Senatul abroga un articol conversat

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 10 februarie 2014

Plenul Senatului a votat marti abrogarea articolului 276 prin care erau condamnati la închisoare cei care faceau presiuni si intimidari la adresa Justitiei. Abrogarea a fost votata cu 107 de voturi „pentru”. Cinci senatori au fost împotriva, iar 10 s-au abtinut.

Articolul 276 arata ca „Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”. Propunerea legislativa prin care acest articol se schimba a fost semnata de 12 senatori, printre care se numara Crin Antonescu, Victor Ciorbea, Sorin Rosca Stanescu, Mihaita Calimente, Relu Fenechiu, Alina Gorghiu, Petre Roman, Nini Sapunaru si Radu Stroe.

Decizia Senatului va merge la Camera Deputatilor, apoi va fi trimisa presedintelui Romaniei pentru promulgare. Duminica, presedintele PNL, Crin Antonescu, declarase ca în interiorul USL a fost discutata abrogarea acestui articol, careia i s-a dat caracter de urgenta.

„Al doilea subiect, care este urgent si care va fi abordat si care sper sa fie rezolvat cat mai repede, este articolul 276 din Codul Penal. Vom interveni în Parlament, unde vom sustine un proiect de lege care exista deja semnat de mai multi parlamentari privitor la art. 276, care, în opinia noastra, aduce o inacceptabila îngradire a libertatii presei înainte de toate si pe care dorim sa-l remediem în spiritul cel democratic”, a sustinut Antonescu.

Potrivit presei, articolul era vazut ca o amenintare la adresa persoanelor publice si mai ales a jurnalistilor care comentau deciziile magistratilor în cadrul unor emisiuni si talk show-uri. In plus, si politicienii puteau cadea sub incidenta acestui articol.

La începutul lunii ianuarie, Inspectia Judiciara din cadrul CSM a decis ca premierul Victor Ponta a afectat independenta justitiei, dupa ce a declarat ca dosarul lui Adrian Nastase este unul politic, iar condamnarea în dosarul Zambaccian reprezinta o nedreptate. Constatarea este singura masura pe care o au la îndemana cei din sistemul judiciar în astfel de cazuri.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!