Se adâncește prăpastia dintre săraci și bogați

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 aprilie 2016

România este țara din UE unde se înregistrează cele mai mari inegalități între săraci și bogați, arată un raport dat publicității de Biroul Federal de Statistică al Elveției, care analizează situația din anul 2014.

Astfel, în 2014, cei mai bogați 20% dintre români au avut, în medie, venituri de 7,2 ori mai mari decât cei mai săraci 20% dintre conaționali. Proporția este similară în cazul Macedoniei. Singura țară din Europa unde situația este mai gravă este Serbia, unde diferența este de 9,8 ori, relatează RTS.ch, citat de News.ro.

Diferența dintre săraci și bogați este cea mai mică în Islanda și în Norvegia. Astfel veniturile celor mai bogați 20% dintre islandezi sunt de 3,1 ori mai mari decât ale celor mai săraci 20%. În cazul Norvegiei, diferența este de 3,4 ori. În Elveția, diferența este de 4,4 ori, arată raportul.

 

Diferențe de venit între copii

Un raport dat publicității de UNICEF în luna aprilie arată că România este pe ultimul loc în UE și Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OCDE) în ceea ce privește diferențele de venit dintre copiii din clasa de mijloc și cei foarte săraci, potrivit Ziare.com.

Astfel, diferența de venit dintre copiii din clasa de mijloc și cei mai săraci, 10% dintre copii, este de 67,08% în România, în condițiile în care, în țările scandinave, de exemplu, diferența este de 38%. România este devansată de Bulgaria, unde diferența este de 67,01%. Diferențele dintre copiii foarte săraci și cei din clasa de mijloc pot fi foarte mari, atrage atenția UNICEF. „De exemplu, venitul unui copil foarte sărac din Bulgaria, Mexic și România reprezintă numai o treime din venitul unui copil din clasa de mijloc din aceleași țări”, conchide UNICEF.

Copiii sunt considerați foarte săraci atunci când familiile lor nu își permit cel puțin trei dintre cheltuielile considerate necesare pentru o viață adecvată. Printre aceste cheltuieli se numără posibilitatea de a plăti la timp chiria, creditele sau facturile la utilități, posibilitatea de a consuma carne sau proteine cel puțin o dată la două zile sau posibilitatea de a-și încălzi corespunzător locuința, explică UNICEF.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!