Se caută 20 de români pentru „rețeaua de comunicatori” a MAE

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 5 februarie 2015

Londra_Iolanda Costide_1

Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DRRP) încearcă să își creeze pe ascuns propria „rețea de informatori” în comunitatea românească din Marea Britanie, au dezvăluit reprezentanții mai multor asociații românești care funcționează în regat. Inițiativa pornită de DRRP a fost preluată de Ambasada României de la Londra, care a contactat mai multe persoane propunându-le să devină membri ai viitoarei „rețele de comunicatori”.

 

 

Invitație de la Ambasadă

Intenția Ministerului Afacerilor Externe de la București de a controla propria rețea de comunicatori formată din români care trăiesc în Regatul Unit a fost dezvăluită de Iolanda Costide, coordonatoarea asociației de dezbateri pe teme politice și civice Uniunea Liberală Româno-Britanică. Aceasta a primit invitația de a deveni membră a rețelei direct de la Ambasada României de la Londra.

„Am primit următoarea comunicare și invitație din partea misiunii diplomatice din Londra și vă rog să îmi răspundeți până la weekend dacă considerați că ar fi util pentru noi toți să dau curs acestei invitații, în numele nostru, nu al meu”, a scris Iolanda Costide pe contul său de Facebook, adresându-se prietenilor ei de pe rețeaua de socializare. Ea a redat apoi integral textul comunicării transmise de Ambasadă.

„Am dori să vă supunem atenției o inițiativă a Departamentului pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. În vederea consolidării legăturilor dintre comunitățile românești de peste hotare și autoritățile române, DPRRP – MAE intenționează să pună bazele unei rețele de comunicatori reprezentativi care să contribuie la acest proces.

Având în vedere activitatea pe care ați desfășurat-o în anii precedenți în susținerea comunității românești și pentru promovarea imaginii de țară a României, considerăm că profilul dumneavoastră se potrivește unei astfel de misiuni.

Dacă sunteți de acord să fiți parte a acestei rețele, rugăm confirmarea acceptului pentru a transmite datele dumneavoastră de contact Departamentului pentru Relația cu Românii de Pretutindeni”, se precizează în scrisoarea adresată Iolandei Costide de Ambasada României la Londra.

 

20 de „informatori”

Aproximativ 20 de români din Marea Britanie au primit invitația de a deveni membri ai rețelei de comunicatori ai DRRP din partea Ambasadei Române la Londra, a aflat reprezentanta Uniunii Liberale Româno-Britanice, după ce a solicitat lămuriri suplimentare direct reprezentanței diplomatice.

„La cererea mea mi s-au dat anumite clarificări suplimentare:

  • rolul acestei rețele de comunicatori este acela de a crea o punte de legătură directă între Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și comunitățile din diaspora, prin liderii de opinie;
  • acest rol nu presupune o activitate intensă sau permanentă. Din câte se pare, rolul acestei rețele se va definitiva probabil în timp sau, eventual, după o întâlnire cu cei care au acceptat acest rol;
  • în Marea Britanie s-au propus de către misiune 20 de persoane. Numărul propus este unul orientativ”, a mai scris Iolanda Costide pe Facebook. Ulterior, ea și-a explicat gestul de a se consulta cu alți români din Marea Britanie cu privire la decizia pe care urma să o ia. „Era unul din dezideratele mele, de a putea consulta comunitatea, pentru că nu voiam să fiu purtător de cuvânt sau «comunicator» în numele meu personal!”

Iolanda Costide a comunicat și reprezentanților Ambasadei dorința sa de a cere părerea altor români înainte de a da un răspuns invitației de a deveni „comunicator”. „În legătură cu acest punct, mi s-a răspuns, tot de către misiunea diplomatică din Marea Britanie: «Am întrebat, de asemenea, de propunerea de a consulta comunitatea în legătură cu acest rol și da, dacă se dorește, se poate cere un mandat din partea comunității, dar acest lucru nu este mandatoriu.»” (sic), a scris coordonatoarea Uniunii Liberale Româno-Britanice într-o altă postare pe aceeași rețea de socializare în 29 ianuarie. „Deci, această acțiune nu s-a voit a fi secretă”, concluziona aceasta.

 

„Ne-am săturat de voi și de metodele voastre de securiști”

Viitoarea „rețea de comunicatori” a Ministerului Afacerilor Externe din România a stârnit reacții severe din partea unor membrii ai comunității românești din Marea Britanie.

„Ne-am săturat de voi și de metodele voastre de securiști din timpul comunismului” este titlul unui comunicat transmis redacției Diaspora Românească de către dr. Tommy Tomescu, liderul Partidului Europenilor din UK.

„Am constatat încercarea disperată a MAE de creare a unei rețele de informatori obedienți sub sintagma de «comunicatori reprezentativi»”, scrie Tomescu în textul comunicatului.

Acesta cere Ambasadei României la Londra să facă publice criteriile prin care a selectat persoanele cărora le-au fost trimise invitația de a deveni membrii ai rețelei de comunicatori.

„Problema de bază a MAE și DPRP este faptul că încearcă subordonarea și controlul diasporei, nedorind o relație corectă și deschisă cu diaspora datorită fricii față de oamenii pe care nu îi pot controla. Am fi foarte bucuroși dacă ar încerca o relație de conexiune pe principii sănătoase, dar nu este cazul.

În loc să aibă o relație corectă cu diaspora, MAE preferă să promoveze acoliții săi prin oferire de spații gratuite, finanțare și promovare sperând că aceștia vor reuși să obțină controlul diasporei.

