SECRETELE SUCCESULUI PE PIATA MUNCII

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Muncă, Reportajul săptămânii pe data 3 iunie 2012

Romanii care reusesc in Marea Britanie nu sunt putini. Iar micile lor victorii au loc in fiecare zi… Este adevarat ca vocea lor nu este atat de rezonanta ca a celor care se plang; nici povestile lor nu par a fi intotdeauna la fel de captivante. Dar experientele traite de ei dezvaluie o realitate simpla, limpede si penetranta: SE POATE!

In Marea Britanie se poate munci, se poate trai, se poate castiga… Toate documentele necesare desfasurarii unei activitati legale in aceasta tara sunt accesibile. O spun chiar romanii care le-au obtinut. Ei sustin ca restrictiile au fost introduse doar pentru cei care nu isi doresc suficient; iar sistemul aparent complicat de dobandire a diferitelor acte concepute special pentru romani ii pot impiedica numai pe ignoranti sau pe aceia care s-au obisnuit sa ocoleasca regulile.

Cei care au reusit vad in continuare Regatul Unit ca o promisiune, ca o sansa sau o usa inca deschisa…

 

 

Cum sa obtii NINo din prima

 

National Insurance Number (NINo), numarul de asigurare fara de care nimeni nu poate munci legal in Regatul Unit, poate fi obtinut din prima incercare. Au parte de aceasta reusita, insa, doar aceia care se prezinta extrem de bine pregatiti la interviurile organizate in acest scop prin reteaua de centre Job Centre Plus din intreaga Marea Britanie.

Sau cel putin asa sustin putinii romani care au reusit o asemenea „performanta”, contrazicandu-i astfel pe numerosii lor conationali carora li s-a refuzat in ultimul timp acordarea NINo, in repetate randuri.

Obtinerea NINo este esentiala, dar pare in acelasi timp imposibila pentru cei mai multi dintre romanii ajunsi in aceasta tara. Fara alocarea unui National Insurance Number nu se poate munci in Regatul Unit. Dar, in ultimii doi ani, tot mai multi romani din Regatul Unit s-au plans ca acest numar nu li se acorda. in zadar fac ei cereri in acest sens si se prezinta in fata functionarilor Job Centre. Pentru ca dupa fiecare interviu li se comunica in scris, printr-o scrisoare expediata postal, ca mult asteptatul numar le-a fost refuzat. „Nu ati prezentat dovezi suficiente din care sa reiasa ca activati ca self-employed” este motivul formulat cel mai des in cazul acestor respingeri.

Oamenii au inceput sa traiasca cu convingerea ca autoritatile britanice sunt pornite impotriva romanilor si in consecinta, cauta pretexte sa refuze documentele oricarei persoane venite din Romania care solicita dreptul de a munci legal in aceasta tara.

Si totusi, cativa romani sustin ca oricine poate obtine un NINo. Trebuie doar sa fii onest si sa te prezinti in fata functionarilor britanici cu intentii corecte. Si atunci, nimeni nu iti va refuza dreptul de a lucra si de a-ti duce traiul in Regatul Unit….

 

Romani criticati pe forum

„Din ce in ce mai greu cu obtinerea NINo!!! Ce trebuie sa facem?”, suna interogatia lansata cu ingrijorare de un roman pe forumul romani-online.co.uk la sfarsitul anului trecut.

Persoana povesteste ca este de trei luni in Marea Britanie si a primit un prim refuz in legatura cu obtinerea National Insurance Number, desi s-a prezentat in fata functionarilor Job Centre Plus cu o scrisoare redactata de o agentie de recrutare. in document se preciza ca romanul lucreaza in domeniul catering pentru diferite companii de profil din Londra. El a prezentat si un extras de cont bancar pe care nu apareau, insa, intrari si iesiri sub forma de numerar.

„(…) M-au respins. Acum am mai multe payslip-uri (n.r. – fluturasi de salariu) si am si bani intrati si iesiti din cont. Ce acte mi-ar mai trebui????”, continua nedumerirea forumistului.

Raspunsurile primite de la concetatenii sai aflati de mai mult timp in Marea Britanie nu au fost deloc incurajatoare. „Daca lucrai cu adevarat ca self-employed (n.r. – lucrator pe cont propriu), ti se acorda fara probleme NINo. Mie mi se pare ca lucrezi la negru. 

