Seara antreprenorului român din Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 15 decembrie 2014

Londra_Ambasada_Seara antreprenorului roman din Marea Britanie

Zeci de oameni de afaceri români din Marea Britanie s-au întâlnit miercuri, 3 decembrie, la sediul Ambasadei României la Londra din Belgrave Square, în cadrul unui eveniment dedicat antreprenorilor originari din România care au reușit să dezvolte propriile business-uri în regat.

 

Povești de succes

„La 3 decembrie 2014, Ambasada României la Londra a organizat, în spaţiile de protocol din 1 Belgrave Square, un eveniment de promovare a cooperării economice bilaterale dintre România și Marea Britanie, destinat să stimuleze antreprenorii români în vederea valorificării oportunităților de afaceri oferite de piața britanică”, informează reprezentanții Ambasadei prin intermediul unui comunicat de presă. Au participat 72 de invitați, reprezentanţi ai City-ului londonez și oameni de afaceri, conform aceleiași surse.

Programul serii a inclus, în deschidere, un workshop destinat pregătirii antreprenorilor români și britanici în vederea dezvoltării afacerilor. Acesta a fost susținut de Ozana Giușcă, antreprenor, speaker internațional și autor de literatură de business.

Prezentarea poveștii de succes în afaceri la nivel internațional a tânărului antreprenor român Emi Gal, fondator & CEO al companiei Brainient care are sediul la Londra, a constituit unul dintre principalele momente de interes ale întâlnirii. Brainient este lider de piață în Regatul Unit în industria de «interactive video add serving», derulând afaceri pe 12 piețe internaționale.

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea cărții Ozanei Giușcă, „Shortcut to Business Success – 101 Tactics to Take Your Company to the Next Level” (Calea cea mai scurtă spre succesul în afaceri – 101 tactici pentru evoluția companiei tale la un nivel superior).

————————————–

„Pentru mine, această întâlnire a fost începutul unei călătorii în lumea afacerilor. Cu această ocazie, am început colaborarea cu Ozana Giușcă, pe care o admir și în care am încredere că, prin experiența sa, va modela afacerea mea într-o afacere de succes. Ozana a inspirat tuturor dorința de a reuși și de a fi câștigători în ceea ce întreprindem.”

Emma Chimiuc, Precious Cosmetics UK

————————————–

 

Propuneri pentru România

Biroul de Promovare Comercial Economică (BPCE) care funcționează în cadrul Ambasadei României la Londra a fost principalul inițiator al întâlnirii antreprenorilor români din Marea Britanie din 3 decembrie.

„Asemenea evenimente contribuie la pregătirea și stimularea antreprenorilor români stabiliți în Marea Britanie în vederea creșterii afacerilor pe piața britanică, consolidării exporturilor românești, precum și la promovarea oportunităților de afaceri din România în rândul mediului de afaceri britanic”, ne-a declarat unul dintre organizatori. El a adăugat că un exemplu în acest sens îl constituie afacerile de succes ale românilor din Marea Britanie, din generații diferite, precum fondatorul Brainient, Emi Gal, sau deținătorul companiilor Riverside Group, George Betianu, respectiv, deschiderea unor centre de dezvoltare sau producție în România cu capital britanic, precum Endava sau Amdaris, ambele din domeniul IT.

————————————–

„Este o mișcare foarte pozitivă din partea Ambasadei pentru a cataliza colaborarea românilor întreprinzători din UK – este foarte important să continuăm pe această traiectorie.”

Marius Enache, Co-Founder Yo! Phuzzle

————————————–

Oamenii de afaceri români care s-au întâlnit în Belgrave Square au avansat, în cadrul evenimentului, câteva propuneri vizând implicarea în progresul României. Ei au sugerat:

 • creșterea gradului de implicare a antreprenorilor în identificarea soluțiilor de dezvoltare și în cadrul inițiativelor autorităților;
 • concentrarea programelor de antreprenoriat pe câteva domenii și segmente semnificative din economie;
 • scheme de ajutor din bani publici în antreprenoriat, în conexiune directă cu educația antreprenorială, mentorat și pregătire profesională;
 • multiplicarea investițiilor statului în antreprenoriat prin implicarea fondurilor private și acordarea fondurilor nu doar de tip grant, ci, mai degrabă, ca împrumut (tip revolving);
 • simplificarea și digitalizarea administrației publice.

————————————–

„Am participat la acest eveniment ca reprezentante ale companiei noastre, din dorința de a cunoaște alți antreprenori români din UK. Întrunirea a fost deosebit de interesantă, bazată pe experiențele pline de succes ale altor profesioniști.

Orice poveste de succes este clădită cu mult efort și pasiune pentru domeniul în care ne desfășurăm activitatea fiecare dintre noi. O colaborare între antreprenori, fiecare cu idei și experiențe diferite, este întotdeauna utilă.

Sperăm să mai avem ocazia de a participa la evenimente asemănătoare.
Multe mulțumiri Ambasadei Române pentru această inițiativă.”

Anca Ionescu și Valentina Rusu, co-fondatori și directori la RICOL Ltd

————————————–

 

Ce merge la export?

Reprezentanții Biroului de Promovare Comercial Economică din cadrul Ambasadei României la Londra au atras atenția asupra potențialului de creștere a exportului românesc și de consolidare a unor cote pe piața britanică pentru mărfurile din România, având în vedere structura economiei britanice, bazată într-o proporție mai mare pe sectorul serviciilor. Potrivit BPCE, principalele categorii de mărfuri exportate din România pe piața britanică sunt:

 • mașini, aparate și materiale electrice (panouri de comandă electrică, circuite imprimate, echipamente de iluminare și semnalizare vizuală, aparate video de înregistrat și reprodus, aparate electrice pentru telegrafie, antene și reflectoare pentru antene, televizoare color, aparate pentru comutare electrică, convertizoare de tipul celor folosite pentru telecomunicații etc.);
 • componente pentru autoturisme (cutii de viteze, seturi de fise pentru bujii, frâne și servofrâne, rulmenți, filtre de aer, motoare, alte părți și accesorii pentru autovehicule);
 • articole textile și de îmbrăcăminte, articole tricotate, inclusiv fibre si fire sintetice și/sau artificiale;
 • mașini și dispozitive mecanice (compresoare, părți de turboreactoare, turbine și părți ale acestora, mașini și aparate de ridicat, încărcat și descărcat, boilere, angrenaje industriale, strunjuri orizontale, freze, pompe de lichid, robineți și părți ale acestora, frigidere și congelatoare, cazane și părți de cazane industriale etc.);
 • produse farmaceutice;
 • mobilă și articole de mobilier din lemn și din metal;
 • produse alimentare.

————————————–

Date privind schimburile comerciale România-Marea Britanie

în perioada 1 ianuarie – 31 august 2014

 

La 31.08.2014, volumul total al schimburilor comerciale între România și Marea Britanie a însumat cca 2,3 miliarde euro (locul 8 în topul partenerilor comerciali ai României, locul 6 între statele membre UE), fiind cu 4,35% mai mare față de cel înregistrat în aceeași perioadă din 2013. Creşterea schimburilor comerciale bilaterale a fost determinată atât de majorarea exporturilor românești, cât şi de creșterea importurilor.

Exporturile românești către piața britanică au înregistrat aproximativ 1,4 miliarde euro, iar importurile cca 850 milioane euro.

UK se situează pe primul loc în ierarhia statelor cu balanţă comercială favorabilă României (+554,61 milioane euro), înregistrându-se o creștere de cca 7% a excedentului comercial, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2013.

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!