Șeful SRI: Cortina de Fier transformată într-o „cortină de ceață”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 5 iunie 2014

Directorul SRI, George Maior, a declarat luni, cu ocazia unei conferințe despre securitate, că asistăm la transformarea vechii Cortine de Fier într-o „cortină de ceață”. Potrivit șefului SRI, dacă fierul este predictibil, ceața este exact opusul acestui lucru. Declarația a fost făcută în deschiderea oficială a primei ediții a programului de formare cu participare internațională „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, organizat de către Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” în parteneriat cu Harvard University și cu participarea Universității Naționale de Informații (SUA). Noul program este continuatorul platformei Harvard Black Sea Security Program lansate în anul 1997. Cu acest prilej, Maior și-a exprimat satisfacția că România a reușit să preia și să continue „un program valoros, al cărui viitor părea incert cu doar câțiva ani în urmă”.

„Pe măsură ce harta securității internaționale se aglomera cu tot mai multe zone fierbinți, Marea Neagră, cu calmul ei aparent, părea să își fi pierdut din semnificație, în ciuda avertismentelor noastre privind contrariul. Cum, însă, Marea Neagră este situată pe linii persistente de fractură geopolitică, ea continuă să poarte germenii unor conflicte vechi, latente, mocnind în adâncurile apelor. Aici, la malul Mării Negre, adevărată poartă între Est și Vest, între Nord și Sud, faliile geopolitice se intersectează cu cele economice, iar oportunitățile sunt atât de numeroase, încât este cu adevărat regretabil că vechile mentalități frânează progresul și împiedică popoarele riverane să beneficieze cu adevărat de ceea ce secolul XXI are să ofere”, a afirmat Maior, care a adăugat că în prezent asistăm la înlocuirea vechii Cortine de Fier cu o „cortină de ceață”.

„Din păcate, evenimentele recente pot evolua, dacă nu suntem atenți, către un posibil neo-Război Rece. Dar acesta nu va mai semăna cu cel vechi, pentru că violența a devenit mult mai subtilă. Dincolo de ceea ce este vizibil la televizor și pe alte canale de comunicare în masă, dincolo de violențele de stradă din Ucraina pe care le vedem cu toții, dincolo de etalarea puterii militare, bătălii dure se duc pe teatre invizibile, în care nu poți decât să intuiești făptașul, fără a avea vreo dovadă în acest sens.

Ambiguitățile și incertitudinea în creștere mă determină să afirm că vechea Cortină de Fier a fost înlocuită de o cortină de ceață. Dacă proprietățile fierului îl fac predictibil și previzibil, ceața este exact opusul. Îți scapă printre degete și îți încețoșează vederea. Oferă un spațiu propice pentru tot felul de manevre și provocări, așa cum vedem azi în Ucraina”, a spus șeful SRI.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!