Șefii britanici, diferiți de români?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 8 iunie 2016

uk_muncitori constructii_pauza de masa

Există mari diferențe între un șef român și un șef englez? Există, s-ar grăbi mulți să afirme! Totuși, din experiența lor în UK, conaționalii noștri au puterea să recunoască faptul că nici aici nu curge lapte și miere, așa cum și-au imaginat în momentul în care au luat drumul străinătății.

Indiferent cât de bun ai fi, cât de repede și fără greșeală ți-ai face treaba, pentru englezi rămâi un străin. Evident, nu îți vor spune în față că nu ești „de-al lor”, dar vor găsi metode, mici gesturi sau glume prin care să te determine, din când în când, să îți pui întrebarea „Ce caut eu aici?!”. Câțiva români au acceptat să povestească pentru Diaspora Românească și partea mai puțin neplăcută a muncii în echipă cu englezi sub conducerea unui șef britanic.

 

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Chiar dacă este vorba despre un proverb românesc, vorbele de mai sus li se potrivesc ca o mănușă managerilor englezi. Unii români veniți la muncă în Regatul Unit al Marii Britanii au simțit-o pe pielea lor.

Cristian, șofer FLT: „În depozitul în care lucrez eu este vizibil cu ochiul liber că se fac diferențe. De exemplu, există mici grupuri de englezi care mai toată ziua stau la povești. Deși avem camere de supraveghere, echipa de conducere este una numeroasă și se plimbă mereu printre muncitori, pe acești englezi nu îi interesează. Știți de ce?! Pentru că de ei nu se ia nimeni, niciodată. De asemenea, ei sunt și puși la locuri de muncă unde activitatea nu este una foarte intensă.

În cazul nostru, al celorlalți, și nu mă refer aici numai la români, ci la orice alt străin venit la muncă în Anglia, lucrurile stau exact invers. Ne muncesc toată ziua, iar dacă te văd că te-ai oprit să schimbi o vorbă cu cineva, îți atrag atenția imediat. Un alt aspect este legat de pauzele de țigară. Compania noastră îți permite ca o dată la ceva timp să ieși afară să fumezi o țigară, dacă ești fumător. Noi, românii, nu știm cum să revenim cât mai repede la muncă, în schimb englezii stau și câte o jumătate de oră și nu îi trage nimeni la răspundere.”

—————————————

„Cine crede că în UK se muncește cu mare drag, se înșală. Nici în România condițiile de muncă nu sunt excelente, dar și aici au grijă englezii să te facă să te simți un străin venit în țara lor.”

Cristian, șofer FLT

—————————————

 

Promovări pe criterii… etnice

Sunt români care, de fiecare dată când au ocazia, arată cu degetul spre țara lor și susțin că au plecat în străinătate sătui de sistemul bazat pe pile și relații. Dar oare în Anglia nu întâlnim așa ceva?! Oamenii care s-au lovit de câteva astfel de situații confirmă că nu de puține ori naționalitatea de englez „a bătut” competența profesională.

Vasile, Northampton: „Cine spune că în Marea Britanie contează doar cât de bun ești la locul de muncă, fie nu s-a lovit de o situație ca a mea, fie îi e greu să recunoască adevărul. Englezii ar prefera să angajeze cinci mediocri de-ai lor decât un străin talentat, fie el român, polonez sau orice altă naționalitate.

Când am obținut eu un job full-time, în training cu mine a mai fost un tânăr englez. Pe amândoi ne pregătea aceeași persoană. Pot să spun despre băiatul acesta că era total dezinteresat de ce ni se explica. În fiecare zi se întindea la lungi discuții cu cel care ne pregătea, și el tot englez, despre ce făcuse cu o seară înainte, cum petrecuse, în ce bar și așa mai departe. Am trecut amândoi trainingul și a urmat o perioadă de probație de șase luni, în care urma să ne fie evaluată activitatea.

Nu m-am mai întâlnit vreo trei luni cu acel englez, pentru că am fost repartizați pe ture diferite. Într-o zi, ce credeți, îl văd în zona de birouri. Mă duc să îl salut, să îl întreb ce calificative a luat până acum la evaluările de la finalul fiecărei luni și ce credeți că aflu?! I se oferise o slujbă la birou! Nu era ceva cu foarte mari responsabilități, verifica dacă muncitorii din depozit respectă normele de protecția muncii, dar totuși, chiar așa?!”