Pe lângă oferirea unor avantaje nemeritate celor pe care îi racolează MAE și DPRRP, aceste acțiuni au și un efect distructiv asupra coeziunii diasporei, prin suprimarea celor care nu li se subordonează, neinvitându-i la întâlnirile oficiale și răspândind zvonuri despre aceștia”, a acuzat liderul Partidului Europenilor din UK.

Dr. Tommy Tomescu a candidat din partea formațiunii politice pe care o conduce la alegerile euro-parlamentare de anul trecut, fiind votat de aproape 11.000 de alegători.

Iolanda Costide a participat și ea la alegerile locale de la Londra, în mai 2013, fiind votată de mai puțin de 400 de alegători în circumscripția electorală Caledonian Ward din districtul londonez Islington.  

 

 

Textul integral al comunicatului transmis

de dr. Tommy Tomescu

 

————————————–

30 ian. 2015

Ne-am săturat de voi și de metodele voastre de securiști

din timpul comunismului

 

Londra_Dr. Tommy Iuliu Joul TomescuAm constatat încercarea disperată a MAE de creare a unei rețele de informatori obedienți sub sintagma de „comunicatori reprezentativi”.

Somez Ambasada Română la Londra să publice de urgență criteriile în baza cărora au decis reprezentanții și să explice de ce nu au supus discuției publice aceste criterii înainte de selecționarea acestora.

Nu am dat nicio declarație publică în momentul numirii ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Angel Tâlvăr, deoarece consider că, copiii nu trebuie judecați după faptele părinților, deși este fiul fostului șef din Securitatea Vrancea înainte de 1989. Dar ce concluzie putem trage, dacă departamentul pe care îl conduce va alege să continue astfel de politici comunisto-securiste?

Problema de bază a MAE și DPRRP este faptul că încearcă subordonarea și controlul diasporei, nedorind o relație corectă și deschisă cu diaspora datorită fricii față de oamenii pe care nu îi pot controla. Am fi foarte bucuroși dacă ar încerca o relație de conexiune pe principii sănătoase, dar nu este cazul.

În loc să aibă o relație corectă cu diaspora, MAE preferă să promoveze acoliții săi prin oferire de spații gratuite, finanțare și promovare sperând că aceștia vor reuși să obțină controlul diasporei.

Pe lângă oferirea unor avantaje nemeritate celor pe care îi racolează MAE și DPRRP, aceste acțiuni au și un efect distructiv asupra coeziunii diasporei, prin suprimarea celor care nu li se subordonează, neinvitându-i la întâlnirile oficiale și răspândind zvonuri despre aceștia, așa cum am văzut la întâlnirea organizată de Ambasadă cu ministrul Stanoevici și alte nenumărate exemple.

MAE și DPRRP desfășoară campanii de racolare în interesul partidelor de guvernare, în special în anumite momente cheie. Sunt clar campanii de racolare, deoarece se desfășoară într-un mod obscur și viciat în interesul celor care îi finanțează sau controlează.

Înaintea alegerilor prezidențiale, sub pretextul organizării Congresului Românilor de Pretutindeni, DPRRP a desfășurat o campanie de racolare sub presiunea unei totale netransparențe.

În urma întâlnirii din 20 septembrie 2014, la care au participat reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale, presa, partidele politice, persoane individuale din UK, am emis o scrisoare deschisă prin care diaspora din UK condamnă modul netransparent în care a fost organizat Congresul Românilor de Pretutindeni. Acum este clar că MAE nu și-a schimbat modul de acțiune.

Congresul Românilor de Pretutindeni nu s-a ținut deoarece Guvernul, majoritatea parlamentară și DPRRP au eșuat în încercarea de a obține controlul unui număr important de agenți de influență din diaspora și atunci au decis să încalce legea că oricum nu ne puteau controla. Legea spune că acest congres ar fi trebuit să se organizeze din 2007. Sunt de părere că DPRRP nu va organiza nici un congres liber până când nu va fi sigur de obediența majorității participanților. Noua campanie de racolare începută în această lună se desfășoară sub presiunea faptului că DPRRP urmează să decidă cine va primi finanțare în 2015.

Nu am primit nicio scrisoare din partea unui reprezentant al MAE și cunoscând metodele ticăloase utilizate de Ambasada României la Londra, nici nu mă așteptam să primesc. MAE nu va considera lider de opinie pe cineva ce a făcut tot ce a putut să apere românii din UK împotriva discriminării, dacă nu se subordonează lor, dar va promova fără nici o jenă persoanele obediente. Mă aștept ca de ochii lumii, printre persoanele impuse de Ambasadă să existe și câteva persoane care au făcut ceva pentru comunitate.

Faptul că Ambasada și MAE nu consideră reprezentativ pentru comunitate singurul român din UK care a reușit să strângă aproape 11.000 de voturi venite în principal de la comunitatea de români, dar încearcă să racoleze alte persoane care au fost acreditate cu de zece ori mai puține voturi, arată cât de putredă este gândirea lor. Sunt sigur că printre cei selecționați de Ambasadă și MAE se află și cei care au primit sute de mii de euro din fondurile statului român ca răsplată pentru obediența lor.

Diaspora a transmis un mesaj clar la alegerile prezidențiale de anul trecut spunând că s-a săturat de ei și de metodele și gândirile lor de securiști din timpul comunismului, dar MAE alege să ne ignore și continuă pe aceeași linie „de partid”.

Cu stimă,
Dr. Tommy Tomescu, DMD, 
Lider al Partidului Europenilor din UK

Telefon +44 (0)7921 815 478
drtommytomescu@europeansparty.org
www.europeansparty.org
www.facebook.com/europeansparty

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Se caută 20 de români pentru „rețeaua de comunicatori” a MAE”

  1. Evelina Spune:

    Bine punctat D-le Dr. Tommy Tomescu 🙂

Spune-ti si tu parerea!