Servicii private în spitale

Articol publicat in sectiunea Social pe data 6 martie 2015

Spitalele publice ar putea presta servicii medicale şi în regim privat, în afara programului obişnuit, la cererea pacientului, potrivit unui proiect de lege semnat deja de 102 parlamentari, remis Mediafax de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit proiectului, prestarea serviciilor medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, se realizează numai în afara orelor de program al personalului solicitat şi în afara orelor de gardă, fără a afecta activitatea de bază a spitalului.

Actele medicale în regim privat la cererea pacientului pot fi asigurate numai de personalul medical cu contract de muncă din spitalul public respectiv. Excepție fac cazurile în care, la cererea şefului de secţie din spital, cu acordul directorului medical şi cu avizul favorabil al managerului, sunt solicitaţi alţi medici din sistemul public sau privat.

În spitalele publice se pot acorda servicii medicale în regim privat la cererea pacienţilor, numai în limita specialităţilor medico-chirurgicale pentru care spitalul în cauză este avizat, clasificat şi acreditat.

 

Legalizarea „banilor la plic”

Proiectul mai prevede că pacienţii pot alege în mod expres un medic curant, pentru un anumit act medical, în timpul programului normal de lucru, pentru care se va achita un onorariu prestabilit prin acordul părţilor, în condiţiile reglementate prin ordin al ministrului sănătăţii.

Serviciile şi actele medicale efectuate la cererea pacientului în spitalele publice pot fi decontate prin intermediul unei poliţe de asigurare complementare, încheiată de pacient cu un asigurător.

Din veniturile obţinute de spitalul public, prin serviciile private, managerul poate acorda personalului medico-sanitar recompense care se cumulează cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar, evidenţiat contabil şi supus impozitării.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, afirmă, într-un interviu acordat Mediafax, că va insista până la finalul mandatului său pentru introducerea practicii private în spitalul public, legalizând practic banii daţi la plic medicilor de către pacienţi.

El spune că plăţile informale sunt o realitate care există în România şi ele nu pot fi considerate şpagă, ci „diferenţa pe care statul nu o acordă şi pe care pacientul poate să o facă”. Astărăstoae a precizat că în perioada următoare se va întâlni cu reprezentanţi ai Guvernului pentru a discuta despre adoptarea practicii private în spitalul public.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!