Șeful FBI în România: „Parteneriatul cu SRI, unul din cele mai bune din lume”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 6 martie 2015

Directorul FBI, James Comey, s-a aflat marți la București, unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta, dar și cu noul șef al SRI, Eduard Hellvig. În scurta sa vizită în capitala României, directorul FBI a declarat că Parteneriatul cu Serviciul Român de Informații (SRI) este unul dintre cele mai bune pe care Biroul Federal de Investigații al SUA le are în întreaga lume.

Directorul FBI l-a felicitat pe Eduard Hellvig pentru numirea în funcția de director al SRI și a ținut să adreseze mulțumiri speciale prim-adjunctului SRI, Florian Coldea, în contextul întâlnirii pe care cei doi au avut-o la Washington la începutul directoratului lui Comey, precum și adjuncților directorului SRI, Ion Grosu și Dumitru Cocoru.

„Aceasta este prima mea vizită la București de la preluarea funcției de director FBI, în toamna anului 2013. Predecesorul meu, Bob Mueller, a făcut ultima vizită la București în 2011. El a subliniat că țările noastre au o relație de colaborare esențială în lupta împotriva terorismului și infracționalității. Fără îndoială, acel lucru era adevărat atunci și a devenit chiar mai adevărat acum, pentru că parteneriatul nostru s-a dezvoltat în ultimii trei ani. (…) Sunt privilegiat să mă aflu aici pentru a sărbători unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul în întreaga lume”, a subliniat directorul FBI.

James Comey s-a referit în continuare la forța parteneriatului dintre FBI și SRI, punctând faptul că pentru ambele instituții, combaterea criminalității cibernetice rămâne o prioritate de top. „Criminalitatea informatică este una dintre prioritățile cheie ale FBI și știu că este și una dintre prioritățile cheie ale dumneavoastră. Infractorii care își desfășoară activitatea pe internet pot cauza pagube în întreaga lume, pentru că ne-am conectat în totalitate viețile la internet. (…) Este foarte important să colaborăm, să comprimăm lumea, așa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetățenii. Alături de colegii din România facem eforturi să identificăm și să aducem în fața justiției infractori cibernetici cunoscuți, vinovați de înșelarea a mii de persoane din toată lumea”, a mai declarat directorul FBI.

 

Români, pregătiți de FBI

Referindu-se la creșterea nivelului de expertiză în baza stagiilor de pregătire derulate între cele două instituții, Comey a amintit că din 2013 până în prezent, FBI a oferit omologilor români pregătire în negocierea în situații de criză, aplicarea legii în contexte multiculturale, dispozitive explozive improvizate și interzicerea traficului ilicit de materiale nucleare și radiologice.

„În această lună, FBI pregătește doi ofițeri români în contracararea de activități teroriste. Ofițerii din instituțiile de aplicare a legii și din serviciile de informații din România au efectuat stagii de practică la centrul nostru de pregătire în domeniul criminalității informatice din Pittsburgh, Pennsylvania. În SUA, ofițerii din instituțiile de aplicare a legii din întreaga lume, inclusiv din această țară extraordinară, se pregătesc împreună la Academia Națională a FBI de la Quantico, statul Virginia. Din 1995 până în prezent, 32 de ofițeri români au absolvit Academia Națională”, a precizat directorul FBI.

Comey a spus, spre finalul declarației sale, că „schimbarea pe care a adus-o internetul în lumea noastră este infinit mai mare decât cea adusă de John Dillinger (spărgător de bănci american din anii ’30 – n.r.)”. „Infracționalitatea cibernetică ne face pe toți vecini, pentru că amenințarea se propagă cu viteza luminii. Pentru a răspunde acesteia, trebuie să comprimăm lumea și să devenim cu adevărat o comunitate globală de aplicare a legii”, a explicat directorul FBI.

La discuțiile de la Președinție și Guvern au asistat șefii serviciilor românești de informații și însărcinatul cu afaceri al SUA la București, Dean Thompson, precum și vicepremierul cu atribuții pe zona siguranței, Gabriel Oprea.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!