Se pregătește bugetul pentru 2016

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iulie 2015

Guvernul va începe în august să construiască Legea bugetului pentru anul 2016, după rectificarea de buget de la finele lunii iulie, astfel încât să prezinte proiectul și partenerilor financiari internaționali, pentru ca FMI și CE să-și dea acordul, a declarat ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax.

El a spus că bugetul pentru anul viitor va avea o regulă foarte clară și strictă, respectiv că nu vor exista cheltuieli de la bugetul de stat dacă acestea sunt eligibile pentru fonduri europene, precizând că astfel se poate degreva bugetul și mări absorbția.

„Bugetul anului 2016 va avea o regulă foarte clară, strictă: nu va exista niciun fel de cheltuială din bugetul de stat care poate fi făcută pe bani europeni. Obligația fiecărui minister în parte va fi aceea ca orice activitate care este eligibilă pe fonduri europene s-o treacă în această categorie pentru a degreva bugetul de stat. Asta este o regulă de la care nu vreau să fac niciun fel de rabat”, a afirmat Teodorovici, după o întâlnire cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu.

El a arătat că sunt foarte multe activități în economie care au fost finanțate de la bugetul de stat în ultimii ani și că acest lucru trebuie să înceteze.

Reprezentantul Guvernului a punctat că în Ministerul de Finanțe se va înființa un departament care va avea două activități principale, de identificare a cheltuielilor care pot fi tăiate fără să a afecta „bunul mers al economiei” și a unui mod mult mai eficient de a cheltui banul public.

Teodorovici a precizat totodată că Guvernul vrea să construiască bugetul pe 2016 astfel încât să respecte ținta de deficit asumată, de 1,2%, plus deviația temporară de 0,5 puncte, dacă va identifica măsurile compensatorii care să contrabalanseze impactul Codului Fiscal, tăind cheltuielile inutile.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!