Serviciile stomatologice NHS, o „necunoscută”…

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, Sănătate pe data 27 august 2015

stomatolog_1

Orice român stabilit legal în Regatul Unit are dreptul să se înscrie gratuit ca pacient al unui cabinet stomatologic și poate beneficia de anumite servicii din sfera mediciniei dentare fără costuri sau la un preț redus. Aceste beneficii garantate de către sistemul național de sănătate NHS, întocmai ca și medicina de familie asigurată de medicul de familie (GP), sunt, însă, necunoscute ori ignorate de rezidenții români ajunși pe tărâm britanic…

 

Din întâmplare…

Cosmin D. a descoperit din întâmplare că poate beneficia de consultații periodice la un dentist din Londra fără a plăti bani prea mulți. Românul de 35 de ani a descoperit această posibilitate doar pentru că într-o zi l-a durut tare măseaua. „Eu nici nu am știut că pot să mă înregistrez la un cabinet stomatologic tot așa cum te înscrii la GP. Dar am avut odată probleme destul de mari cu o măsea și atunci am fost nevoit să îmi caut un medic dentist”, își amintește bărbatul.

Tânărul originar din România a pătruns atunci pentru prima dată într-un centru britanic de Dental Practice. „M-am dus la cel mai apropiat cabinet stomatologic din zona în care locuiesc. La recepție, m-a întrebat imediat dacă sunt înregistrat la un GP. Și apoi m-a și programat pentru prima consultație”, continuă Cosmin să își împărtășească experiența.

Întâia sa întâlnire cu medicul stomatolog nu a durat mult, dar a fost utilă. „Mi-a examinat amănunțit întreaga dantură și gingiile și mi-a spus care sunt problemele pe care le am. Apoi mi-au fost prezentate variante de tratament cu prețuri diferite, de la foarte ieftine la foarte scumpe, în funcție de materialele folosite. Unele servicii erau gratuite, altele costau puțin, dar erau și servicii costisitoare. Îmi amintesc că am acceptat anumite lucrări, dar am refuzat să mi se facă o plombă. Oricum, am plecat cu problema rezolvată pe termen scurt. Mi s-a propus și plombarea măselei, lucru care ar fi eliminat complet cauza suferinței mele. Dar eu am cerut să folosească material alb din rațiuni estetice. Mi s-a spus că o asemenea intervenție m-ar fi costat destul de mult. Așa că am renunțat pentru moment…”, ne-a explicat Cosmin. El și-a definitivat plomba dentară cu prima ocazie în care și-a vizitat părinții în România. „Atunci am plătit o sumă acceptabilă; cred că a fost mai puțin de 50 de lire sterline. Iar plomba am rezolvat-o când am fost în România, de Paște”, precizează românul. Totuși, acesta a rămas client fidel al cabinetului stomatologic situat în apropierea locuinței lui din Londra.

„De atunci, frecventez cu regularitate Dental Practice-ul. Primesc mesaj prin SMS de la cabinet din șase în șase luni cu recomandarea de a face o nouă vizită la cabinetul stomatologic. Și mă duc. De fiecare dată mă supun unei analize amănunțite a danturii și cavității bucale. Mi se fac inclusiv scanări, dacă este cazul. Când nu am alte probleme, plătesc 17 lire sterline și plec. Iar dacă sunt necesare alte mici lucrări plătesc aproape 50 de lire sterline. Dar știu că am dantura în regulă…”, concluzionează Cosmin D.

 

—————————————

Servicii stomatologice asigurate prin NHS

Ca pacient NHS puteți beneficia de următoarele servicii stomatologice:

 • examinarea minuțioasă a cavității bucale, dinților și gingiilor;
 • explicarea opțiunilor de tratament și indicarea a ceea ce poate fi acoperit de NHS (sistemul public de sănătate) și ceea ce se poate face privat;
 • asigurarea că sunteți la curent cu costurile aferente tratamentului asigurat de NHS (sistemul public de sănătate) și/sau de cel privat;
 • înmânarea unui plan scris de tratament (inclusiv costurile), dacă beneficiați de o combinație de tratament NHS (public) și privat;
 • stabilirea frecvenței ședințelor;
 • înmânarea unei broșuri cu informații despre cabinet și serviciile disponibile.

