Servicii NHS în afara orelor de program

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 14 iulie 2013

NHS face tot posibilul pentru a vă pune la dispoziţie serviciile de care aveţi nevoie, la ore care sunt convenabile pentru dumnevoastră.

În afara orelor normale de funcţionare ale cabinetului GP-ului, vă puteţi suna medicul de familie, dar de cele mai multe ori veţi fi redirecţionat către un serviciu care este activ în afara orelor de program. Această perioadă este între 18.30 şi 08.00 în timpul săptămânii şi toată ziua în weekend şi de Bank Holidays.

Alternativ, puteţi suna la NHS Direct, 0845 4647 (24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână), pentru sfaturi medicale. Consultaţiile telefonice şi triajul (o evaluare a nivelului de urgenţă a problemei dumneavoastră medicale) sunt părţi importante ale activităţii respectivului serviciu.

Din 2004, medicii de familie au de ales dacă pun la dispoziţia pacienţilor lor servicii non-stop, sau dacă transferă această responsabilitate către serviciile de îngrijire primară (PCTs).

PCT sunt responsabile de punerea la dispoziţia populaţiei a unor servicii de înaltă calitate. Unele ajută prin serviciile proprii, altele prin intermediul celor externalizate. Aceasta înseamnă că zonele pot dispune de servicii diferite din acest punct de vedere. Puteţi să căutaţi punctul dumneavoastră PCT la http://www.nhs.uk/ServiceDirectories/Pages/ServiceSearchAdditional.aspx?SearchType=PCT&ServiceType=Trust pentru a afla care sunt serviciile puse la dispoziţie în zona în care domiciliaţi.

 

Tipuri de servicii în afara orelor de program

Acestea includ unele sau totalitatea serviciilor de mai jos:

  • medici de familie care lucrează în departamentele A&E (accidente şi urgenţe), la centrele NHS de tip „walk-in” sau la unităţile de răni minore (MIU);
  • echipe de profesionişti lucrând în centrele de prim ajutor, departamentele A&E, MIU sau în centrele NHS de tip „walk-in”;
  • profesionişti, alţii decât doctorii, care fac vizite la domiciliu, în urma evaluări medicale detaliate;
  • servicii de ambulanţă care transportă pacienţii în locuri unde pot fi văzuţi de un doctor sau de un asistent, pentru a reduce nevoia de vizite la domiciliu.

Fiecare PCT stabileşte, de asemenea, noi centre de sănătate conduse de medicii de familie, care vor oferi atât acces instant, cât şi programări, indiferent de zona din care provine pacientul, între 8.00-20.00, pe toată durata săptămânii. Pentru o listă a acestui tip centre, accesaţi: http://www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/Emergencyandurgentcareservices/Pages/GPhealthcentres.aspx.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!