Șeful bancherilor atacă dur Legea dării în plată

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 martie 2016

sergiu oprescuLegea dării în plată, care este rediscutată în Parlament, este foarte criticată de bănci și BNR. Sergiu Oprescu, președintele Asociației României a Băncilor (ARB), un bancher extrem de pondearat, a ieșit cu o declarație fără precedent. El a avertizat că urmează înăsprirea condițiilor de creditare și majorarea costurilor odată cu aprobarea legii privind darea în plată, iar cei care vor dori să ia credite în viitor trebuie să știe ce a generat această situație.

El a recunoscut pierderea de către bănci a „bătăliei populisto-mediatice” privind Legea dării în plată, informează Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

 „Noi credem că bătălia mediatică, populistă este cumva pierdută de bănci. Nu cred că am reușit să comunicăm foarte bine pe acest subiect. Este o vină pe care trebuie să ne-o asumăm. Cred că am picat într-o formă de lipsă de credibilitate și de aceea mesajul nostru nu a penetrat. Ce mai putem face? Să ne facem datoria și să avertizăm în legătură cu posibilul impact viitor. Noi știm că majoritatea tăcută se va trezi și va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce cresc ratele la credite? Momentul acela nu aș vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile. Este momentul generat de această dezbatere și de lipsa de proporționalitate între vocea noastră și credibilitatea vocii noastre, și vocea cealaltă”, a declarat el.

Proiectul de lege privind darea în plată a imobilelor a stârnit numeroase controverse alimentând nervozitatea bancherilor, care nu mai reușesc să găsească punți comune cu parlamentarii, care, în mod uzual, i-au susținut având în vedere că mulți au luat credite de la bănci, potrivit Ziarului Financiar.

 

Băncile au început să majoreze avansul cerut

Bancherii au avertizat că vor majora avansul la creditele ipotecare dacă va fi aprobată legea, însă deja trei bănci – Raiffeisen, Bancpost și Banca Românească – nu au mai avut răbdare și au decis să facă deja această mișcare în toiul dezbaterilor din Parlament privind darea în plată.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, într-un interviu pentru Radio România Actualități, că programul Prima Casă nu are ce căuta în Legea dării în plată, pentru că în acest caz se pun sub semnul întrebării garanțiile emise de către stat în cadrul programului guvernamental de achiziție de locuințe.

Legea dării în plată a fost aprobată în unanimitate de Senat, acesta respingând un amendament prin care erau exceptate de la aplicarea acestei legi creditele contractate cu garanții guvernamentale, cum ar fi Prima Casă. În schimb, senatorii au limitat aplicarea legii doar pentru creditele cu o valoare de cel mult 150.000 de euro. Legea urmează a fi discutată în Camera Deputaților, care are ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește proiectul de act normativ.

Pe de altă parte, Guvernul a transmis că este de acord cu Legea dării în plată, dar consideră că ar trebui să aibă un marcat caracter social, iar prevederile sale nu ar trebui să se aplice și programului Prima Casă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

O parere la “Șeful bancherilor atacă dur Legea dării în plată”

  1. cineva Spune:

    În luna septembrie 2008 foarte multi romani, când ca la o comanda ascunsa, foarte brusc începând cu 01 oct. 2008 băncile nu mai acordau credite fără garanții mai mari, s-au butuci sa ia credite. Ulterior sau găsit soluții și credite sau dat. Acum se întâmplă aceiași situație, după anunțul legii ‘darii în plata’, la fel romanii se bulucesc sa ia credite ‘Prima Casa’. La fel se vor găsi soluții de creditare, dar romanii care, în 2008 ar putea fi acuzați de naivitate sau lipsa de cultura financiara, acum se bulucesc iar sa ia credite ca vine ‘sfârșitul creditelor’. Păcat, nu au învățat nimic.

Spune-ti si tu parerea!