Scrisoare din Diaspora pentru Președintele Iohannis

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 29 ianuarie 2015

„FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa, a trimis în această dimineață o scrisoare Președintelui României, în care l-a rugat să susțină cauza românilor din diaspora în cadrul consultărilor dintre partidele politice și președinte care vor avea loc Miercuri, 28 Ianuarie 2015, la Cotroceni.

 Punctele susținute de FADERE și prezentate președintelui sunt următoarele:

  1. Considerăm că trebuie să se ia măsuri urgente cu privire la diplomații care sunt vinovați pentru că au ascultat ordine politice și au acționat împotriva  drepturilor românilor din diaspora la alegerile din 2 și 16 noiembrie 2014. Ambasadorii, consulii sau personalul MAE care, din funcția de președinți de secții și-au permis să ascundă ștampile, să închidă secțiile cu până la 30 de minute înainte devreme sau să-i îndemne românii să plece acasă explicându-le că oricum un vor mai putea vota, toate aceste persoane primesc încă salariu din Bugetul Statului. Solicităm chemarea lor acasă.
  2. Vrem ca pentru românii care locuiesc înafara granițelor să fie creat un Registru Electoral în care oricine dorește să voteze, să se înscrie. Acesta va servi la stabilirea unui număr adecvat de secții de votare și la amplasarea secțiilor  într-un mod echilibrat. De asemenea acesta va servi și la ștergerea din Listele Permanente, existente in tara, a celor din afara țării. Totuși, apreciem că sunt necesare și liste speciale pentru toți cei care nu s-au putut înscrie sau sunt în tranzit.
  3. Considerăm că implementarea votului electronic ar fi o soluție foarte bună pentru toți românii care locuiesc destul de departe de secțiile de vot și au un dispozitiv electronic de pe care vor putea vota.
  4. Credem că este nevoie și de Votul prin Corespondență pentru toți românii care sunt în afara țării, locuiesc departe de o secție de vot, însă în același timp nu au posibilitatea de a folosi un computer pentru a vota electronic. Pentru toți aceștia considerăm că implementarea votului prin corespondență este binevenită.
  5. Cerem echilibrarea numărului de parlamentari între diaspora și țară. Susținem scăderea numărului de parlamentari la nivel național și, în același timp, creșterea numărului de parlamentari în diaspora în așa fel încât cele șapte milioane de români să fie reprezentate echitabil.

Presa FADERE

27-01-2014”

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!