Pentru EL: Secretele costumului perfect

Articol publicat in sectiunea Femina pe data 3 aprilie 2015

mens suit1Un costum care să arate bine şi să transmită imaginea unui om de afaceri inteligent şi serios trebuie să respecte o serie de reguli. În primul rând mare atenţie la culoare. Nu îţi recomandăm bleu ciel, portocaliu sau roz decât dacă eşti clovn. Culorile sigure pentru un costum care nu îmbătrâneşte sunt negrul, bleumarin şi gri închis. Culorile costumelor trendy, dar discrete sunt gri deschis, argintiu, crem sau alb. Mai importantă decât nuanţa este calitatea stofei aşa că nici cea mai bună croială nu poate salva un costum făcut dintr-o stofă ieftină.

Reverul trebuie să stea perfect drept, altfel costumul fie este prea mic, fie este croit prost. Chiar şi cineva care nu este expert în modă poate observa un costum prost croit şi vei pierde respectul colaboratorilor.

Mânecile costumului trebuie să fie cu maxim doi centimetri mai mici decât cămaşa. Asta nu înseamă că porţi un costum ridicol, ci că alegi ca mânecile costumului să-ţi ajungă până la încheietură.

La spate, costumul trebuie să-ţi îmbrace umerii. Linia umerilor de la costum nu trebuie să-ţi depăşească umerii tăi, dar nici să fie mai mică decât ei. Rişti să arăţi fie că ai un costum de împrumut, fie că nu ţi-ai mai cumpărat un costum de când erai adolescent.

Costumul care ţi se potriveşte nu are talia definită. Cu cât mai drept este sacoul, cu atât mai de calitate este imaginea. În ce priveşte lungimea, sacoul ar trebui să fie până la jumătatea palmei când ai mâinile întinse. Dacă trece de jumătatea palmei, nu porţi un sacou, ci un cort. Dacă nu-ţi acoperă fundul, e mai bine să-ţi cumperi alt sacou, căci acesta te expune ridicolului.

Pantalonii trebuie să aibă croiala clasică şi o dungă perfect dreaptă. Dacă nu ştii să calci astfel încât să obţii o astfel de dungă, mai bine du-i la spălătorie. Chiar şi muncitorii au pantaloni foarte bine călcaţi (tradiţia spune că un bărbat cu două dungi la pantaloni va avea două soţii, lucru care nu e prea bun pentru actuala soţie). Pantalonii trebuie să acopere foarte puţin din pantof, dacă sunt drepţi. Dacă alegi pantaloni cu pense, aceştia coboară mai mult pe pantof. Pantalonii drepţi sunt purtaţi pe şolduri, în timp ce pantalonii cu pense încep de sub buric.

Cămaşa trebuie să ţi se potrivească perfect la guler (acesta trebuie să se muleze pe gâtul tău), la mâneci (trebuie să depăşească puţin încheietura) şi la talie (cămaşa nu trebuie să fie mai mare de trei degete la talie). Lungimea nepotrivită a cămăşii se poate ascunde în pantaloni. Gulerul sau mânecile nepotrivite nu pot fi ascunse şi sunt dezagreabile.

Cravata trebuie să fie la jumătatea cataramei ca să arate bine. Deşi par doar detalii fără importanţă, aceste mici indicii pot să-ţi schimbe imaginea.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!