Sectorul financiar din City şi lira sterlină, în ape tulburi

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 4 aprilie 2016

uk-lira-dolar-brexit-curs

Incertitudinea provocată de referendumul anunţat pe 23 iunie privind apartenenţa Marii Britanii la UE provoacă unde de şoc în sectorul financiar din City, şi aşa afectat de situaţia globală economică. Lira sterlină este şi ea văzută ca victimă sigură a Brexit-ului, cu estimări care plasează moneda britanică până la valoarea de 1,15 dolari dacă Brexit-ul se concretizează.

 

Piaţa imobiliară din Londra, „faultată”

Referendumul care se apropie cu paşi repezi crează o seamă de pierzători sau câştigători, în funcţie de unghiul din care priveşti. Chiar şi în sectorul imobiliar, brokerul imobiliar Savills anunţă că pentru al treilea trimestru consecutiv preţurile proprietăţilor imobiliare din cartierele de lux ale Londrei au scăzut, numai în primele trei luni ale lui 2016 înregistrându-se o scădere cu 0,8%. Se pare că nici ruşilor nu le merge prea bine dacă au început să evite zonele imobiliare „aristocratice” în favoarea rezidenţelor un pic mai ieftine ale Londrei.

—————————————

Oricum, sectorul imobiliar britanic trece prin schimbări notabile, în condiţiile majorării radicale a taxei de timbru începând de luna aceasta.

—————————————

 

Aoleu! Pică lira sterlină?

Ai spune că, pentru români, apele sunt tulburi pe toate palierele. Brexitul ne pune în pericol dreptul de muncă în UK, respectiv „salvarea” multora dintre noi găsită nu fără chin la britanici şi, iată, chiar şi lira sterlină ne dă bătăi de cap.

În acest an, cel puțin 15,5 miliarde de dolari au fost pariați pe opţiuni care ar putea deveni extrem de profitabile dacă lira sterlină ar scădea după Referendumul din 23 iunie sub valoarea de 1,3502 dolari, un procent de 4% mai jos decât nivelul actual. Actualmente, valoarea lirei sterline este de 1,44 de dolari, iar în vara lui 2014 a ajuns chiar şi la 1,71 dolari.

De asemenea, cu o liră sterlină poţi achiziţiona acum doar 5,69 de lei, în timp ce cu numai 4-5 luni înainte o liră sterlină îţi aducea chiar şi 6,35 lei, deci putem vorbi de un picaj al monedei naţionale britanice.

—————————————

„Lira sterlină este un pariu riscant care s-ar putea dovedi câştigător, atât în termen de valoare, cât şi în termen de volatilitate, dar un eventual Brexit este unul dintre evenimentele căruia nu ai cum să-i estimezi amploarea.”

Reprezentant al JPMorgan Chase

—————————————

Dacă britanicii vor opta pentru Brexit este posibil ca lira să poată să scadă până la 1,15 dolari, în timp ce Londra ar putea să cadă din nou în recesiune, spun unii analişti.

 

trimiteri-sus-4

Spălare de bani masivă în City-ul londonez

Preţul caselor din Londra a crescut cu £144.000

Se consideră săraci și neîmpliniți. Tinerii britanici, în regres față de părinții lor

TREND ROMÂNESC: NE MUTĂM ÎN GARSONIERE?

trimiteri-jos-4

 

Sectorul financiar, în aşteptarea „furtunii perfecte”

Potrivit unui studiu, eventualitatea unui Brexit, situaţia din China şi un start volatil al pieţelor la început de an au creat o „furtună perfectă” care are darul de a tempera optimisnul în sectorul financiar. Băncile şi firmele de investiţii au raportat, în cadrul studiului realizat de CBI (Confederation of British Industry) şi de contabilii de la PriceWaterhouseCoopers, o scădere notabilă în ceea ce priveşte viziunea lor asupra următorilor patru ani.

Studiul vine cu comentarii despre posibilul impact al unui Brexit asupra investiţiilor, însă, imediat după publicarea rezultatelor acestui studiu, au apărut acuzaţii că studiul a fost comandat de grupuri pro-UE, pentru a speria electoratul înaintea referendumului de pe 23 iunie.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!