Semne ale cancerului, ignorate de bărbați

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 21 noiembrie 2014

fever6

Când este în pericol, corpul fiecăruia dintre noi transmite niște mesaje, niște semnale de alarmă care să te facă să mergi să-ți vezi de sănătate. Și dacă te-ai duce imediat ce simptomele apar, viața ta ar putea fi salvată. Cum cancerul face ravagii în întreaga lume, ar fi bine să nu ignori aceste simptome. Cancerul are șanse de vindecare când este descoperit de timpuriu. O durere cronică, de exemplu, poate fi un simptom care să te alerteze cu privire la cancer. E adevărat, poate să nu fie nimic grav, dar n-ar fi mai bine să afli din timp decât prea târziu?

 

Durerea persistentă în oricare parte a corpului

Mulți oameni se plâng de dureri, indiferent de vârsta pe care o au. Însă, durerea, oricât de vagă ar fi, poate fi un semnal de alarmă. De cele mai multe ori poate fi o simplă durere, însă, dacă persistă mai multă vreme, în același loc, e cazul să consultați un medic.

 

Modificările testiculelor sau a scrotului

Așa cum femeile trebuie să-și controleze singure sânii, orice bărbat trebuie să se controleze singur lunar pentru a observa dacă nu apar modificări în mărimea testiculelor (se măresc sau se micșorează). De asemenea, nu trebuie ignorate semne precum umflături ale scrotului, noduli sau o senzație de greutate în scrot. Cancerul testicular evoluează cu o rapiditate uluitoare, așa că detectarea lui în stadii incipiente poate fi salvatoare.

 

Ganglionii limfatici măriți

Dacă vreunul din ganglionii limfatici aflați la subsoară, la gât sau oriunde altundeva pe corp începe să-și modifice mărimea, e dureros, zona respectivă e caldă și/sau roșie la culoare, e cazul să mergeți la doctor. Poate fi vorba doar despre o simplă infecție care să determine mărirea ganglionului respectiv, însă poate fi și un semn negativ. Medicul este cel care hotărăște dacă aveți sau nu motive de îngrijorare, însă în niciun caz, nu așteptați ca problema să se rezolve de la sine.

 

Febră mare pentru timp îndelungat

Dacă dintr-o dată faceți febră mare (peste 39,5) și mai mult de o săptămână nu vă trece, poate fi o pneumonie sau orice altă infecție care trebuie urgent tratată. Însă majoritatea cancerelor duc la febră de cele mai multe ori, iar asta se produce când e cam prea târziu. Adică în momentul în care celulele canceroase au început să se răspândească prin corp. Așa că nu ignorați o febră care apare din senin, mergeți de urgență la un medic.

 

Dacă pierzi kilograme multe și brusc

Să pierzi niște kilograme serioase (mai mult de 10% din greutatea precedentă) într-un timp scurt și mai ales fără să fi ținut vreo dietă în acest sens nu este deloc un semn bun. Nu treceți cu vederea această slăbire, chiar dacă sunteți supraponderali, iar acest lucru vi se poate părea un lucru bun. Medicul vă poate supune unor teste care să vă spună dacă aveți sau nu motive de îngrijorare.

 

Și bărbații fac cancer la sân

Chiar dacă nu e o formă des întâlnită la bărbați, și ei fac cancer la sân. Semnele de îngrijorare sunt asemenea ca la femei: gropițe sau cute în pielea sânului; retracția sfârcului, roșeață sau exfolierea pielii de pe sfârc sau de pe sân, scurgeri de lichid din sfârc. Nu ignorați oricare din aceste semne și mergeți de urgență la medic pentru efectuarea unor analize amănunțite.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!