Serviciile feroviare

Articol publicat in sectiunea Transport pe data 30 septembrie 2013

Operatorii feroviari şi serviciile la bord

Marea Britanie dispune de 22 de operatori de transporturi feroviare. Serviciile de bord oferite – cum ar fi spaţiul pentru schimbarea sugarilor, de stocare a bicicletelor sau de catering – diferă de la companie la companie. Pentru a afla mai multe despre aceste servicii, verificaţi la operatorul cu care veţi călători sau pe site-ul National Rail:

 

Cumpărarea biletelor

Opţiunile pentru bilete sunt variante, în funcţie de când şi unde doriţi să călătoriţi.

 

Tarife

Există patru categorii de tarife aplicabile:

 • la orice oră (anytime);
 • în afara orelor de vârf (off peak);
 • super în afara orelor de vârf (super off peak);
 • în avans (advance).

Rezervând biletele în avans sau călătorind în afara orelor de vârf veţi putea face economii însemnate în ceea ce priveşte costurile călătoriilor. Călătoriile la ore de vârf sunt cele mai scumpe.

Cumpăraţi-vă biletele întotdeauna înainte de a vă urca în tren, chiar dacă sunt cozi mari şi veți pierde trenul. Dacă vă urcaţi în tren fără un bilet de călătorie valabil, atunci aţi putea plăti o amendă serioasă. Singurele excepţii sunt următoarele:

 • nu există nici o opțiune să vă cumpărați biletul de la staţia de îmbarcare;
 • există un anunț în care se specifică faptul că biletele pot fi cumpărate din tren;
 • primiţi permisiunea specială a personalului de tren.

Dacă aveţi un card feroviar, trebuie să-l arătaţi când vă cumpăraţi biletul şi să-l aveţi la dvs. pe toată durata călătoriei.

 

Biletele combinate tren + autobuz

În cazul în care călătoria dumneavoastră include folosirea trenului şi a autobuzului, se poate să existe varianta de a cumpăra un singur bilet, la preț redus. Plusbus este un sistem integrat de bilete de călătorie care permite călătorilor din 270 de oraşe britanice să adauge călătorii ieftine nelimitate cu autobuzul în zona staţiei de plecare și/sau destinaţiei călătoriei cu trenul. Posesorii de carduri feroviare beneficiază de o reducere de o treime la biletele zilnice Plusbus.

Informaţii suplimentare puteţi obţine de la http://www.plusbus.info/.

 

Drepturile dumneavoastră

Fiecare operator de transport feroviar trebuie să producă un Passanger Charter care să stabilească responsabilităţile pe care şi le asumă vizavi de clienţi. Contactaţi operatorul/compania pentru a obţine o copie a acestui document.

 

Amânări şi anulări

Dacă aţi decis să nu călătoriţi din cauza faptului că trenul a fost amânat, anulat sau nu aţi primit locul rezervat, atunci puteţi obţine imediat o rambusare a costului biletului. Trebuie doar să duceţi biletul la casa de la care l-aţi cumpărat.

De asemenea, puteţi duce biletul la casa de bilete într-o perioadă de maximum 28 de zile, dar în acest caz banii nu vi se vor restitui pe loc. Nu ar trebui să vi se rețină nici o taxă de administrare.

 

Compensaţii

Dacă trenul este amânat cu mai mult de o oră din cauza unor circumstanţe aflate în controlul companiei feroviare, aveţi dreptul la compensaţii care sunt de obicei, sub forma unor vouchere de călătorie. Multe companii oferă compensaţii şi în cazul în care călătoria s-a amânat pentru mai puţin de o oră.

Dacă aţi rămas în staţie din cauza unei anulări sau amânări a călătoriei aflată în controlul companiei feroviare, atunci compania trebuie să pună la dispoziţie una dintre variantele de mai jos:

 • transport alternativ către destinaţie sau o staţie care să fie convenabilă;
 • cazare peste noapte.

Întrebaţi membrii personalului din staţie pentru a obţine toate informaţiile de care aveţi nevoie.

 

Bagaje

Sunteţi direct responsabil pentru bagajele dumneavoastră. Companiile feroviare nu sunt în mod normal responsabile pentru bagajele pierdute sau deteriorate, doar dacă acest lucru nu a intervenit ca urmare a neglijenţei companiei sau personalului.

 

Sfaturi suplimentare

Passenger Focus (http://www.passengerfocus.org.uk/), cunoscut anterior ca Rail Passenger Council, este un organism de reglementare independent care veghează asupra îmbunătăţirilor aduse serviciilor feroviare şi oferă asistenţă în cazul necesităţii de rezolvare a unor plângeri. El se poate implica în zone cum ar fi:

 • tarife şi bilete;
 • calitate;
 • nivelul serviciilor şi investiţiilor în calea ferată.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!