Secretul Cristinei: cea mai bună friptură din Barking!

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 27 aprilie 2015

Londra_Cristina Bumbuc_Femeia de afaceri a anului_Barking1

Cristina Bumbuc, românca aleasă recent „Femeia de afaceri a anului” într-un burg metropolitan din estul Londrei, a plecat din România pentru că, acolo, în țara natală, nu i-a mers nimic. Reușita ei ascunde o frumoasă poveste despre muncă, talent managerial și perseverență…

Mai mult de 200 de persoane și-au recunoscut fără rezerve regretul, în seara de 30 martie, în momentul în care s-a anunțat numele româncei Cristina Bumbuc ca și câștigătoare a trofeului în competiția „Businesswoman of the Year” (Femeia de afaceri a anului) în zona Barking&Dagenham din estul Londrei. Lumea a fost dezamăgită nu pentru că premianta era originară din România, ci pentru că nimeni nu a venit să ridice trofeul. A fost o așteptare lungă, aproape interminabilă, până când s-a constatat că proprietara restaurantului Cristina’s, situat în cartierul Barking, nici măcar nu se afla în sală pentru a i se putea înmâna premiul. Românca era răcită și a preferat să-și petreacă seara în pat, în loc să meargă la ceremonia organizată de Consiliul Local din Barking&Dagenham. Ea avea să ne mărturisească ulterior că, deși fusese invitată la eveniment, nu și-a închipuit nici măcar o clipă că ar putea fi câștigătoarea competiției…

Dar oare cine este românca Cristina Bumbuc, care recunoaște cu modestie că a câștigat un important trofeu în domeniul afacerilor la Londra fără să își dea măcar seama că îl merită?

 

Kitchen Porter, primul job la Londra

„M-am aflat printre primii români care au intrat legal în Marea Britanie, în ianuarie 2007”, își amintește Cristina Bumbuc despre sosirea ei în regat, în urmă cu opt ani, imediat după acceptarea României ca membră a Uniunii Europene. Cristina nu se afla, însă, pentru prima dată în această țară. „Am mai fost aici pentru o scurtă perioadă și între anii 2000-2002 și mi-a plăcut”, ne dezvăluie femeia. Ea spune că a venit atunci pe tărâm britanic la rudele ei stabilite de atunci pe aceste meleaguri.

Cristina vine din Vișeul de Sus, județul Maramureș, pe care l-a părăsit pentru că a obosit să tot încerce lucruri noi, fără succes. „Orice făceam nu prea reușeam… Am deschis un băruleț, apoi soțul meu a avut un gater. Pe urmă am încercat și cu o casă de pariuri. Dar mergeam tot în jos”, povestește femeia.

Cei doi au devenit părinți în aceeași perioadă și au mai stat în România până când primul lor născut, o fetiță, a împlinit vârsta de doi ani. Apoi au luat calea migrației… „Aveam doi frați și două surori aici. Am venit la ei. La început, eu nu lucram, doar bărbatul meu muncea. Apoi mi-am găsit și eu de lucru ca și «kitchen-porter» (ajutor la bucătărie care se ocupă de spălarea vaselor și ajută la gătit – n.r.)”, mărturisește Cristina. Ea și-a păstrat acel job ani de zile, până când a simțit că își dorește mai mult…

————————————–

Procedura alegerii „Femeii de afaceri a anului”

în Barking&Dagenham

 

Nominalizările pentru competiția „Businesswoman of the Year” au fost transmise reprezentanților Consiliului Local din Barking&Dagenham de către populația din zona est-londoneză. Reprezentanții administrației publice locale au selectat ulterior doar câteva candidate dintre cele astfel nominalizate, formând o listă scurtă cu potențial favorite la câștigarea trofeului. Femeile de afaceri alese în acest mod au fost apoi intervievate de aleșii locali. Ele au trebuit să răspundă la întrebări privitoare la afacerile pe care le conduc.

Românca Cristina Bumbuc a aflat că este câștigătoarea trofeului în cadrul unei ceremonii festive care a avut loc în 30 martie 2015.

————————————–

 

Un spațiu ieftin în Barking

„Mi-am dorit altceva”, spune Cristina când este întrebată cum a ajuns să devină proprietar de restaurant la Londra. Românca a avut curajul să se viseze proprietară de restaurant în capitala Marii Britanii și a acționat în consecință.

