„Self-certification”, din nou soluţie pentru mortgage în UK?

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Locuinţe pe data 30 ianuarie 2016

Side view of a young couple looking at window display at real es

Este tot mai greu să obţii un credit ipotecar în Marea Britanie. Preţurile locuinţelor cresc necontenit, ceea ce înseamnă că avansul cerut, respectiv venitul anual solicitat la creditare, sunt tot mai mari. În plus, sistemul bancar devine tot mai restrictiv. În astfel de condiţii, cei interesaţi sunt neobosiţi în căutarea soluţiilor care aduc rezultate.

Până la criza din 2008, aplicaţiile pentru creditele ipotecare erau acceptate de către băncile britanice cu cea mai mare uşurinţă prin protocolul „self-certification”, modalitate prin care persoanele self-employed îşi certificau venitul mai mult sau mai puţin „pe propria răspundere”, atunci când nu îşi puteau dovedi venitul.

Creditele obţinute pe bază de „self-certification” au ajuns să fie poreclite „împrumuturile mincinoşilor” după ce s-a constatat destul de clar că firmele creditoare le-au permis clienţilor să-şi umfle salariile, într-atât cât să aibă acces la credite imobiliare mai mari.

După criză, procedeul a continuat, chiar şi cu oarece beţe-n roate introduse de autorităţi. În 2014, însă, FCA-ul (Financial Conduct Authority) a scos acest tip de creditare în afara legii.

 

Soluţia: creditare din afara Marii Britanii

Pe 18 ianuarie compania din spatele portalului Selfcert.co.uk, cu sediul în Cehia, şi-a lansat produsul financiar pe piaţa britanică: creditare imobiliară pe baza procedeului „self-certification”.

Un reprezentant al companiei din Praga a declarat, potrivit The Guardian: „Noi nu suntem obligaţi să operăm în baza legislaţiei britanice… Avem tot dreptul de a decide pe cine credităm.”

 

trimiteri-sus-4

Dacă nu pot să închiriez, atunci cumpăr!

Acum e momentul pentru un mortgage!

Vrei rată fixă la mortgage-ul tău? Fă acum remortgage!

ROMÂNUL NOU DIN PRIBEGIE

trimiteri-jos-4

 

Oferta Selfcert.co.uk este următoarea: dobânda oferită este aceeaşi pentru toţi clienţii, de 2% peste dobânda de bază a Băncii Angliei şi sunt pregătiţi să ofere credite de până la £500.000, cu un avans de minimum 15%. Totuşi, firma nu va acorda credite imobiliare pe proprietăţile aflate în zona încercuită de autostrada M25, orbitala Londrei, unde piaţa imobiliară, conform portalului din Cehia, este susceptibilă unor aşa-numite „bubbles”.

 

Autorităţile ripostează

La numai câteva zile după apariţia pe piaţă a portalului Selfcert.co.uk, FCA-ul a emis un avertisment, conform căruia cei care se creditează prin această metodă nu vor beneficia de „protecţia legislativă britanică”, în cazul în care lucrurile nu decurg normal.

Datorită greutăţilor cu care au ajuns să se confrunte în trecut consumatorii, mai scrie în comunicatul FCA, certificarea personală a venitului nu mai este permisă în Marea Britanie, creditorii având acum obligaţia de a verifica atent de fiecare dată venitul clientului pentru a stabili dacă acesta îşi permite să facă creditul sau nu.

În plus, FCA a ţinut să sublinieze că de la 21 martie 2016 toate companiile care oferă credite ipotecare în Marea Britanie, inclusiv cele cu sediul în alte ţări din UE, vor trebui să opereze conform cu o directivă de creditare a UE, care cere o testare amănunţită a informaţiilor pe care creditorul le-a verificat când a acordat creditul.

„Dacă obţii un credit ipotecar din afara UK şi se află sub incidenţa directivei UE”, mai spune comunicatul FCA, „pierzi beneficiile de protecţie oferite de UK, precum dreptul de a te plânge la Financial Ombudsman din UK şi de a fi tratat corect în cazul în care întâmpini dificultăţi la plata ratelor.”

 

Mulţime de clienţi la compania din Cehia

Selfcert.co.uk şi-a început activitatea cu doar £50 de milioane de împrumutat care ajung, conform portalului, pentru cel mult 250-300 de mortgage-uri, astfel că pe portal în momentul de faţă, până la noi instrucţiuni, nu se mai acceptă clienţi noi.

Rămâne de văzut dacă această metodă de creditare va prinde aripi.


Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!