Se retrage Victor Ponta din politică?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 14 aprilie 2014

Antonescu_Ponta_1

Premierul Victor Ponta a scris vineri, într-o postare pe Facebook, că în noiembrie, după câștigarea „ultimei bătălii”, intenționează să lase locul în politică celor „mai tineri”, iar el să petreacă mai mult timp cu familia. Deși premierul a refuzat ulterior să descifreze mesajul, analiștii și liderii politici nu s-au oprit din speculații.

Premierul Victor Ponta spune că e gata să meargă în Parlament, în luna decembrie pentru majorarea bugetului Apărării, deși anunțase că intenționează să se facă un pas în spate din politică și să petreacă mai mult timp cu familia, anunță presa din România.

„Noi am preluat guvernarea, în 2012, cu un buget aprobat în 2011 pentru armată de 1,12% din PIB, adică fix jumate din cât ar trebui România, prin obligațiile pe care și le-a asumat, să aloce. Deci, cine se bătea cu cărămida NATO în piept – Boc, Băsescu – ei au tăiat banii de la armată. Faptul că am reușit 2013-1,38% din PIB, 2014-1,42%, am încheiat contractul și nu e ușor să plătești ratele pentru avioanele multirol, am mai reușit să facem investiții în modernizarea capacității tehnice a armatei române, e un lucru bun, nu e suficient.

Trebuie, după noiembrie, că până atunci e campionatul național de cine taie toate taxele și, în același timp, dă mai mulți bani, dar din decembrie, eu sunt dispus să merg în Parlament, pentru că doar Parlamentul poate să decidă acest lucru, și să alocăm câte 0,2% din PIB în următorii trei ani, în așa fel încât în 2016-2017 să ajungem la 2% alocare din PIB”, a declarat Ponta citat de Mediafax.

Întrebat în ce calitate va face propunerea, câtă vreme a scris pe Facebook că intenționează să se retragă din politică în această toamnă, Victor Ponta a replicat: „Dacă asta ați înțeles dumneavoastră, atunci întrebarea e inutilă. Eu vorbesc de calitatea de șef al Guvernului care va trebui să întocmească pentru Parlament proiectul de buget pentru anul 2015.”

Un mesaj postat recent de Victor Ponta pe pagina sa de Facebook a iscat discuții aprinse pe scena politică. El a susținut că, după ce PSD va câștiga alegerile prezidențiale, va putea lăsa loc în poltică „altora mai tineri și mai puțin marcați de regimul oribil al ultimilor ani”.

„În noiembrie, după ce câștigăm această ultimă și vitală bătălie, mă voi putea declara mulțumit de ce am realizat! Și atunci îmi doresc să las locul în politică altora mai tineri și mai puțin marcați de regimul oribil al ultimilor ani. Iar eu îmi propun să recuperez cât voi putea de mult din timpul pe care în ultimii 13 ani NU l-am dat familiei și celorlalte părți bune și frumoase din viața mea”, a scris șeful Guvernului. 

Antonescu: „Unde să se retragă? La sanatoriu?!”

Președintele PNL Crin Antonescu a comentat mesajul lui Victor Ponta de pe Facebook, care a dat de înțeles că s-ar retrage din politică, catalogându-l drept „o ipocrizie” și „un kitsch”. Antonescu, aflat la Teleorman, a făcut declarația la Delegația Permanentă a organizației județene a PNL, arată teleorman24.ro.

„Este o ipocrizie, un kitsch, postarea pe Facebook a domnului Victor Ponta. S-a chinuit mult în politică! Unde să se retragă? La sanatoriu? La Cotroceni?”, a criticat liderul liberalilor mesajul premierului. De asemenea, Crin Antonescu a comentat cariera politică a prim-ministrului, precizând că Adrian Năstase l-a luat de pe stradă și l-a numit șef al Corpului de Control.

„Domnul Ponta a suferit îngrozitor în politică. Într-o zi, mergea pe stradă și l-a chemat Năstase. L-a făcut șeful Corpului de Control. Nici măcar nu era doctor în drept pe vremea aia. Asta e prima nenorocire care i s-a întâmplat lui Victor Ponta. După aia l-au pus șef la tineret. Hai, du-o și pe asta. După aia, l-a susținut pe Geoană, cum l-a susținut de bine. A căzut Geoană, a ajuns președinte și după aia prim-ministru. S-a chinuit mult”, a afirmat liberalul.

Șeful PNL a menționat că el nu are niciun plan să se retragă din politică, dar a insistat asupra faptului că-și va da demisia din funcția de președinte al partidului dacă liberalii obțin mai puțin de 20% la alegerile europarlamentare. „Un scor mai mic este sub angajamentele noastre și în această situație eu îmi voi depune mandatul de președinte. N-am spus că plec din partid. N-am spus că plec din politică”, a spus Antonescu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!