Securizarea granițelor României, propunere extremă a Comisiei Europene

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 decembrie 2015

granita_securizareComisia Europeană va propune înființarea unei noi agenții pentru securizarea frontierelor externe, cu forțe terestre și navale care vor putea desfășura operațiuni chiar dacă guvernul unui stat va avea obiecții, relatează Financial Times. Măsura propusă reprezintă cel mai mare transfer de suveranitate de la introducerea euro, România fiind direct vizată, fiind țară de graniță a Uniunii Europene.

În contextul în care peste 1,2 milioane de imigranți extracomunitari au pătruns ilegal în spațiul Uniunii Europene anul acesta, Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare un plan de înlocuire a actualei Agenții pentru frontiere (Frontex) cu o nouă forță permanentă pentru protejarea frontierelor.

Noua structură, care va avea unități terestre și navale pentru securizarea granițelor externe ale UE, va putea fi mobilizată rapid prin decizia Comisiei Europene, indiferent de eventualele obiecții ale statelor membre, explică Financial Times, citând oficiali europeni și documente oficiale, care adaugă că măsura probabil va reprezenta cel mai mare transfer de suveranitate de la crearea zonei euro, în anul 1999.

Proiectul reprezintă o ultimă încercare de salvare a sistemului european de liberă circulație fără pașaport (Schengen) prin crearea unei forțe europene de poliție, așa cum cer de mult timp Franța și Germania. Marea Britanie și Irlanda nu participă la întregul sistem european în materie de migrație, astfel că nu vor fi obligate să contribuie la noua structură comunitară.

Liderii europeni discută de peste 15 ani despre posibilitatea înființării unei poliții la nivel comunitar, dar inițiativele au întâmpinat rezistența statelor membre, care argumentează că monitorizarea și protejarea frontierelor sunt atribuții specifice suveranității naționale, scriu cei de la Gândul. Grecia, spre exemplu, a acceptat abia recent propunerea UE de a primi echipaje pentru patrule la frontiere, pe fondul criticilor privind numărul mare de imigranți extracomunitari intrați pe teritoriul elen și ajunși în Europa Occidentală.

Unul dintre cele mai contestate elemente va fi prerogativa Comisiei Europene de a decide mobilizarea efectivelor noii Agenții pentru protecția frontierelor. Noua forță va avea acces și la frontierele externe ale unor state membre Schengen care nu fac parte din Uniunea Europeană, precum Norvegia. Chiar dacă statele membre vor fi consultate, nu vor avea posibilitatea de a bloca prin veto o decizie unilaterală a Comisiei Europene de a mobiliza efective la frontiere.

„Actuala criză a refugiaților a evidențiat limitele actualei Agenții UE pentru frontiere (Frontex) în abordarea și remedierea în mod eficient a presiunilor create la nivelul granițelor externe ale Uniunii Europene”, argumentează Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie.

 

Polonia și Ungaria se opun

Propunerea liderilor europeni de a crea o agenție comună cu puteri excepționale pentru paza frontierelor UE s-a izbit deja de primele semne de opoziție, scriu cei de la ziare.com. Potrivit Euronews, Polonia și Ungaria au declarat deja că nu acceptă crearea unui organism european care să aibă atribuții superioare guvernelor naționale în ceea ce privește siguranța frontierelor Uniunii.

Proiectul legislativ dezvăluit de presă arată că reprezentanții Comisiei Europene intenționează să creeze o agenție specială de pază a frontierelor UE, cu 1.500 de angajați. Aceasta ar urma să aibă dreptul de a impune măsuri excepționale de securitate la granițele externe ale Uniunii, în cazul apariției unor crize precum cea a refugiaților sau atunci când se constată vulnerabilitatea frontierelor europene. „Aceasta ar însemna o instituție care ar decide în mod arbitrar asupra acțiunilor inițiate fără a mai ține cont de părerea guvernelor respective”, a explicat ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, refuzul țării sale.

Pe aceeași linie a mers și omologul său din Budapesta, Peter Szijjarto: „Eu nu cred că este indicat să existe un nou tip de regulament care ar putea forța orice stat membru să adopte orice fel de măsuri în privința patrulării granițelor, chiar și împotriva voinței sale.”

 

Tensiuni

Propunerea este susținută de Franța și Germania, două țări care au fost lovite anul acesta de amenințarea terorismului extremist, dar și de un val uriaș de refugiați. În același timp, Ungaria a încercat să-și protejeze granița externă cu Serbia prin ridicarea unui gard de sârmă ghimpată în calea refugiaților aflați pe ruta balcanică. Decizia Budapestei nu a făcut decât să împingă valul refugiaților către alte state europene din regiune, Croația și Slovenia, iar gestul liderilor maghiari a fost criticat de majoritatea statelor din UE, se arată într-o analiză ziare.com.

Proiectul viitoarei agenții de pază a frontierelor extreme ale Uniunii prevede ca agenții acesteia să intervină pentru a diminua presiunea resimțită de un stat sau altul în cazul unor noi crize ale imigranților care vor să intre în Europa.

Noua agenție ar urma să poată deporta persoanele care nu au drept legal de ședere pe teritoriul european, prerogativă care lipsește din actualul arsenal aflat la îndemâna Frontex, actuala agenție europeană de pază a frontierelor. Personalul noii agenții ar urma să fie împuternicit să intervină și în țările non-europene învecinate, în cazul în care acestea ar cere asistență pentru paza frontierelor.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!