„Am căutat mai întâi un spațiu mai ieftin, care să ne fie convenabil.”

Cea mai „convenabilă” locație a fost în cartierul Barking, din estul Londrei, deși familia Cristinei locuia în nordul capitalei britanice. Cristina își amintește că spațiul găsit era ieftin și pentru că era neîngrijit și într-o stare în care nu putea fi utilizat.

Românca recunoaște că nu știa nimic despre modul în care se face «business» la Londra, în 2012, când a început să își dezvolte afacerea. „Am angajat mai întâi niște avocați să ne ajute cu actele”, își amintește ea. Apoi, spațiul a trebuit complet renovat. „Am făcut mai întâi curățenie, că totul era spart. Apoi am gândit compartimentarea spațiului. Și la toate aceste lucrări m-au ajutat foarte mult frații mei, care lucrau în construcții”, adaugă Cristina.

La finalul lucrărilor de amenajare, localul era «lux». Avea mochetă pe jos, mese mari, rotunde și elegante și mobilier nou.

Restaurantul Cristinei din Barking, inaugurat în 29 ianuarie 2013, „nu a mers aproape deloc”, recunoaște proprietara acestuia, la peste doi ani după acel moment…

 

Restaurant de lux, dar fără clienți

Obiceiurile de consum ale localnicilor din estul Londrei sunt total diferite de cele ale românilor. Aceasta avea să fie prima lecție pe care a trebuit să și-o însușească Cristina Bumbuc, românca ajunsă proprietar de restaurant și om de afaceri la Londra. Restaurantul Cristinei din zona londoneză Barking era nou renovat, într-un stil deosebit de elegant, și propunea clienților preparate delicioase din bucătăria tradițională românească, dar nu era pe gustul locuitorilor din cartier. 

„Mi-am dat seama că am greșit ceva și am angajat imediat un băiat englez, care să se ocupe de marketing”, ne dezvăluie românca. Noul ei angajat britanic i-a atras atenția că restaurantul este prea luxos pentru consumatorii locali și că un astfel de local ar fi potrivit mai degrabă în plin centrul capitalei decât în Barking. În consecință, locația a re-intrat „în șantier”. „Am scos mocheta și am pus pe jos podele. Am înlocuit și mesele. Și am observat că, într-adevăr, lumea începe să intre în restaurant. Și, până la urmă, am schimbat și mobilierul, cu unul gen rustic. Mi-a făcut soțul meu niște mese din scânduri vechi și le-am înlocuit pe celelalte. Apoi am schimbat și meniul. Ne-am reprofilat pe fripturi, pe gustul consumatorilor locali. Și, în final, am modificat și numele restaurantului”, povestește Cristina despre transformările ce au avut loc în doar câteva luni după inaugurare, în restaurantul pe care îl conduce. Așa s-a născut restaurantul „Cristina’s”.

„Acum, oamenii vin la restaurantul nostru și se simt mai bine ca acasă. Avem și o văcuță pe post de mascotă, în fața restaurantului”, povestește Cristina cu satisfacție.

————————————–

„Transmitem organizatorilor cele mai profunde mulțumiri pentru nominalizarea Cristinei Elena Bumbuc în cadrul competiției derulate de Consiliul Local din Barking&Dagenham cu prilejul «Lunii emancipării feminine». Ei au arătat astfel recunoașterea față de munca asiduă depusă de Cristina, precum și față de devotamentul ei în felul în care conduce întreaga activitate în acest restaurant din zona Degenham. Suntem foarte mândri de omul care ne conduce, Elena Cristina Bumbuc, manager și proprietar al restaurantului.”

Colectivul restaurantului Cristina’s din Barking, într-o postare pe rețeaua de  socializare Facebook

————————————–

 

Se stă la coadă la restaurantul Cristina’s

Londra_Cristina Bumbuc_Femeia de afaceri a anului_Barking2

Localnicii s-au înghesuit să prindă o masă liberă la „Cristina’s” în 14 februarie și respectiv, în 15 martie 2014, de sărbătorile tradiționale „Mother’s Day” (ziua mamei) și Valentine’s Day, povestește cu satisfacție Cristina Bumbuc. „Lumea intra și stătea la bar minute în șir până când se elibera o masă”, insistă aceasta. Ea ne-a mai mărturisit că, din toamna anului trecut, tot mai mulți oameni își fac rezervări din timp pentru a servi o friptură la „Cristina’s”.

