Șeful CCR: „Riscă cineva să ne lase fără președinte?”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 5 decembrie 2014

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, dă de înțeles că depunerea jurământului de către Klaus Iohannis trebuie să aibă loc pe 21 decembrie, când expiră al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu, nici mai devreme și nici mai târziu. Declarațiile au fost făcute în contextul în care Parlamentul a cerut, marți, opinia Curții Constituționale cu privire la data la care președintele ales urmează să depună jurământul, în condițiile în care ziua de 21 decembrie cade duminică, zi în care aleșii nu lucrează.

„După mintea mea și după socotelile pe care le-am făcut, actualul președinte a depus jurământul în 21 decembrie 2009. După Constituție, mandatul președintelui este de 5 ani. (…) În dreptul constituțional, termenele se socotesc pe zile pline, nu se scade din calcul ziua în care începe și ziua în care sfârșește. Pe 21 decembrie s-ar împlini 5 ani. Tot Constituția spune că președintele intră în exercitarea mandatului de la data depunerii jurământului. Dacă ar depune un președinte jurământul și celuilalt nu i-a expirat mandatul, cum ar fi?”, și-a exprimat Augustin Zegrean o opinie personală, conform România TV.

De asemenea, întrebat dacă nu s-ar putea amâna cu o zi depunerea jurământului, astfel încât evenimentul să aibă loc luni, 22 decembrie, președintele CCR a răspuns: „Dacă cineva riscă să lase țara fără președinte, de ce nu?”

Conform Constituției, „mandatul președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului”, iar președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales, el neputând fi prelungit decât prin lege organică și doar „în caz de război sau de catastrofă”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!