Scrisoarea medicală, obligatorie

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 mai 2014

Medicii din spitale şi policlinici vor da pacienţilor, la externare, scrisoare medicală pentru doctorul de familie, şi nu „fiţuici scrise de mână”, iar cei din privat pot redacta astfel de acte dacă au contract cu o casă de asigurări de sănătate, a spus vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Constantin Cârstea.

„De la 1 iunie, vom afişa în cabinete obligativitatea scrisorii medicale după externarea din spital sau după finalizarea investigaţiilor din ambulatoriu. De asemenea, vom face precizarea că scrisoarea medicală eliberată de medicul din privat care nu este în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate nu este valabilă. Medicul de familie va colabora cu medicii de specialitate. Să nu plimbăm pacienţii între spital şi cabinet pentru că domnul profesor le-a dat o fiţuică scrisă de mână, în loc de scrisoare medicală. Pentru că se vor supăra şi vor spune cum noi, medicii de familie, să nu luăm în considerare fiţuica domnului profesor”, a spus Cârstea, la o conferinţă organizată de Mediafax.

Tot CMR se gândeşte să ceară o perioadă de graţie de şase luni pentru implementarea scrisorii medicale, timp în care cei care au rămas cu vechile obiceiuri „ale petecului de hârtie” să nu fie sancţionaţi.

„Doctorii din privat să afle că nu pot elibera scrisori către medicul de familie dacă nu au contract cu CNAS, iar scrisoarea şi reţeta nu vor fi validate, dacă nu a fost bifată rubrica scrisoare medicală şi reţetă”, a mai spus vicepreşedintele CMR.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!