Scumpiri in lant in noul an

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 ianuarie 2010

In timp ce salariile in sistemul bugetar vor fi inghetate, iar din mediul privat nu apar semne imbucuratoare, anul 2010 va fi cu siguranta unul al scumpirilor, atat in ceea ce priveste alimentele, cat si produsele care ne intretin viciile. Unele cresteri de preturi sunt cauzate de majorarea accizelor, cum este cazul carburantilor si al curentului electric (majorare de 4%), la care se mai adauga scumpirea cu pana la 25% a materiei prime din import, noteaza ziare.com. Pe langa scumpirile la carburanti, tigari si alcool, produsele alimentare de baza vor cunoaste si ele majorari considerabile de pret. Astfel, romanii vor scoate mai multi bani din buzunar in 2010, in conditiile in care producatorii si comerciantii anunta majorari de preturi la alimente cu pana la 30%.

Inca din prima zi a anului, fumatorii dau mai multi bani pentru a-si achizitiona un pachet de tigari, pretul acestora crescand cu pana la o treime, ceea ce inseamna minim 10 lei pentru un pachet de tigari. De la jumatatea anului, se vor scumpi si bauturile alcoolice, preturile acestora urmand sa creasca cu 4-6% la aperitive si cu 6-8% la brandy sau vodca.

Si posesorii de masini vor fi afectati de scumpiri. Pe langa majorarile de 5-7% la carburanti, care vor ridica pretul pana la 4,8 lei/litru, se va inregistra si o crestere cu 40% a pretului pentru politele RCA, mai scrie site-ul citat. Printre alimentele la care se vor aplica majorari se numara si carnea de porc, unde cresterile de pret vor fi de 5-7%, in conditiile in care 70% din carnea de porc de pe mesele romanilor este din import. De asemenea, exista mari sanse ca alimentele din carne de pasare sa se scumpeasca cu pana la 25-30% in 2010, sustin producatorii. Vestea buna este ca scumpirile nu se vor simti din primele luni ale anului, majorarile de pret fiind asteptate din luna martie.

 

Paine mai scumpa

Valul de scumpiri din 2010 ar putea aduce si majorari ale pretului graului, ceea ce va determina scumpiri ale painii. Producatorii spun ca o majorare de circa 10% a pretului graului va duce la o scumpire cu 5% a painii. Si fructele si legumele se vor scumpi, in special cele care provin din import (circa 80-85% din total). Un scenariu optimist arata ca fructele si legumele s-ar putea scumpi, in cel mai bun caz pentru cumparatori, cu 7-10%. Preturile produselor lactate vor creste si ele gradual. Incepand din 2010 toata gama de lactate va suferi majorari de pret intre 3% si 8%. La randul sau, laptele din productia autohtona se va scumpi de la 3 lei pe litru la 3,2 lei pe litru. Cu toate ca scumpirile sunt inerente, ele se vor aplica treptat incepand cu luna ianuarie 2010 si, probabil, va fi atins un maxim in luna martie.

Cu toate acestea, exista si produse care se vor ieftini, insa acestea sunt destul de putin accesibile majoritatii romanilor. Este vorba de produsele de lux, cum ar fi blanurile, bijuteriile sau parfumurile, unde eliminarea accizei va determina ieftiniri.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!