Sursa: www.nhs.uk

—————————————

 

Prețuri și servicii…

Înscrierea pe listele de pacienți ale unui cabinet stomatologic britanic este recomandată și de dr. Tommy Tomescu, președintele Societății Medicilor Dentiști Români din Regatul Unit (RDSUK – Romanian Dental Society UK). El atrage atenția că procedura de înregistrare este puțin diferită față de cea cu care românii s-au obișnuit la medicul de famile britanic, așa-numitul GP (General Practitioner).

Reglementările introduse în sistemul NHS în anul 2006 cu privire la serviciile stomatologice stabilesc că orice persoană trebuie să se înregistreze la un Dental Practice în momentul în care solicită un tratament stomatologic oarecare și rămâne ca pacient al cabinetului medical până la finalizarea tratamentului. Iar procedura se reia, prin completarea unui formular de (re-)înscriere, ori de câte ori persoana apelează la serviciile centrului stomatologic respectiv.

„Serviciile stomatologice de care poate beneficia oricine într-un cabinet stomatologic britanic sunt foarte bune, dacă ne raportăm la prețul și calitatea acestora”, susține Tomescu. Acesta a precizat că există patru benzi tarifare care stabilesc prețul pe care un pacient va trebui să îl plătească atunci când i se face un tratament stomatologic prin intermediul NHS:

 • Serviciile din banda I – pentru examinarea danturii, a gingiilor și cavității bucale – costă 18,80 lire sterline;
 • Serviciile din banda II – pentru extracții dentare, obturații (plombe) și tratamente de canal – costă 51,30 lire sterline;
 • Serviciile din banda III – pentru intervenții care necesită lucrări de laborator, proteze și coroane dentare – costă 222,30 lire sterline;
 • Serviciile din banda IV – pentru intervenții de urgență, numai în caz de dureri mari, cu inflamații și puroi – costă 18,80 lire sterline.

Tarifele expuse mai sus se percep pentru un tratament complet, subliniază dr. Tommy Tomescu. Astfel, un pacient va plăti 51,30 de lire sterline în cazul în care i se extrage o singură măsea, ca și cel care va avea nevoie de trei extracții și o plombă, de pildă.

Serviciile stomatologice oferite prin NHS sunt ieftine, dar totuși nu sunt pe placul pacienților români, mai observă președintele RDSUK. Aceștia sunt adeseori nemulțumiți pentru că au așteptări prea mari în privința materialelor folosite de medicii stomatologi. „În general, se folosesc materiale de calitate bună la intervențiile stomatologice efectuate prin NHS, dar ele nu satisfac poate pretențiile estetice cu care am fost obișnuiți în România”, crede Tomescu.

 

—————————————

Gratuități oferite în cabinetele stomatologice prin NHS

Beneficiază de servicii stomatologice gratuite următoarele categorii de pacienți:

 • femeile însărcinate;
 • femeile care au născut în ultimele 12 luni;
 • persoanele care au sub 18 ani;
 • persoanele sub 25 de ani din Țara Galilor;
 • studenții care au sub 19 ani;
 • persoanele care beneficiază de ajutor de șomaj sau de pensie.

Sursa: www.nhs.uk

—————————————

 

—————————————

Linia telefonică de urgență

Pentru a primi îngrijiri stomatologice de urgență, contactați Dental Helpline (linia telefonică de asistență stomatologică) sau Emergency Dental Service (serviciul stomatologic de urgență) la 0845 050 8345.

Sursa: www.nhs.uk

—————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!