SE-NCHID PORTILE MIGRATIEI

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume, Muncă, Reportajul săptămânii pe data 20 noiembrie 2011

Statele UE care au atras, in ultimii ani, cele mai mari comunitati de romani au devenit acum destinatii imposibile pentru imigrantii din estul Europei.

Spania, Italia, dar si Portugalia sau Grecia, erau, pana nu demult, tarile europene catre care se indreptau cei mai multi cetateni ai Romaniei, atrasi de mirajul strainatatii. Toate acestea pareau locul ideal pentru a munci si a-ti duce existenta. Insirate pe coasta sudica a batranului continent, scaldate de apele Marii Mediterane si mangaiate cu darnicie de soare, cele patru state erau privite ca permanente destinatii de vacanta. In plus, pana in 2008, acestea ii primeau pe romani cu locuri de munca suficient de bine platite si un nivel de trai pe placul tuturor.

In schimb, Regatul Unit atragea un numar mult mai mic de temerari, iluzionati doar de promisiunea unor castiguri financiare satisfacatoare. In rest, cei mai multi romani stabiliti aici sustineau cu tarie ca detesta deopotriva clima intunecata, obiceiurile culinare si modul de viata al localnicilor din acest colt de lume.

De un timp insa, lucrurile s-au schimbat. Marea Britanie pare sa fi ajuns principala tinta a romanilor migratori. Iar spre tarile sud-europene nu se mai inghesuie aproape nimeni…

 

 

Europa interzisa

 

Restrictiile impuse in 10 state europene pe piata muncii pentru romani si bulgari nu mai reprezinta unica sau principala limita cu care se confrunta imigrantii originari din Romania, atunci cand isi propun sa inceapa o viata noua in strainatate. Criza economica a devenit pentru ei o piedica si mai greu de trecut.

Tarile dezvoltate ale Uniunii Europene au fost afectate grav de probleme economice. Somajul si lipsa locurilor de munca, inflatia si instabilitatea monedelor sunt fenomenele care domina economiile nationale aflate in declin. Masurile de austeritate sunt acum instrumentele indispensabile la indemana guvernelor. Si se vehiculeaza tot mai des ideea falimentului extinsa la nivel de stat. Chiar si constructia unionala europeana se clatina.

Iar in aceasta lume, imigrantii nu mai au loc niciunde…

Situatiile economice din Grecia, Italia, Spania sau Portugalia nu mai sunt suficient de atractive pentru a putea atrage un numar mare de imigranti. Mai mult, cele patru tari din sudul Europei vor fi si in continuare cel mai mult afectate de consecintele actualei „crize a datoriilor”, care se manifesta in Europa.

Doua scenarii elaborate recent de economisti specializati in predictii sugereaza ca toate cele patru state din sudul continentului vor avea de suferit sever de pe urma consecintelor crizei. Acestia mai sustin ca „dezastrul” va fi provocat de falimentul Greciei si ca producerea acestor evenimente este greu de evitat.

 

Daca Grecia da faliment…

Actuala instabilitate ce caracterizeaza economia europeana se va transforma in haos peste numai cateva zile, prezic specialistii de la Exclusive Analysis, companie cu sediul central in Londra, care are drept obiect de activitate efectuarea de analize si cercetari de piata. Grecia va falimenta in perioada 23-26 noiembrie, anticipeaza acestia, precizand ca acest eveniment va deveni realitate cu o probabilitate de 65%. Imediat dupa aceea sistemul bancar din Italia va intra in colaps, mai sugereaza cei de la Exclusive Analysis. „Profetia” a fost deja mediatizata in ultimele saptamani prin intermediul trustului american de presa CNBC, fiind preluata si de agentia Reuters.

Conform specialistilor companiei, totul ar incepe cu refuzul SUA, al Marii Britanii, dar si al celorlalte state emergente de a asigura resurse financiare suplimentare zonei euro. Si, in consecinta, Grecia si Portugalia ar fi primele care ar avea de suferit din cauza absentei unor solutii pentru depasirea situatiei.

Scenariul continua cu declansarea unor revolte sociale de proportii in cele doua state. In final, parlamentul german se va opune, la randul sau, alocarii de fonduri pentru finantarea Fondului European pentru Stabilitate Financiara si tarile cu probleme nu vor mai putea fi salvate.

