Secretele vânătăilor

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 14 aprilie 2014

Rezultat al loviturilor sau tasărilor, vânătăile pot avea și cauze organice. De culoare verde, albastră, galben sau roșie, vânătăile, în toate cazurile, arată o hemoragie subcutanată. Uneori dispar repede, alteori durează săptămâni.

Afla câteva detalii pe care nu le știai despre vânătăi:

Există trei tipuri de vânătăi. Unele sunt la nivelul pielii (subcutanate), altele sunt profunde în mușchi, iar altele interesează oasele, scrie Yahoo Shine.

Persoanele brunete fac mai rar vânătăi în timp ce persoanele roșcate sunt cele mai expuse.

La femei, vânătăile apar mai ușor decât la bărbați, de asemeni persoanele peste 50 ani fac mai ușor vânătăi decât cele mai tinere. Bărbații fac mai greu vânătăi pentru că au strat de colagen mai gros decât femeile.

Deși se crede că riscul apariției vânătăilor este legat de problemele de coagulare ale sângelui, medical vorbind nu există nicio legătură. La persoanele care fac ușor vânătăi este vorba despre o mutație genetică.

Persoanele în vârstă fac mai ușor vânătăi pentru că pe măsură ce îmbătrânim, pielea devine mai subțire și vasele de sânge sunt mai predispuse la rupere. Există o serie de vânătăi care apar post-mortem, ca urmare a ruperii vaselor de sânge. Acestea pot lăsa impresia unor violențe care în realitate nu au avut loc. Din fericire, medicul legist poate face diferența.

Consumul exagerat de alcool favorizează apariția vânătăilor. Prezența vânătăilor spontane indică un deficit de vitamina A.

Culoarea pe care o au vânătăile este un indicator al intervalului de timp care a trecut de la producerea acestora. La început, vânătaia are o culoare roșiatică, ulterior capătă o culoare albastru-violet care devine treptat verde-galben înainte ca pielea să recapete culoarea normală. Evoluția culorii este general valabilă și este un indicator pentru stabilirea momentului în care a fost produsă vânătaia.

Vânătăile osoase nu sunt vizibile la suprafața pielii, dar au aceeași evoluție ca și cele cutanate. Deseori, acestea se simt la palpare, la fel ca și în cazul vânătăilor profunde, musculare.

Vânătăile pot fi produse nu doar prin lovire și tasare, ci și prin aspirație. Acestea se vindecă mai repede decât cele produse de lovire. 

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!