Serbia critică gardul anti-imigranți

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 iulie 2015

Guvernul de la Belgrad a criticat vehement, marți, planul Ungariei de a construi un gard la frontiera cu Serbia, avertizând că traficanții de persoane vor beneficia de acest proiect, majorând tarifele și creând noi rute de tranzit, inclusiv prin România.

Ministrul sârb al muncii, Aleksandr Vulin, a admis că gardul pe care îl va construi Ungaria probabil va reduce numărul de extracomunitari care trec prin Serbia, precizând însă că traficanții de persoane vor găsi rapid rute alternative, prin România, Croația, Bosnia-Herțegovina și Bulgaria.

„Mă tem că acest gard nu va face decât să crească tarifele percepute de traficanții de persoane, permițându-le infractorilor să câștige mai mult și să fie în mai mare siguranță”, a declarat Vulin. „Ungaria transmite un mesaj greșit întregii lumi, Europei și imigranților, acela că Serbia nu poate exercita influență asupra vecinului nordic”, a adăugat ministrul sârb al muncii.

Armata Ungariei a început, luni, lucrările pentru construirea controversatului gard la frontiera cu Serbia, o măsură luată de guvernul Viktor Orban pentru oprirea imigrației ilegale. Premierul Viktor Orban a anunțat construirea unui gard metalic cu înălțimea de patru metri de-a lungul întregii frontiere dintre Ungaria și Serbia, care are 175 de kilometri.

Națiunile Unite, Uniunea Europeană și Serbia au criticat controversatul proiect, justificat de guvernul ungar prin necesitatea opririi imigrației. În iunie, Adam Mirkoczki, un parlamentar din cadrul formațiunii naționaliste Jobbik, considera justificat planul de construire a unui gard la frontiera dintre Ungaria și Serbia, cerând măsuri suplimentare anti-imigrație și la granițele cu România, Ucraina și Croația.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!