Senatorul Sorin Roşca Stănescu, închisoare cu executare

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 9 octombrie 2014

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat, marţi, la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol. Sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti este definitivă şi irevocabilă.

Întrucât omul de afaceri Dinu Patriciu a murit în luna august, instanţa nu a putut decât să constate încetarea procesului penal. În schimb, a decis 10 condamnări şi o achitare în cazul celorlalte persoane inculpate în dosar.

Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi un an de închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate. Pedepsele au fost contopite de instanţă şi cea mai grea dintre acestea a fost sporită cu patru luni, aşa încât senatorul PNL va executa doi ani şi patru luni de închisoare. „Nu știu nimic”, a declarat senatorul Sorin Roșca Stănescu, pentru Antena 3, după pronunțarea sentinței.

Fostul ministru al comunicațiilor, Sorin Pantiș, a fost condamnat și el la doi ani de închisoare pentru complicitate la manipularea pieței de capital și alți doi ani pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Sentința finală este de doi ani și opt luni, după contopirea pedepselor.

Gabriela Anghelache, fost președinte al Comisiei Naționale de Valori Mobiliare (CNVM), a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului și achitată pentru aderare la un grup infracțional organizat.

Irina Popovici, fost vicepreședinte al CNVM, a primit la rândul său o condamnare la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzată tot de favorizarea infractorului. În schimb, a fost achitată pentru aderare la un grup infracțional organizat. Paul Gabriel Miclăuș, alt membru CNVM la data săvârșirii faptelor, a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, fiind, de asemenea, achitat pentru aderare la un grup infracțional organizat.

Alexandru Bucșa, administrator și director economic al Rompetrol la vremea săvârșirii faptelor, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru complicitate la delapidare și câte trei ani pentru complicitate la spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat. Acesta va sta la închisoare șase ani, după contopirea pedepselor.

Florin Aldea, agent de servicii de investiții financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracțional. În schimb, s-a dispus încetarea procesului penal pentru complicitate la manipularea pieței de capital pentru că faptele s-au prescris. Claudiu Simulescu, și el agent de servicii de investiții financiare și reprezentant SSIF Eastern Securities la data faptelor, a primit câte trei ani de închisoare pentru complicitate la manipularea pieței de capital și aderarea la grup infracțional. În final, va executa patru ani cu executare, după contopirea pedepselor.

Petrică Grama, fost șef al Direcției Generale a Bugetului de Stat din Ministerul de Finanțe, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru complicitate la delapidare. A mai primit și altă condamnare de un an de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Grama va executa doi ani și patru luni de închisoare. Victor Eros, fost membru CNVM, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului. Cerasela Rus, agent de servicii de investiții financiare și trader la SSIF Alpha Finance la acea dată când s-a desfășurat activitatea infracțională, a fost condamnată la trei ani de închisoare, tot cu suspendare, pentru aderarea la un grup infracțional organizat.

În dosar a existat și o achitare pentru Elena Albu, fosta șefă a Corpului de Control al CNVM, judecată pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracțional organizat și favorizarea infractorului. În plus, instanța a decis ca Alexandru Bucșă și Petrică Grama, în solidar cu Rompetrol, să plătească aproximativ 58 milioane de dolari către Ministerul de Finanțelor.

Sentințele date marți de Curtea de Apel sunt definitive. Senatorul Sorin Roșca Stănescu s-a predat marți seara, în timp ce fostul ministru Sorin Pantiș este deja după gratii, după ce a fost condamnat la 7 ani de închisoare, pe 8 august, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, în care Dan Voiculescu a primit o condamnare de 10 ani.

 

SRS, exclus din PNL

La scurt timp după pronunțarea sentinței, PNL, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a anunțat că Sorin Roșca Stănescu urmează să își piardă calitatea de membru al partidului.

„PNL respectă orice decizie a unei instanțe judecătorești și nu le comentează. Statutul nostru are o prevedere care se aplică și aici – dacă un membru este condamnat la închisoare, își pierde calitatea de membru, dumnealui (Sorin Roșca Stănescu – n. r.) își pierde astăzi calitatea de membru. (…) PNL nu a făcut front comun cu persoana condamnată împotriva justiției, așa este corect pentru opinia publică”, a declarat Alina Gorghiu, purtătorul de cuvânt al PNL, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

 

Dosarul Rompetrol

În septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spălare de bani și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. El era învinuit și de manipularea pieței prin tranzacții sau ordine de tranzacționare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau prețul instrumentelor financiare și care mențin, prin acțiunea uneia sau a mai multor persoane acționând împreună, prețul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piața de capital.

Dinu Patriciu a fost achitat, la 28 august 2012, de Tribunalul București în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracțiuni printre care delapidare, spălare de bani și manipularea pieței. Omul de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, a murit pe 19 august, la Londra, acesta suferind de mai mulți ani de cancer.

Totodată, instanța i-a achitat și pe ceilalți 11 inculpați din dosar, printre care Sorin Roșca Stănescu, Sorin Pantiș și Gabriela Anghelache. Ulterior, DIICOT a făcut recurs la instanța superioară.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!