Șeful CCR, audiat la Parchetul General

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 19 iunie 2015

Augustin ZegreanPreședintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a ajuns la Parchetul General, miercuri dimineața, pentru a fi audiat în dosarul „Erată la referendum”.

Întrebat dacă i se pare justificată redeschiderea dosarului, Zegrean a precizat: „Nu, pentru că v-am spus că în legea noastră scrie că nu putem fi trași la răspundere judiciară penală pentru voturile date în exercitarea mandatului. Dacă am fi chemați pentru fiecare decizie, unde am ajunge?”

„Nu e prima plângere, au fost o mulțime, au fost mai multe dosare pentru care s-a dat NUP”, a subliniat judecătorul CCR, adăugând că are emoții: „Întotdeauna am emoții. Sunt un tip emotiv.” Întrebat dacă se simte vinovat, președintele CCR a replicat: „De ce să mă simt vinovat? Eu am dat o decizie.” „Noi, dacă am fi dat altfel decizia, puteam să fim dați în judecată. Au fost o mulțime de plângeri d-astea și toate au fost respinse și Înalta Curte le-a respins. Numai Ghișe, săracul, cât s-a luptat. Aici s-a admis contestația, nu știu de ce”, a mai explicat judecătorul.

Acesta a menționat că au mai fost și alții care i-au făcut plângere penală, inclusiv pentru faptul că nu vede bine. „Sunt foarte mulți care ne fac plângeri penale pentru deciziile pe care le luăm. Altul m-a dat în judecată să fiu dat afară din serviciu. Altul a făcut plângere penală, tot aici la Parchet, că trebuie să fiu dat afară pentru că nu văd bine”, a mai susținut Augustin Zegrean.

Întrebat de jurnaliști, pe 14 mai, despre decizia Înaltei Curți de a redeschide cazul eratei asumate de Curtea Constituțională la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, din 2012, Augustin Zegrean a precizat că nu e vorba despre nicio erată, ci de un caz mai vechi, dosarul fiind rezultatul unei plângeri făcute de „un domn”.

Președintele CCR a respins criticile celor care acuză Curtea că a denaturat rezultatul referendumului din 2012, salvându-l pe Traian Băsescu. „Nu noi am stabilit rezultatul referendumului, l-a stabilit BEC, care a fost format din 7 judecători și reprezentanți ai tuturor partidelor. Ei au stabilit că procentul de participare a fost de 46%. Noi trebuia să validam sau nu referendumul, dacă legea spunea că trebuiau să fie prezenți 50% plus 1? Și BEC a spus că au fost 46% prezenți. Dvs. ați fi dat o decizie de aprobare?”, l-a întrebat președintele CCR pe un jurnalist.

 

Șase din nouă

România Liberă notează că procurorii de la Parchetul General vor ancheta șase din cei nouă judecători ai CCR de la momentul referendumului de demitere din 2012, pentru fals în acte oficiale, după ce au trimis o erată în care se corectau informații transmise de un alt judecător CCR, Acsinte Gaspar. Acesta din urmă a fost, de asemenea, audiat în dosar, pe lângă fostul său coleg Tudorel Toader, judecătorul CSM Horațius Dumbravă și fostul judecător CSM Toni Neacșu.

Dosarul eratei de la referendum a fost redeschis recent de procurorii Parchetului General. Astfel, după ce, pe 2 august 2012, judecătorii CCR au adoptat hotărârea privind organizarea referendumului, iar după publicarea acesteia au adăugat o erată privind numărul de persoane cu drept de vot luate în calcul și care a stabilit în cele din urmă rezultatul final al demersului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, respectiv neîndeplinirea cvorumului. Astfel, Guvernul nu a mai putut efectua un mini-recensământ, iar românii plecați din țară să fie scoși de pe listele electorale. Mai târziu, cei trei judecători neanchetați – Acsinte Gaspar, Ion Predescu și Tudorel Toader – au precizat că nu au fost consultați în întocmirea eratei, susținând că referendumul trebuia validat.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!