Șeful SRI, demisie după alegerile prezidențiale?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 9 octombrie 2014

George Maior, șeful Serviciului Român de Informații, a anunțat vineri că va demisiona din funcție după alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Acesta a explicat că viitorul președinte trebuie să decidă dacă îl menține sau nu în fruntea SRI.

„Cred că un lucru normal într-un stat democratic este ca viitorul președinte să decidă în ceea ce privește serviciile de informații. Din punctul meu de vedere, voi merge către acest nou președinte, îmi voi prezenta demisia și rămâne la latitudinea lui să aprecieze dacă activitatea mea în fruntea acestui serviciu a fost potrivită sau să ia o altă decizie. Nu am nicio problemă din acest punct de vedere”, a declarat, la Timișoara, George Maior, relatează tion.ro.

Șeful SRI consideră că mediul politic nu ar trebui să influențeze sub nicio formă activitatea serviciului.

„Din păcate, în contextul oricărei campanii electorale, mai ales la nivelul acesta cel mai înalt, strategic pentru Președinția statului, discursul politic aduce în atenție și serviciile de informații. Din punct de vedere al SRI, vă garantez că acesta nu va face decât să acționeze în parametrii de independență și de neutralitate de a sta departe de această luptă politică. Nu ne interesează rezultatul, ne interesează să ne facem treaba bine”, a adăugat Maior.

Acesta a subliniat că nu i s-a propus niciodată funcția de prim-ministru și nu a discutat acest lucru cu cineva.

Candidații spun că nu ar schimba șefii serviciilor

Klaus Iohannis, Victor Ponta și Elena Udrea, candidați la alegerile prezidențiale din luna noiembrie, au declarat în cadrul mai multor ieșiri publice, că nu consideră necesară schimbarea șefilor serviciilor de securitate după scrutinul prezidențial. „Nu văd niciun motiv. Nici nu cred că este o discuție de acest fel”, a declarat Klaus Iohannis.

O poziție similară a avut și prezidențiabilul PSD, Victor Ponta, care a menționat că nu crede în necesitatea înlocuirii șefilor serviciilor secrete. La rândul său, candidatul PMP pentru scaunul de la Cotroceni, Elena Udrea, întrebată dacă l-ar schimba pe George Maior din funcția de șef al SRI, a transmis că nu, însă a precizat că l-ar vedea și „în politica mare”.

De altfel, numele lui George Maior a fost intens vehiculat pentru funcția de premier în 2012, după demisia guvernului Boc. Atunci a fost numit în fruntea Executivului Mihai Răzvan Ungureanu, care și-a dat demisia de la conducerea Serviciului de Informații Externe al României (SIE).

George Maior a fost numit director al SRI în octombrie 2006. Anterior, a fost parlamentar al PSD. Anunțul demisiei sale după prezidențiale vine în contextul scandalului legat de ofițerii acoperiți, care a afectat reputația serviciilor. Robert Turcescu a publicat, în luna septembrie, pe site-ul său o spovedanie-mărturisire în care recunoaște că este ofițer sub acoperire, cu funcția de locotenent-colonel. El a postat și câțiva fluturași de salariu ca agent sub acoperire, în care apare cu suma de 2.400 de lei primiți pentru serviciile sale. Anterior, președintele Traian Băsescu declarase, chiar în emisiunea lui Turcescu, că printre candidații la Președinție există și un ofițer acoperit.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!