Șeful NATO: „Apărăm România împotriva oricărei amenințări”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 mai 2016

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut un mesaj pentru români, odată cu inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu, precizând că alianța nord-atlantică „este aici pentru a apăra România”.

„Mesajul pentru români este că NATO este aici pentru a apăra România și aliații împotriva oricărei amenințări. Suntem în procesul de creștere a prezenței în flancul estic al alianței. Facem acest lucru pentru că NATO este acolo să-și apere toți aliații în fața oricărei amenințări. (…) România este o țară cheie în regiune. NATO e aici să protejeze România. NATO e aici și vă garantez că NATO e aici pentru a proteja România în fața oricărei amenințări. Este un efort comun în care ne protejăm reciproc”, a declarat șeful NATO, la TVR.

Chiar în timp ce la Deveselu avea loc ceremonia oficială prin care sistemul a fost declarat operațional, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că baza din România reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei. Stoltenberg a reluat explicațiile potrivit cărora scutul este direcționat împotriva rachetelor balistice ce ar proveni din Orientul Mijlociu și nu împotriva Rusiei. „Sistemul este dezvoltat pentru a apăra Europa împotriva rachetelor balistice venite din afara spațiului euroatlantic – Orientul Mijlociu. Am văzut că Iranul continuă să dezvolte sistemul de rachete balistice. Trebuie să fim pregătiți, să fim gata, pentru că vedem că tot mai multe țări dezvoltă rachete balistice. Rusia știe că nu este îndreptat împotriva ei”, a mai spus secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a atras atenția că „NATO este îngrijorată de creșterea forțelor militare ale Rusiei în Marea Neagră, de anexarea Crimeii”.

În cadrul declarației de presă susținută împreună cu președintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, Jens Stoltenberg a asigurat că „NATO se angajează solemn să asigure securitatea României acum și în viitor”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!