 

Leneși, dar la ei acasă

Cu o simplă căutare pe site-urile de socializare poți afla opiniile românilor despre englezi. Ai noștri spun că britanicii s-au obișnuit să tragă mâța de coadă la serviciu, pentru că au observat că sunt destui cei care pot să facă treabă. Și cum de cele mai multe ori este vorba despre muncă în „echipă”, rareori se observă cine a muncit și cine a mimat munca.

—————————————

„Eu lucrez de patru ani în Marea Britanie și am muncit alături de oameni de diverse naționalități. Mai leneși ca englezii nu este nimeni, dar culmea, când e vorba să se facă ore suplimentare sunt primii pe listă. Nu mai contează că vin la serviciu și stau mai mereu de vorbă. Ei chiar merg pe principiul «Timpul trece, leafa merge» și fac asta pentru că li se permite, pentru că sunt la ei în țară și știu că și dacă, în cel mai rău caz, ar fi dați afară, și-ar găsi a doua zi un alt job.”

Marius, Chester

—————————————

„Nu mai vorbim de faptul că unii manageri englezi au mai puțină școală decât românii care fac munca cea mai de jos. Când le spui ce studii ai, când văd câte știi și despre țara ta și despre Mare Britanie, se arată foarte surprinși, dar pe față li se citește și invidia”, mai declară Marius.

 

Există „bisericuțe” și în UK

Cei care au cel puțin experiența unui loc de muncă în România știu că acolo angajații obișnuiau să formeze așa-numitele „bisericuțe”, în care se discutau despre ceilalți colegi, despre șefi și despre evenimentele de la job. Ei bine, susțin românii din Anglia, și aici există, numai că se formează pe criterii ce țin de naționalitate.

Mihaela, Londra: „Englezii nu ar recunoaște nici în ruptul capului că fac discriminări, că nu le convine să aibă oameni din toată Europa drept colegi de muncă și vecini. Însă, gesturile lor, fie cât de mici sau fie făcute în glumă, trădează adevăratele sentimente.

De exemplu, dacă, în timpul serviciului, toată lumea colaborează, că oarecum nu avem de ales, în pauze colectivul se separă în mici grupuri. La anumite mese se așază englezii, la unele românii, la altele polonezii și așa mai departe.

De altfel, micile remarci pe care le fac ascund sentimente de rasism, însă românii știu una și bună: au venit aici să muncească, să ducă un trai mai bun, pentru că sunt cetățeni europeni și au acest drept. E clar că nici noi nu suntem obligați să le suportăm la nesfârșit răutățile, când se umple paharul putem să ne căutăm un alt loc de muncă.”

—————————————

„Am un coleg polonez care mi-a spus zilele astea că în patru ani a schimbat 56 de locuri de muncă, lucrând prin agenție. Când simțea că nu e binevenit într-un colectiv, le spunea celor de la agenție că nu mai vrea să meargă acolo. Așa trebuie să facem și noi, chiar dacă invidioși o să găsim la orice pas.”

Mihaela, Londra

—————————————

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

4 pareri la “Șefii britanici, diferiți de români?”

 1. dan Spune:

  de fapt cred ca voi astia incercati doar sa vedeti capra vecinului.tipic romanesc!as vrea sa vad cum v-ati comporta voi cu sa zicem niste congolezi veniti pe taramurile voastre si care va ia slujbele samd.

 2. lucian Spune:

  Dan, cred ca ca ești prost, scuza-ma ca Îți spun . În tot ce scrie în articol este perfect adevărat. Dacă lucrezi în UK și nu ai simțit ăsta cât de puțin înseamnă ca ori ești prost ori ești prost.

 3. ady Spune:

  50%50 adevar dar nu uitati ca de multe ori noi suntem mai rasisti ca ei..de multe ori noi evitam sa stam la masa cu ei ei nu ei cu noi si asta pentru simplu fapt ca fluieram engleza nu o vorbim

 4. Marqletzu Spune:

  depinde de prea multe om, situatie etc
  sunt si rasisti si sunt si englezi cu care stai la masa .Suntem toti doar oameni

Spune-ti si tu parerea!