Se ieftinesc băuturile tari

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 septembrie 2015

Băuturile alcoolice se vor ieftini anul viitor, pentru că noul Cod Fiscal, publicat deja în Monitorul Oficial, prevede o scădere de 30% a accizelor aplicate alcoolului etilic, folosit la toate băuturile tari.

Noul Cod Fiscal prevede că noua acciză pentru alcoolul etilic este de 3.307 lei pe hectolitru, în condițiile în care, în codul actual, aceasta este cu peste 1.400 de lei mai mare, potrivit Digi24.

Este vorba despre o scădere de 30 de procente la băuturile tari. Cu siguranță, această scădere se va simți și în prețul final, cel de la raft.

În primele nouă luni ale acestui an, consumul de băuturi tari a scăzut cu 36%, asta pentru că acciza actuală a fost calculată la un curs artificial de 4,74 de lei pentru un euro. Este o piață importantă, de două miliarde de lei.

„Va fi o ieftinire de aproximativ 15-20%, ceea ce va face consumatorul român să se îndrepte și către aceste băuturi. O sticlă de vodcă de 30 de lei ar trebui să scadă la 24-25 de lei”, a spus Romulus Dascălu, președintele Asociației Patronatelor din Industria Alcoolului, citat de Digi24.

„E o măsură pe care am cerut-o. Noi am cerut chiar o reducere mai mare, comparabilă cu cea a Bulgariei, de exemplu. În prezent, acciza este egală cu cea din Luxemburg, unde puterea de cumpărare este de cinci ori mai mare. (…) 90% este evaziunea fiscală în România. Mă refer la alcool la negru, țuică, pălincă, care nu sunt accizate, adică nu se plătește nicio taxă”, a mai spus Romulus Dascălu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!