Se scumpesc polițele RCA

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 14 noiembrie 2014

Asigurarea auto RCA se scumpește din ianuarie cu cel puţin 30% pentru că, în acest moment, despăgubirile ar fi mai mari decât sumele plătite de şoferi. Aşa susţin reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care au modificat normele de încheiere a poliţelor RCA, informează Digi24.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a ajuns la concluzia că firmele de asigurări au pierderi de până la 30% pentru fiecare poliţă RCA vândută. Asta înseamnă că despăgubirile prevăzute în contracte sunt mai mari decât sumele pe care le plătesc şoferii.

„Dacă mă întrebaţi dacă o să crească în viitor sau nu, o să vă spun că este posibil să crească. Dumneavoastră îmi spuneţi că clientul vrea să cumpere o asigurare la preţul cel mai mic. Eu vă spun că nu-s de acord cu dumneavoastră!”, spune Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreședintele ASF.

Tarifele pentru poliţa RCA se vor modifica o singură dată pe an, însă de la 1 ianuarie, proprietarii de mașini ar trebuie să se aștepte la creşteri de cel puţin 30% pentru aceste poliţe.

În plus, costurile de intermediere, care sunt acum de până la 18%, trebuie să fie trecute în contract, pentru ca şoferii să ştie cât din valoarea asigurării ajunge la brokeri sau la companiile de asigurări. „Cheltuiala cu distribuţia directă este undeva între 10-14% la asigurător. Aici ar trebui să se găsească şi comisionul intermediarului”, spune Cornel Coca Constantinescu.

O altă modificare îi vizează pe cei care au accidente grave. În cazul unei daune totale, compania de asigurări trebuie să despăgubească șoferul în funcţie de valoarea reală a maşinii şi nu pe baza unei grile de uzură, aşa cum se întâmpla până acum.

Şefii ASF spun că vor controla modul în care companiile de asigurări îşi calculează tarifele, iar dacă acestea vând poliţele la preţuri prea mici, riscă să fie închise.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!