Șeful de la „Doi și-un sfert”, demis la cererea lui Oprea

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 31 iulie 2014

Gelu Oltean, șeful Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), a fost eliberat din funcție de premierul Victor Ponta, decizia fiind publicată luni seară în Monitorul Oficial. Într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne se arată că premierul Victor Ponta a luat această decizie la propunerea ministrului de resort, vicepremierul Gabriel Oprea.

Luni seară, la România TV, premierul Victor Ponta a declarat că Gelu Oltean nu era în subordinea sa, afirmând că făcea parte din Ministerul de Interne și era în subordinea ministrului Oprea, acesta venind cu propunerea. „E ministru și nu pot să îi subminez autoritatea”, a completat Ponta. „Eu nu intervin în activitatea miniștrilor… până la proba contrarie”, a mai spus el. „El mi-a propus ca Oltean să aibă altă însărcinare. Ține de politica de cadre”, a declarat premierul. Acesta a menționat că Oltean va avea „o altă funcție în cadrul Ministerului de Interne”. Gelu Oltean, chestor principal de poliție, se află la conducerea serviciului secret al Ministerului de Interne cunoscut drept „Doi și-un sfert” din aprilie 2012, amintește Realitatea TV. „Până la numirea în funcție a noului șef al DIPI, conducerea va fi asigurată de către domnul Gheorghe Nicolae, subsecretar de stat în cadrul aceluiași departament”, se mai arată în comunicatul MAI.

Gelu Oltean, în vârsta de 45 de ani, a mai lucrat în DIPI (fosta DGIPI) în perioada 2006-2009. În 2007 a fost coordonatorul echipei de polițiști români trimiși în Italia pentru a colabora cu autoritățile locale în cazul Mailat, al românului condamnat pentru uciderea unei italience. La sfârșitul lui 2012, Guvernul a decis ca Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI) să fie reorganizată ca departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și să fie coordonată de un secretar de stat numit și eliberat din funcție prin decizie a premierului, și nu prin ordin al ministrului de resort.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!