Se pregătește privatizarea TAROM

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 iunie 2015

Guvernul a început negocierile cu mai multe companii, printre care Turkish Airlines, pentru vânzarea unui pachet de acţiuni la Tarom. Statul va păstra 51% din titluri, dacă investitorul va fi din afara UE, sau va ceda majoritatea, dacă proprietarul va fi o companie europeană, potrivit premierului Victor Ponta.

Întrebat de presă dacă în cazul Tarom este o „afacere închisă” deja cu Turkish Airlines, prim-ministrul a arătat că negocierile pentru privatizare au început, dar că încă nu este încheiată nicio înţelegere.

„Mi-aş fi dorit să fie o afacere închisă, din nefericire, nu este aşa. Tarom e o companie bună, cu perspectivă regională bună, dar trebuie restructurată, să revină pe profit, iar noi sunt decişi să atragem un investitor strategic. Există negocieri, dar încă nu e nimic oficial, desigur, cu mai multe companii. Suntem deschişi la orice investitor serios care ar putea ajuta Tarom să se modernizeze”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a precizat că, în cazul unui investitor din afara Uniunii Europene, statul va păstra 51% din acţiuni şi că doar în cazul unui investitor european se poate discuta de majoritate pentru acesta, conform reglementărilor comunitare.

La începutul lunii mai, Ponta, aflat în Golf, a anunţat că Guvernul va încerca să încheie un parteneriat cu operatorul aerian Qatar Airways pentru modernizarea aeroportului Otopeni şi relansarea Tarom, având discuţii în acest sens şi cu Turkish Airlines, Emirates şi Etihad, aflate, însă, deocamdată doar într-o fază exploratorie.

Operatorul aerian de stat a încheiat anul trecut cu pierderi de 119 milioane de lei, în scădere cu 8% faţă de 2013, iar pentru 2015 estimează un rezultat negativ de 8 milioane de lei, potrivit informaţiilor transmise către Ziarul Financiar, în luna martie, de Ministerul Transporturilor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!