Autorii analizei cred ca pana si Banca Central Europeana si FMI isi vor suspenda, pana la urma, platile catre Grecia. Asadar Grecia, Italia, apoi Spania si Portugalia vor face cu greu fata nemultumirii populare, in timp ce guvernele acestor state vor incerca sa propuna si mai multe masuri de austeritate.

In ultima faza, investitorii isi vor pierde total increderea in sistemele bancare din cele patru state. Punctul culminant ar urma sa fie atins intre 23 si 26 noiembrie, cand Grecia ar parasi Uniunea Europeana si va renunta la moneda euro. Guvernantii eleni ar lua ulterior masura emiterii unei noi monede si tiparirea de bani. Si totul se va sfarsi cu o inflatie galopanta si cu pierderea depozitelor bancare detinute de populatie.

 

Recesiune in sudul Europei

Falimentul Greciei este inevitabil si va avea loc in urmatoarele luni, prevad si reprezentantii UBS, companie specializata in servicii bancare care activeaza la nivel global si s-a dezvoltat din Union Bank of Switzerland (Uniunea Bancherilor Elvetieni). Data pe care o avanseaza acestia este insa diferita. Ei cred ca totul se va intampla in martie 2012, cand Grecia ar trebui sa procure bani pentru mai multe refinantari.

„Multi factori de decizie de la nivel politic cred ca este inca posibil sa salveze situatia financiara a tarii printr-un imprumut aditional si un regim strict al cheltuielilor publice si prin privatizari si reforme”, se arata in studiul UBS, citat de Evenimentul Zilei, in editia din 13 octombrie a publicatiei.

Chiar si cei care accepta ideea intrarii Greciei in incapacitate de plata, cred inca intr-un deznodamant ce ar putea fi amanat pana in anul 2013, se mai subliniaza in aceeasi analiza. Pentru ca atunci Mecanismul de Stabilitate Europeana ar putea oferi o baza legala pentru un faliment organizat. Insa analistii UBS apreciaza ca falimentul tarii este inevitabil.

„Intrebarea care se pune acum este daca va putea fi prevenita raspandirea acestei probleme la alte state sau la banci de importanta sistemica. Ne asteptam ca acest fenomen de contagiune sa poata fi in cele din urma tinut sub control, dar sa necesite costuri financiare si politice importante”, mai scriu analistii UBS. In opinia lor, economia zonei euro ar urma sa stagneze pe parcursul anului urmator, in timp ce toate cele patru tari mentionate (Grecia, Italia, Portugalia, Spania) ar intra inevitabil in recesiune.

———————————————-

„Daca pana in urma cu doi ani destinatiile preferate de romani pentru a se angaja ca sa castige ceva mai multi bani decat in tara au fost Italia si Spania, gusturile s-au mai schimbat intre timp. Si nu pentru ca s-ar fi plictisit de peisajele latine, dar cele doua state au fost, alaturi de Romania, dintre cele mai lovite de criza economica mondiala. Asa ca fie ca au intrat in somaj acolo si au fost nevoiti sa se intoarca in tara, fie ca au ramas fara job acasa, romanii se indreapta acum catre alte tari ale Europei, care dau semne de revenire economica. In top conduc Marea Britanie si Germania.

Potrivit unei cercetari realizate de platforma de recrutare Tjobs, referitoare la comportamentul celor care isi cauta online un job in strainatate, intr-un top 10 al tarilor pentru ale caror oferte de angajare s-au trimis CV-uri, Marea Britanie se afla pe pozitia intai, urmata de Germania si Franta.”

Sursa: incont.ro, 5 ianuarie 2011

———————————————–

 

 

Clasamentul preferintelor

 

Salariul nu mai pare a fi principala motivatie a romanilor care pornesc spre zarile strainatatii. Siguranta locului de munca si stabilitatea economica din tara de destinatie sunt luate acum prioritar in calcul de catre emigrantii care parasesc Romania.

Asa se face ca Marea Britanie a ajuns in prezent o destinatie mult mai atractiva din perspectiva pietei muncii decat Spania sau Italia, tari pana nu demult considerate cele mai potrivite pentru romanii care isi propuneau sa castige bani in afara granitelor tarii natale.

