Separatiștii acuză Kievul de încălcarea armistițiului

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 11 septembrie 2014

Liderii separatiștilor de la Donețk, fieful rebelilor din estul Ucrainei, au acuzat sâmbătă forțele guvernamentale că au încălcat armistițiul intrat în vigoare cu o zi înainte, relatează AFP. La rândul său, Kievul îi acuză pe separatiști de același lucru. Totodată, UE este gata să revină asupra noilor sancțiuni pe care intenționează să le adopte împotriva Rusiei, însă numai dacă armistițiul din estul Ucrainei va fi unul „durabil” și dacă vor începe negocieri de pace, a afirmat, duminică, președintele în exercițiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy.

„Vineri, la ora 21:00, au fost mai multe tiruri de rachetă la periferia Donețk-ului, precum și un convoi de armament greu care venea din Zaporijjia”, o regiune vecină cu Donețk, a declarat, pentru AFP, Vladimir Makovici, un oficial din cadrul parlamentului separatist.

La rândul său, Kievul a acuzat sâmbătă rebelii pro-ruși că au tras asupra pozițiilor armatei. „Vineri au fost 28 de focuri de armă împotriva pozițiilor forțelor ucrainene, dintre care zece după intrarea în vigoare a armistițiului”, a declarat purtătorul de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lisenko, în cursul unei întâlniri cu presă. Aceste tiruri au avut loc în regiunile Donețk și Lugansk, două bastioane ale separatiștilor pro-ruși, potrivit acestui purtător de cuvânt. „Forțele din cadrul operațiunilor antiteroriste respectă cu scrupulozitate ordinul de încetare a focului”, a adăugat el.

Armistițiul a intrat în vigoare vineri, 5 septembrie, la ora 18:00 (18:00 ora României), după un acord încheiat la Minsk între Kiev și rebeli, relatează Mediafax. Armistițiul pune capăt unui conflict care durează de cinci luni în estul Ucrainei și care s-a soldat cu 2.600 de morți și jumătate de milion de refugiați.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!