Scumpiri in lant in 2014

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 noiembrie 2013

Romanii vor scoate anul viitor mai multi bani din buzunar pentru a-si acoperi costurile traiului de zi cu zi, atrage atentia Gandul, care analizeaza impactul negocierilor dintre Guvern si FMI asupra cosului de cumparaturi. Schimbarea metodei de calcul a accizelor, care vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb, va duce direct la o majorare a pretului carburantilor, dar va atrage si scumpiri in lant ale produselor alimentare.

Factura la carburanti va creste in 2014 cu aproape 470 de lei, iar cea pentru produsele alimentare cu circa 200 de lei.

Si fumatorii vor fi afectati de schimbarea modului de calcul al accizei, acestia fiind nevoiti sa dea cu 10 bani in plus la un pachet de tigari, al carui cost mediu este de 14 lei. In total, fata de 2013, potrivit calculelor Gandul, cheltuielile romanilor, per familie, ar creste cu 712 lei, ceea ce se apropie de actualul nivel al salariului minim de 800 de lei. In estimari, nu a fost inclusa majorarea pretului la alcool din cauza calculului diferit al accizei, ceea ce ar face greu de estimat impactul direct asupra bugetului unei familii. Noua regula de stabilire a valorii accizei va adauga un plus considerabil in cheltuieli care se vor apropia de valoarea de 850 de lei pe care Guvernul a stabilit-o pentru salariul minim, de la 1 ianuarie 2014. De asemenea, Guvernul va introduce o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant.

Reprezentantii patronatelor anunta deja scumpiri ale produselor alimentare, odata cu cresterea pretului benzinei, mai scrie Gandul. „Preturile vor fi influentate de cresterea pretului la carburanti. La carne, sigur majorarea de pret va fi intre 7 si 10%. Efectul este ca o grenada. Graul care este depozitat si transportat va avea alte costuri de transport. Tot ce inseamna cereale pentru furajele animalelor vor avea alt cost, se vor majora si costurile de crestere a puilor, viteilor, porcilor”, a explicat, pentru Gandul, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Preturile la legume vor creste in medie cu 3%, sustine Aurel Tanase, presedintele patronatului Romconserv. „Merge pe lant. Nu o sa fie semnificativ, dar la nivel de an se aduna un 2-3% din pretul actual”, a declarat el.

In ceea ce priveste painea, majorarile de pret vor fi in medie de un ban pe bucata. „Cresterea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru va insemna o crestere de un ban la bucata de paine. Nu este o influenta care sa ne ingrijoreze pe noi”, a comentat, pentru Gandul, presedintele patronatului Rompan. La poarta fabricii si laptele va fi mai scump, cu aproape 2%, sustine Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei patronale Romane din Industria Laptelui.

 

Cat va costa cosul minim

De departe, cea mai mare gaura in portofelul romanilor se va simti atunci cand vor cumpara carne. O familie de doua persoane consuma, in medie, anual, 106 kilograme de carne si preparate din carne, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS). In medie, un kilogram de carne costa 14,5 lei, ceea ce inseamna ca, in acest moment,  pe an se cheltuieste pe aceste produse 1.537 de lei. Daca pretul se va majora cu 10%, o familie de romanii, formata din doua persoane, va scoate din buzunar 154 de lei in plus. La legume si fructe, cresterile de pret preconizate sunt de pana la 3%. Daca in prezent, doua persoane consuma anual 195 de kilograme de cartofi, la un pret mediu de 1,5 de lei pe kilogram, cheltuieste 292,5 lei. In 2014, vor scoate din buzunar cu aproape 9 lei in plus.

De asemenea, populatia va plati cu 1% mai mult pentru energia electrica, de la 1 ianuarie 2014, iar tarifele pentru consumatorii industriali vor creste cu 2%, a declarat ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, la un seminar pe teme energetice.


Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!