 

Top 20 salarii europene

Veniturile pe care le poate realiza un roman in Marea Britanie nu sunt dintre cele mai mari din Europa. Intr-un top al tarilor europene in care se platesc cele mai bune salarii, Regatul Unit se situeaza pe locul 11, nu departe de Italia, plasata pe locul 15, sau Spania, pe 16. Si Portugalia figureaza in acest clasament pe pozitia 18.

Topul a fost publicat pe website-ul american de stiri din domeniul economic, Business Insider. El a calculat in dolari cele mai mari venituri care pot fi obtinute in 20 de state europene, ajungand la concluzia ca europenii sunt angajatii cu cele mai bune salarii.

Cehia este ultima in Top 20-ul european publicat de americani, cu un venit minim pe economie de 442 de dolari si un salariu mediu de 1.316 dolari. Pe locul 19 se afla Croatia, unde intr-o luna salariul mediu ajunge la 1.465 de dolari, in timp ce salariul minim este de 516 dolari. Urmeaza Portugalia, unde se poate castiga minim 665 de dolari, iar salariul mediu lunar ajunge la 1.906 de dolari. Cipru se situeaza pe pozitia 17 cu un venit minim de 1.246 dolari.

Si in Spania, ocupanta locului 16, chiar in conditiile in care tara este puternic afectata de criza, se pot castiga cel putin 880 de dolari/luna sau un venit mediu de 3.060 de dolari. Urmeaza pe pozitia 15, Italia, unde nu exista un venit minim pe economie stabilit legal, dar salariul mediu este de 3.200 de dolari.

Pe locul 14 urmeaza Islanda, apoi Suedia (13). Nici in Germania (12) venitul minim nu este legiferat, dar castigul mediu lunar este de 3.703 dolari. In fine, pe locul 11 se plaseaza Marea Britanie. Aici se poate castiga minimum 1.605 de dolari si in medie 3.930 de dolari in fiecare luna, conform Business Insider.

Primele 10 salarii europene pot fi castigate in urmatoarele state: Franta (10), Finlanda (9), Austria (8), Belgia (7), Olanda (6), Irlanda (5), Norvegia (4), Luxemburg (3), Danemarca (2), Elvetia (1).

Romania nu figureaza in acest clasament, veniturile minime la nivelul tarii fiind de doar 214 dolari, in timp ce salariul mediu net lunar este de 469 de dolari.

Cifrele specificate in topul realizat de cei de la Business Insider au fost furnizate de Comisia Europeana, Federatia Angajatilor Europeni si United Nation Statistics Division.

 

Marea Britanie, destinatia preferata

In ciuda faptului ca economia britanica asigura un nivel mediu al veniturilor salariale la nivel european, Regatul Unit este in prezent cea mai cautata tara de catre romanii care vor sa munceasca in strainatate.

Majoritatea romanilor care au aplicat in luna septembrie pentru un loc de munca in afara tarii, apeland la website-ul de recrutare de forta de munca Tjobs, au preferat Marea Britanie. Aproape 8.000 de aplicatii au fost trimise in acest scop, dezvaluie datele publicate periodic de reprezentantii companiei. In schimb, Spania si Italia, destinatii mult mai cautate in trecut, nu se mai bucura de acelasi interes. Doar 2.500 de solicitanti se interesau de un loc de munca in Peninsula Iberica. In acelasi timp, in Italia voiau sa munceasca doar 2.400 de persoane, adica mai putine decat in Germania (3.200).

Numarul romanilor care isi mai doresc in prezent sa plece la munca in strainatate s-a diminuat simtitor in ultimele luni ale acestui an, mai rezulta din datele centralizate comunicate de portalul romanesc Tjobs, specializat in culegerea de informatii referitoare la forta de munca si piata muncii.

Peste 70.000 de romani candidau la inceputul acestui an pentru 28.000 de locuri de munca vacante oferite de agentia de recrutare celor interesati de munca in strainatate. In septembrie insa, numarul doritorilor care au raspuns unei oferte similare se injumatatise. Doar 37.000 au trimis atunci aplicatii, intr-un moment in care posturile disponibile dincolo de granitele Romaniei erau de 41.000, depasind practic volumul cererii.

Explicatiile celor de la Tjobs sugerau ca aceasta neasteptata scadere se datoreaza faptului ca romanii nu ar mai fi interesati de contracte de munca necalificata. Ei mai apreciau, de asemenea, ca oferta a venit la finele sezonului estival, cand numeroase persoane interesate se aflau in concediu.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!