Ia mai gandeste-te o data, chiar esti self-employed sau iti place sa pretinzi ca esti? Invoice-uri (n.r. – facturi) ai? Corespund cu intrarile de pe extrasul de cont bancar? Scrisori de referinte de la clienti ai?”, i se reproseaza fara menajamente celui care a pus o simpla intrebare pe unul dintre forumurile online ale romanilor din Regatul Unit.

—————————

„Am venit in Anglia pe 29 noiembrie 2011 si am avut cu mine urmatoarele acte: cartea de identitate, o scrisoare de la contabil, factura de utilitati ca si dovada de adresa, doua scrisori de recomandare si un contract, plus facturi si dovezi ca imi fac publicitate.
Pe data de 4 ianuarie 2012 am primit NINo. Asa ca parerea mea este ca nu e vorba de discriminare, ci doar de codovezi ale muncii ca self-employed si de atitudine.”
Micha 25, forumul romani-online.co.uk

—————————

 

Siguri de obtinerea NINo

Pe cat de neincrezatori par unii romani in privinta sanselor de reusita la interviul pentru alocarea NINo, pe atat de siguri pe ei par alti candidati romani care se prezinta in fata functionarilor britanici cu acelasi scop.

„Eu sunt in Londra de o luna si cinci zile; mi-am gasit prima casa in prima zi, a doua zi am avut contul din banca facut si din a treia mi-am cautat de lucru. Dupa o saptamana am inceput munca… Am avut interviul pentru NINo in 12 decembrie (n.r. – 12 decembrie 2011). Interviul a decurs perfect. A durat 15 minute, timp in care mi s-au facut si copii la hartii. M-a intrebat ce a avut de intrebat, am raspuns, am fost sigura de mine si sunt sigura ca iau din prima «number-ul», pentru ca m-am dus acolo pregatita atat cu hartiile, cat si cu partea legata de intrebari”, afirma convingatoare Simona, o romanca de pe forumul romani-online.co.uk. si tot ea sustine in continuare: „Inainte sa mergi intr-o tara straina trebuie sa te documentezi foarte bine si nu vei da gres. Eu asta am facut si lucrurile sunt foarte simple pentru mine.”

Iar parerea ei s-a bucurat de sustinere printre forumisti. „Bine punctat si adevarat ai grait, Simona…”, intervine o alta romanca in acelasi spatiu de dialog online. 

„Intr-un topic legat de obtinerea NINo am scris lucrul asta si nu l-am scris asa ca sa ma aflu in treaba, ci am concluzionat din experienta sotului la interviu, unde s-a pus accent pe statutul self-employed. Intrebarile au fost puse in asa fel incat sa se vada daca aplicantul are habar de ceea ce inseamna a fi self-employed.

Functionarul s-a aratat foarte multumit de raspunsuri, a notat in hartii si l-a asigurat pe sotul meu ca in procent de 70-80% i se va aloca NINo.  Si intr-adevar, asa a fost…”, adauga romanca pe romani-online.co.uk.

 

Fara probleme…

Si alti romani prezenti pe acelasi forum au sustinut ca obtinerea NINo nu este o problema. Ei i-au spus celui care acuza dificultatea obtinerii National Insurance Number in Regatul Unit ca, de fapt, lucrurile nu sunt deloc complicate pentru cei care respecta intocmai procedura reglementata de legislatia britanica.

„Am sa va spun povestea mea legata de NINo”, isi incepe destainuirea o alta persoana originara din Romania care semneaza cu pseudonimul Micha 25. „Am venit in Anglia pe 29 noiembrie 2011 si am avut cu mine urmatoarele acte: cartea de identitate, o scrisoare de la contabil, factura de utilitati ca si dovada de adresa, doua scrisori de recomandare si un contract, plus facturi si dovezi ca imi fac publicitate”, precizeaza Micha 25.

„Pe data de 4 ianuarie 2012 am primit NINo. Asa ca parerea mea este ca nu e vorba de discriminare, ci doar de dovezi ale muncii ca self-employed si de atitudine”, se apreciaza in concluzie in postarea citata.

Un alt roman care a participat la discuția de pe forumul romani-online a fost si mai convingator. El a prezentat in detaliu continutul dosarului cu documente, pe baza caruia a obtinut National Insurance Number in mai putin de o saptamana…

„Tocmai am primit NINo in sase zile de la depunerea actelor. Iata continutul dosarului: doua recomandari, doua contracte, plan de afaceri, patru facturi, activitatea realizata ca grafician in ianuarie, februarie si martie 2012, lista de clienti, detalii privind materialele folosite (tip/cantitate/pret), doua bonuri pentru materialele cumparate, fluturasi si carti de vizita pentru reclama, scrisoare de la contabil, certificate de la cursurile de specializare pe care le-am urmat, asigurare facuta prin banca Barclays cu o valoare lunara de 8 lire sterline, extras de cont bancar si ca rezerva, inregistrarea in Registrul Electoral din Marea Britanie”, se enumera in postarea mentionata. „Si raspunsurile la interviu. Asa a fost. Succes!!!”, se concluzioneaza sec pe forumul romani-online.co.uk.

