Scrisoare deschisă a lui Nicolae Raţiu către autorităţile din România

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 6 noiembrie 2014

Londra_Nicolae Ratiu

Nicolae Raţiu, fiul cel mare al lui Ion Raţiu, a adresat o scrisoare deschisă autorităţilor române, criticând slaba organizare a desfăşurării alegerilor prezidenţiale care au avut loc în 2 noiembrie şi cerând luarea de măsuri specifice pentru depăşirea acestei situaţii. Textul a fost publicat pe

website-ul Centrului Cultural Român din Londra (http://www.romanianculturalcentre.org.uk/post.php?id=8596).

Reproducem integral această luare de poziţie:

„Scrisoare deschisă adresată de Nicolae Raţiu cu privire la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale de la 2 noiembrie 2014 în diaspora

Experienţa mizerabilă şi frustrantă pe care au trăit-o cetăţenii români care au încercat în 2 noiembrie să îşi exercite dreptul de vot în Londra sau în alte oraşe europene a creat unora impresia că actualii guvernanţi ai României nu şi-au dorit cu adevărat votul diasporei. Poate fi aceasta o simplă coincidenţă? După 25 de ani de experienţe româneşti, astfel de coincide sunt greu de crezut…

S-a susţinut că alegerile prezidenţiale trecute care s-au desfăşurat în 2009 au fost decise de votul diasporei. Iar românii stabiliţi în afara graniţelor ţării au avut întotdeauna tendinţa de a vota împotriva candidaţilor PSD. A existat o singură excepţie, în anul 2000.

Faptul că s-a stat la cozi timp de şapte ore, chiar şi în condiţii de ploaie, a constituit o dovadă clară a determinării electoratului român de a-şi exercita dreptul la vot, indiferent de opţiunea acestora pentru un candidat sau altul. Iar numărul total inadecvat de secţii de vot care au fost organizate de către Biroul Electoral Central (BEC) este un exemplu de totală ineficienţă, dacă nu, şi mai rău, o intenţie deliberată şi motivată politic, dictată de «sus».

În numele respectării drepturilor democratice fundamentale ale românilor lansăm un apel către Guvernul României cerând remedierea acestei situaţii până la data desfăşurării celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie.

Solicităm:

  •  suplimentarea numărului de secţii de vot;
  •  creşterea numărului de membrii în comisiile din secţiile de votare aprobate de Biroul Electoral Central;
  •  prelungirea programului până la care se poate vota cu două ore, până la ora 11:00 p.m.

Aplicarea unor astfel de măsuri va ajuta la restabilirea încrederii populaţiei în buna-credinţă de care trebuie să dea dovadă Guvernul României şi autorităţile de la Bucureşti.”

Scrisoarea este semnată de Nicolae Raţiu, preşedinte al Ratiu Family Foundation. Textul este însoţit de o imagine cu Ion Raţiu înconjurat de mineri în Parlamentul României, din septembrie 1991.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!