Se cere insistent legalizarea sinuciderii asistate

Articol publicat in sectiunea Sănătate, UK la zi pe data 16 septembrie 2015

Şi Sir Patrick Stewart sprijină sinuciderea asistată

Legislaţia care interzice sinuciderea asistată este „periculoasă şi crudă”, spune un grup de doctori seniori. Aceştia cer parlamentului să aprobe legislaţia propusă de un membru al parlamentului, conform căreia pacienţii care au mai puţin de şase luni de viaţă să fie lăsaţi să moară.

Potrivit The Guardian, doctorii cer parlamentului britanic să aprobe legislaţia propusă de laburistul Rob Marris care ar permite pacienţilor cu mai puţin de şase luni de viaţă să se sinucidă asistat, cu sprijinul unui doctor, în condiţiile în care „intenţia este clară şi nestrămutată”.

Într-o scrisoare publicată în The Guardian, 29 de semnatari, 27 doctori şi două asistente medicale, susţin că legislaţia propusă va avea darul de a stabili nişte măsuri de protecţie pentru o practică ce se desfăşoară astăzi „în spatele uşilor închise”, care ar permite pacienţilor să decidă momentul decesului lor:

—————————————

„A forţa pacienţii să meargă în străinătate pentru a muri sau să-şi pună capăt zilelor în această ţară în condiţii dezolante nu este în conformitate cu o îngrijire care are centrală bunăstarea pacientului.”

—————————————

 

Mai mulţi, împotrivă

Doctorii fac referire la clinica din Elveţia care permite sinuciderea asistată, Dignitas. „Când oamenii citesc despre modul în care Dignitas operează, se înspăimântă. Este o bandă rulantă de sinucideri asistate”, comentează baroneasa Finlay, director la National Council for Palliative Care, un critic al sinuciderilor asistate.

Baroneasa Finlay insistă, de asemenea, că sondajele care arată un sprijin majoritar pentru această practică în Marea Britanie nu pot fi luate ca şi dovadă că publicul sprijină sinuciderea asistată. „Majoritatea oamenilor şi-au format o părere superficială despre Dignitas, neurmărind cu atenţie pericolele ce pot însoţi sinuciderea asistată”, a mai spus aceasta.

James Newcome, episcop în Carlisle, a comentat pentru Daily Express:

—————————————

„Biserica Anglicană consideră că bolnavii în stare avansată de boală sunt prin definiţie vulnerabili şi ar trebui înconjuraţi de dragoste şi sprijin moral, fiind îngrijiţi cât se poate de bine. Voturile recente împotriva legalizării sinuciderii asistate atât în Parlamentul Scoţian, cât şi în cadrul Adunării Ţării Galilor, arată că atunci când chestiunea este studiată în detaliu şi dezbătută, sprijinul pentru o astfel de legislaţie se pierde instantaneu.”

—————————————

Iar opinia doctorilor semnatari ai scrisorii trimise la redacţia The Guardian nu reprezintă opinia majorităţii doctorilor din UK. De fapt, The Royal College of GPs este împotriva unei astfel de legislaţii. Un sondaj intern efectuat pe această temă a arătat un sprijin de doar 5% pentru sinuciderile asistate în UK, în timp ce 18% s-au arătat neutri, iar 77% au fost împotrivă.

Grupurile care se opun legislaţiei îi critică pe semnatarii scrisorii. Dr Peter Saunders, director al campaniei Care Not Killing, a comentat:

—————————————

„Opiniile acestui mic grup de promotori binecunoscuţi ai sinuciderii asistate nu sunt în asentimentul profesioniştilor din domeniu sau a oricărei organizaţii care apară drepturile persoanelor cu handicap din UK”.

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!