Senatorii au făcut scut în jurul lui Corlățean

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 24 iunie 2016

Titus Corlatean_alegeri 2014Fostul ministru de externe Titus Corlățean nu poate fi urmărit penal, au decis senatorii în ședința de plen de marți, respingând solicitarea DNA în dosarul privind votul românilor din diaspora la alegerile prezidențiale din 2014.

Potrivit anunțului oficial, în favoarea raportului negativ al Comisiei Juridice, care fusese redactat săptămâna trecută, au votat 92 de senatori, iar împotrivă – 26.

Titus Corlățean a declarat de la tribuna Senatului că respinge categoric orice acuzație privind încercarea de a împiedica cetățeni români să voteze. „Am avut foarte multă răbdare, timp de un an și jumătate am tăcut lăsând anchetatorii să-și facă datoria. (…) Resping categoric orice acuzație”, a afirmat fostul ministru de externe în plenul Senatului, potrivit Mediafax.

El a adăugat că a simțit „un profund regret” pentru românii de bună credință care nu au putut să voteze și a subliniat că instituția pe care a condus-o este foarte transparentă. „Dacă s-ar încerca ceva ilegal, vă garantez că s-ar fi știut în secunda următoare”, a mai spus Corlățean.

El a susținut de asemenea că stabilirea numărului de secții de votare în străinătate ține cont de resursele disponibile ale Ministerului Afacerilor Externe, „inevitabil limitate”.

„Milioanele de români care sunt în străinătate, da, sunt, poate că sunt trei milioane, poate mai mult, mai puțin, care milioane vin la vot, au fost în toate ciclurile până la noiembrie 2014, au fost legende. În toate raportările anterioare au fost în general zeci de mii de români care au votat, nu milioane, nici măcar sute de mii până în noiembrie 2014”, a subliniat fostul ministru de externe.

Corlățean a argumentat că ambasadele au propus să fie înființate 320 de secții, iar ministerul a acceptat să înființeze 294 de secții de votare.

„Acestea sunt cele douăzeci și ceva de secții de votare despre care unii au impresia că ar fi schimbat în mod fundamental soarta alegerilor”, a mai spus el, subliniind că centrala MAE nu a acceptat niciodată integral propunerile formulate de ambasade.

De asemenea, fostul ministru a explicat în plenul Senatului că problemele care au apărut la secțiile de votare din străinătate au fost cauzate și de criza financiară care a determinat o migrație intracomunitară.

Iohannis reacționează

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, marți, la votul Senatului în cazul fostului ministru Titus Corlățean, subliniind că obstrucționarea Justiției nu poate fi acceptabilă într-o țară în care respectarea statului de drept trebuie să fie o prioritate.

„Votul dat în Senat reprezintă un semnal negativ pe care Parlamentul îl dă, din nou, prin blocarea urmăririi penale a unui parlamentar. Obstrucționarea Justiției nu poate fi acceptabilă într-o țară în care respectarea statului de drept trebuie să fie o prioritate. Vinovăția sau nevinovăția cuiva se stabilește în fața unui judecător, nu prin vot în plen”, a scris Iohannis pe Facebook.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!