Se retrage HCM de la națională?

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 14 aprilie 2014

530 nationala handbalEşecul României în faţa Finlandei în precalificările Campionatului European din 2016 scoate în evidenţă câteva probleme grave la nivelul echipei naţionale.

Naţionala a stat pe un butoi cu pulbere şi a explodat la cele două meciuri cu Finlanda. S-a vorbit de câteva ori de faptul că jucătorii HCM-ului nu vin cu bucurie la lot din cauza selecţionerului Eliodor Voica, unul care şi-ar promova jucătorii pe care-i antrenează la Ştiinţa Bacău. O problemă care s-a încercat să fie acoperită, dar care, iată, pare a pune probleme serioase naționalei României și performanțelor acesteia.

Directorul general al HCM Constanţa, Ali Nurhan, s-a decis să nu mai ascundă problema sub preș: „Avem o întrebare pentru domnul selecţioner Eliodor Voica. Când a fost corect, când l-a folosit tot meciul pe Rotaru la echipa de club sau când a jucat cu Fenici pe rol de coordonator la echipa naţională? A trebuit cumva să justifice transferul lui Fenici la Ştiinţa Bacău folosindu-l la lot?”, a spus el.

Oficialul Constanţei a precizat că handbaliştii Constanţei sunt supăraţi pe selecţioner. „La meciul cu Slovacia au fost ţinuţi aproape tot timpul pe banca de rezervă, dacă au intrat şi au jucat 5 minute. Au fost foarte supăraţi şi au venit cu hârtii de informare, prin care ne-au anunţat că nu mai vor să meargă la echipa naţională cât timp mai este selecţioner Eliodor Voica. Ei se antrenau, iar la meciuri se uitau cum jucau Rotaru, Fenici şi Ghiţă. Voica a adus la naţională pe cine a vrut şi pe cine n-a vrut de la Bacău, dacă au ajuns la lot inclusiv Dospinescu sau Păunică. Eu le-am rupt hârtiile şi le-am spus că lotul naţional este foarte important. Până la urmă, rolul unui antrenor este să ştie să-i şi mobilizeze pe jucători”, a mai declarat Ali Nurhan. Eliodor Voica a preferat să tacă și să adopte calea unei discuții cu responsabilii federației, deși situația este mai mult decât gravă.

Intenţia jucătorilor de la HCM Constanţa de a se retrage de la echipa naţională vine în clipa în care handbalişti importanţi ca Ghionea, Stănescu sau Toma au informat că doresc să se concentreze doar pe activităţile de la club. Ultimii doi au luat decizia după ce oameni din federație au declarat că naţionala trebuie întinerită. Nu mai vorbim de faptul că handbaliștii vin și joacă gratis, ceea ce înseamnă încă o lipsă de mobilizare pentru că, până la urmă, lucrurile sunt și pe bani.

„Handbaliştii nu mai vin la naţională pentru că nu le dai bani. Este adevărat. De ce ar mai veni Stănescu, Toma sau Ghionea la lot? Nu mai au pentru ce, doar să se uzeze pe două fronturi; în condiţiile în care atunci când apare o problemă, au grijă de ei doar echipele de club? Sportul de azi înseamnă altceva. S-a terminat cu povestea: «Îmi tremurau chiloţii când ascultam imnul»”, a susţinut directorul general al echipei HCM Constanţa. „La echipele naţionale de afară, jucătorii sunt plătiţi. Franţa le dă câte 500 de euro pe zi de şedere la naţională, handbaliştii sunt băgaţi în seamă, sunt respectaţi. În Israel, unde este şi Alexandru Buligan, se oferă câte 250 de euro pe zi. Nimeni nu spune să le plătească asemenea sume, dar dă-le ceva, măcar 100 de euro”, a mai spus el.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!