Scumpirea gazelor mai aşteaptă

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 25 septembrie 2014

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) şi-au dat acordul pentru îngheţarea preţului gazelor naturale pentru populaţie. Decizia a fost luată după discuţiile avute la Bruxelles cu oficialii români, a anunţat ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, citat de Agerpres. Asta după ce Camera Deputaţilor a votat un proiect de lege care amână cu doi ani şi jumătate calendarul de liberalizare a preţului gazelor naturale, aprobat anterior şi de Senat, scrie Digi24. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

 

Greu de suportat

Principalul argument al celor care au propus îngheţarea tarifelor este că populaţia nu va putea suporta atâtea scumpiri. Numai în acest an, gazele s-au scumpit cu şapte procente.

Ţara noastră a cerut acceptul CE să amâne calendarul de liberalizare a preţului de gaze pentru doi ani şi jumătate şi să fie menţinut preţul gazelor din producţia internă până la 1 iunie 2016. Ministrul a precizat că sunt necesare astfel de măsuri, având în vedere că în ultimii doi ani, salariul mediu pe economie a scăzut, în timp ce preţul final la gaze naturale a crescut cu 16%.

Calendarul de liberalizare a preţului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, prevedea ca acest proces să se încheie la 31 decembrie 2018. Acordul presupunea, de asemenea, mai multe creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă, pentru a-l apropia de cel al gazelor din import, care sunt de două ori mai mari. Efectele sunt, totuşi, destul de ample. Economia României nu este pregătită să suporte în acest moment costuri atât de mari. Chiar şefii marilor companii de distribuţie au recunoscut că s-au făcut calculele greşit.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!