Managerul Cristina Bumbuc admite, însă, că a trebuit să renunțe la obiceiurile de consum românești pentru a ajunge un om de afaceri de succes la Londra. „Vin și români la restaurantul nostru, dar nu prea mulți”, spune maramureșeanca. „Cei mai mulți români doresc să asculte muzică live când iau masa la restaurant. Ei vin aici mai ales în weekenduri și mai puțin în timpul săptămânii. Celorlalți clienți, fie ei britanici sau de alte naționalități, nu le place așa. Ei preferă o atmosferă intimă, mai puțin gălăgioasă, atunci când sunt serviți. În plus, aceștia sunt mai numeroși și vin mai des, în toate zilele săptămânii”, explică românca.

Ea recunoaște cu un oarecare regret că a fost nevoită să se adapteze gusturilor majorității, dar atrage atenția că toți angajații restaurantului sunt români. Iar lista de bucate a restaurantului conține și delicatese ale bucătăriei tradiționale românești. De asemenea, la restaurantul „Cristina’s” se organizează în continuare evenimente pentru românii care trăiesc în număr mare în cartierul Barking.

 

Din culisele acordării premiului „Businesswoman of  the Year”

Cristina Bumbuc nici nu se gândea că va câștiga trofeul „Femeia de afaceri a anului” în districtul metropolitan londonez Barking&Dagenham, într-o zi din luna martie a acestui an, când în restaurantul ei a intrat „un domn de la primărie”. Acesta a întrebat-o pe româncă dacă acceptă să participe la competiția „Businesswoman of  the Year” organizat de Consiliul Local cu ocazia „Lunii emancipării feminine” (Women Empowerment Month).

Managerul Cristina Bumbuc a fost de acord, iar reprezentantul Consiliului Local i-a pus pe loc mai multe întrebări despre modul în care aceasta și-a dezvoltat și își conduce afacerea. Ulterior, românca a fost invitată să mai susțină un interviu la sediul Consiliului Local din Barking&Dagenham. „M-am prezentat și la acel interviu. Mi s-a părut ușor. Și asta a fost tot”, mărturisește acum Cristina Bumbuc.

În final, proprietara restaurantului „Cristina’s” a fost invitată la ceremonia în care avea să se decidă cine este „Femeia de afaceri a anului” în burgul situat în estul Londrei. „Eu eram atât de răcită că nici nu am putut să merg. Am stat în pat în seara aceea. Eu eram mulțumită și pentru faptul că am fost aleasă printre candidatele la câștigarea acestui premiu. Nici nu mă gândeam că am să câștig”, ni s-a destăinuit Cristina.

Câteva zile mai târziu, câțiva reprezentanți ai Consiliului Local Barking&Dagenham poposeau din nou la restaurantul „Cristina’s”. „Mi-au adus premiul și mi-au povestit cum, în seara ceremoniei, peste 200 de oameni au aplaudat când am fost nominalizată drept câștigătoare. Și eu nu eram acolo…”, își încheie Cristina mărturisirea.

————————————–

„Eram deosebit de onorată și doar pentru faptul că am fost admisă în competiție, alături de atâtea alte femei de afaceri excepționale care își desfășoară activitatea în burgul metropolitan londonez Barking&Degenham. Trebuie să recunosc că sunt, cu atât mai mult, încântată fiindcă am fost aleasă câștigătoarea titlului de «Femeia de Afaceri a Anului».

Serviciile excelente și preparatele culinare delicioase – acestea sunt cele două lucruri care îi fac pe clienți să revină în restaurantul nostru. De aceea, doresc să mulțumesc și să îmi exprim recunoștința față de întreaga echipă de români care lucrează alături de mine la Cristina’s. Ei sunt cei care m-au ajutat ca visul meu să se transforme în realitate.”

Declarația Cristinei Bumbuc după ce a aflat că a fost numită „Femeia de afaceri a anului” în Barking&Dagenham

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!