Servicii private în spitale publice

Articol publicat in sectiunea Social pe data 12 iunie 2015

Senatul a aprobat propunerea legislativă privind realizarea unor venituri suplimentare de către unităţile medicale publice. Proiectul de lege, care permite prestarea de servicii şi de acte medicale, la cererea pacientului, în spitalele publice, a fost dezbătut în plenul Senatului şi a fost adoptat cu amendamentele Comisiei de sănătate publică.

Proiectul de lege prevede prestarea serviciilor medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, numai în afara orelor de program ale personalului solicitat şi în afara orelor de gardă, fără a afecta activitatea de bază a spitalului, potrivit Mediafax.

Serviciile medicale prevăzute de proiect pot fi asigurate numai de personalul medical cu contract de muncă din spitalul public respectiv, cu excepţia cazurilor în care, la cererea şefului de secţie din spital, cu acordul directorului medical şi cu avizul favorabil al managerului, sunt solicitaţi alţi medici din sistemul public sau privat. De asemenea, aceste servicii medicale pot fi acordate numai în limita specialităţilor medico-chirurgicale pentru care spitalul în cauză este avizat, clasificat şi acreditat.

Prestarea serviciilor medicale la cererea pacienţilor, în regim privat, este facturată. Serviciile şi actele medicale efectuate la cererea pacientului în spitalele publice pot fi decontate prin intermediul unei poliţe de asigurare complementare, încheiată de pacient cu un asigurător.

 

Recompense

Din veniturile obţinute de spitalul public, prin serviciile private, managerul poate acorda personalului medico-sanitar recompense care se cumulează cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar, evidenţiat contabil şi supus impozitării. Modalitatea de tarifare şi tariful minimal al serviciilor vor fi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

 

Critici

„Ideea în sine, de a creşte veniturile în spitale şi ale personalului medical, fără discuţie că este una corectă, însă modalitatea aceasta mi se pare incorectă. Ce oferim noi? Pentru un medic, o echipă medicală obosită după terminarea programului, să desfăşoare o activitate privată. (…) În forma aceasta, nu cred că poate fi admisă, mai bine să o mai discutăm o dată la Comisie”, a spus senatorul Ion Luchian (PNL), preşedintele Comisiei de sănătate publică, potrivit Mediafax.

„Sănătatea cu adevărat are nevoie de reformă, însă, în opinia mea, această lege mimează reforma şi creează condiţiile pentru un pas înapoi pentru reformarea sistemului sănătăţii pentru că, în loc să creeze o competiţie, ea o mimează şi, de fapt, o obstrucţionează prin faptul că amestecă piaţa publică şi piaţa privată”, a declarat, la tribuna Senatului, Valeriu Todirașcu, membru al Comisiei de sănătate publică.

Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să fie transmis Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!