Sentimentele l-au ținut pe Lucescu la Donețk

Articol publicat in sectiunea Stranieri pe data 19 iunie 2014

539 mircea lucescu

Antrenorul român al echipei Şahtior Doneţk, Mircea Lucescu, a declarat că a primit oferte de la multe cluburi şi s-a gândit chiar să accepte una, dar afecţiunea sa pentru formaţia ucraineană l-a oprit să facă acest lucru, informează shakhtar.com.

„A fost foarte dificil să ajung de la Kiev la Doneţk. Este neobişnuit să văd puncte de control la fiecare kilometru. M-am întors la Doneţk într-un moment în care mulţi oameni plecau de aici. Dar cred că putem continua ce am început aici împreună acum 10 ani. Poate ar fi normal să spun adio clubului, preşedintelui şi oraşului, după un deceniu de muncă aici. Poate alt antrenor ar trebui să continue munca pe care am început-o aici şi care a fost încununată cu succese. În această perioadă am primit multe oferte de la multe cluburi. M-am gândit chiar să accept una. Însă afecţiunea mea pentru Şahtior nu m-a lăsat să fac acest lucru! Deci m-am întors. Este un semn pentru toţi jucătorii noştri că trebuie să fim împreună, în astfel de situaţii dificile. Evident, nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situaţie înainte. Nu aş mai vrea vreodată să încheiem campionatul ca în acest an, la Cerkasi, în loc să ne bucurăm cu fanii pe Donbass Arena. Ultima imagine a campionatului nu este normală: echipa împreună cu angajaţii stadionului din Cerkasi. Aceasta a fost fotografia ce a marcat triumful nostru în campionat”, a spus Lucescu.

Mircea Lucescu a dorit să precizeze că speră ca situaţia politică din Ucraina să se îmbunătăţească şi ca autorităţile să ajungă la un compromis. „Mi-ar plăcea să jucăm toate meciurile de acasă pe stadionul nostru. Sper că vor ajunge la un compromis, se vor aşeza la masa negocierilor şi că bunul simţ va învinge. Vreau ca oamenii să se bucure de lucrurile simple, să trăiască împreună cu familiile lor, fără să îşi părăsească locuinţele, să meargă la şcoală. Sper să îi văd pe oameni plimbându-se în siguranţă în timpul lor liber. Cred că fotbalul poate ajuta. Vom face tot ce putem, împreună cu jucătorii, pentru ca fanii noştri să fie prezenţi din nou la meciuri şi ca să ne bucurăm împreună de victorii. Astfel că am decis să rămân, să îmi continui activitatea şi să trecem de această perioadă dificilă. Voi continua să îmi îndeplinesc îndatoririle. Să o fac pe Şahtior o echipă şi mai puternică. Şahtior va face totul pentru a continua să câştige trofee pentru ca liga ucraineană şi tot fotbalul ucrainean să crească”, a adăugat el.

Lucescu a anunțat că mai are doar un an de contract cu Şahtior. „Dacă oficialii clubului îmi vor face o propunere de prelungire, mă voi gândi. De aceea sunt aici, ca să muncesc în continuare la Şahtior. În acest moment nu contractul meu este cel mai important. Trebuie să revenim la o viaţă normală, să nu ne fie frică să mergem pe străzile din Doneţk. Sper că asta se va întâmpla în curând. Cred în oamenii din jurul nostru şi în faptul că bunul simţ va învinge. Dacă sănătatea îmi va permite, m-aţi putea vedea aici şi peste 10 ani”, a spus antrenorul român.

Întrebat dacă a fost ofertat de cluburi din Turcia, Lucescu a răspuns: „Toţi cei cu care am discutat şi care m-au invitat să antrenez echipa lor ştiau că prioritatea mea este Şahtior. Repet, într-un moment atât de dificil nu puteam sub nicio formă să părăsesc echipa. Sunt aici pentru a continua munca începută acum 10 ani.”

Mircea Lucescu devine astfel cel mai longeviv antrenor din istoria echipei din Doneţk, el preluând banca tehnică la 16 mai 2004. Alături de gruparea din Ucraina el a câştigat opt titluri de campion, cinci cupe, cinci supercupe şi Cupa UEFA.

Presa turcă a notat în ultimele zile că Galatasaray ar fi ajuns la un acord cu Mircea Lucescu şi că tehnicianul chiar s-ar fi gândit la aducerea unor jucători la echipa turcă. Este un lucru cu care de altfel ne-am obișnuit, Mircea Lucescu fiind transferat în fiecare vară la una din echipele turce de top.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!