Semne bune

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 2 decembrie 2013

Ne apropiem de ziua nationala a Romaniei cu o agenda internationala extrem de dinamica. Suntem foarte prezenti, atat pentru vecinii noștri apropiati, cat și pentru cei foarte indepartati. Am incheiat, in ultimele zile, numeroase contracte economice cu partenerii chinezi participanti la Summit-ul Europa Centrala și de Est – China. Majoritatea sunt concentrate pe energie de diverse tipuri, de la reabilitarea unor termocentrale la dezvoltarea energiei eoliene și a hidroenergiei. Proiecte de colaborare in domeniul energetic s-au nascut și in legatura cu Serbia. Prin dimensiuni și rezultate, trebuie sa recunoaștem ca primul summit organizat vreodata la București avand ca partener China este un succes.

Dar nu ajungem la ziua noastra pana nu trecem de summit-ul de la Vilnius. Un moment important, delicat, cu un accent puternic pe capacitatea diplomatiei noastre de a atenua un posibil conflict cu Rusia, apropiindu-ne, in același timp, Moldova. Chiar inainte de a incepe, evenimentul de la Vilnius și-a cam anuntat rezultatele. Ucraina s-a retras din cursa pentru integrarea europeana, deși, conform declaratiilor premierului Mikola Azarov, acordul de asociere cu UE ramane o oportunitate valabila, in viitor, pentru Ucraina. Deocamdata, insa, invocand ratiuni economice, Kievul declina oferta europeana, ramanand ancorat puternic in zona de influenta rusa. Evident, miza principala a intalnirii devine, acum, Moldova. Este șansa Chișinaului de a face un pas spre Vest, deschizand calea unei destul de apropiate aderari la UE. Uneia nesperat de apropiate chiar, daca luam in considerare traseul lung și dificil de preaderare  al Romaniei, Bulgariei, dar și, mai recent, al Croatiei. Deși cu o granita estica inca nesigura, deși aflata inevitabil sub influenta Rusiei, Moldova are, acum, ocazia istorica de a confirma vocatia ei europeana. Cu un „Da” moldovenesc, ziua Romaniei ar putea fi mai luminoasa și mai intreaga, iar Prutul n-ar mai fi atat de inghetat.

In logica relatiilor economice pe linie energetica, relansate spectaculos in summit-ul cu China, nu este de trecut cu vederea nici finalizarea lucrarilor la linia aeriana de interconexiune a sistemelor energetice intre Republica Moldova si Romania pe segmentul Falciu-Gotesti, ceea ce face ca exportul de energie dinspre Romania spre Moldova sa inceapa inca din aceasta iarna. Nici privind spre Europa nu putem ignora veștile bune. Banca Centrala Europeana anunta ca pietele financiare europene se stabilizeaza si ratele dobanzilor revin la un nivel normal, deoarece zona euro arata semne de redresare.

In ajunul zilei Romaniei, dincolo de framantarile cotidiene, sa nu ignoram, totuși, semnele bune.

Autor articol: Radu Ciobotea
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!