 

 

Atitudinea face diferenta

 

Atitudinea candidatilor la obtinerea unui National Insurance Number este decisiva in reusita alocarii acestui numar, sustine Cristina C., o romanca ce lucreaza de mai multi ani intr-un birou specializat in servicii de consultanta si intermediere in vederea procurarii actelor necesare muncii in Regatul Unit. „Trebuie sa subliniez ca dupa mai multi ani de experienta am ajuns la concluzia ca toata cheia reusitei la interviul pentru NINo sta in modul in care fiecare se prezinta si raspunde la intrebarile functionarilor de la Job Centre Plus”, ne-a marturisit tanara.

 

Meserii „perimate”

Cristina C. sustine ca exista, intr-adevar, la Londra cateva centre ale Job Centre Plus care au ajuns sa fie renumite pentru ca dau refuzuri aparent nemotivate romanilor care se prezinta la interviul de obtinere NINo, indiferent cat de bine si-au pregatit acestia dosarul de documente.

„De aceea, in ultima perioada, eu si colegii mei am incercat sa ii convingem pe cei care trec pentru intaia oara prin experienta acestui interviu sa nu mai declare ca isi doresc sa munceasca in aceasta tara doar ca si constructori sau menajere. Aceste doua ocupatii nu mai prezinta suficienta credibilitate in fata functionarilor britanici. Au avut deja de-a face cu foarte multe cazuri de est-europeni ce si-au declarat intentia de a munci in aceste domenii doar formal, pentru a obtine dreptul de munca legal. Chiar si meseria de sofer este oarecum «uzata». in schimb, exista alte meserii care se preteaza pentru un lucrator pe cont propriu, cum ar fi gradinar, de pilda, sau ceva mai specializat, ca fotograf ori web designer”, explica romanca ce reprezinta un birou de consultanta din nordul capitalei britanice.

„In plus, oamenii trebuie sa inteleaga ca, daca isi doresc obtinerea NINo, pentru orice activitate, deci inclusiv ca «builder» sau «cleaner», chiar trebuie sa activeze in acest domeniu; adica sa aiba clienti reali pentru care au efectuat cu adevarat lucrari si care sunt oricand dispusi sa confirme existenta unei relatii profesionale cu aplicantul, in cazul in care vor fi sunati in acest sens”, mai subliniaza Cristina.

 

Capcanele interviului

Obtinerea NINo a devenit foarte dificila, dar nu imposibila. „Angajatii Job Centre Plus s-au familiarizat cu tertipurile uzuale folosite in acest sens de romani si unii dintre ei au devenit cunoscatori foarte buni ai psihologiei candidatului care se prezinta la un asemenea interviu”, sustine Cristina C. Romanca de la unul din birourile care ii ajuta pe romani in obtinerea actelor care le sunt necesare in Regatul Unit mai crede ca acestia formuleaza adeseori intrebari capcana care, cu toate ca par a fi puse doar din politete, sunt in directa legatura cu domeniul in care acesta sustine ca va urma sa activeze.

„Oamenii trebuie sa inteleaga ca atunci cand ajung la interviu trebuie sa se comporte in asa fel incat tot ceea ce fac si spun sa il convinga pe cel din fața lor ca este vorba despre o realitate…

Ca sa intelegeti, pot sa va aduc in atentie doua situatii… Un functionar a inceput sa il intrebe pe un tanar care spunea ca vrea sa lucreze in Regatul Unit ca fotograf detalii despre diferite modele de aparate de fotografiat. Pretindea ca este pasionat de acest domeniu si ca poarta o discutie doar de complezenta. in fapt, el urmarea cu mare atentie reactiile candidatului.

In alt caz, un roman care a pretins ca va munci in constructii s-a trezit ca este intrebat foarte amanuntit despre materialele de constructii si despre locul unde acestea pot fi achizitionate cat mai ieftin. Functionarul sustinea si in acest caz ca este interesat de subiect numai pentru ca vrea sa isi renoveze casa.

Raspunsurile date de romani au contat, insa, in decizia acordarii sau refuzului alocarii NINo”, atrage atentia Cristina.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!