Sfaturi de sănătate pentru bărbații de peste 30 de ani

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 23 ianuarie 2015

men_high fiving

În perioada dintre 20 și 30 de ani, viața bărbaților se schimbă de regulă semnificativ, apărând în cele mai multe cazuri un job, o parteneră stabilă, poate chiar și un copil sau mai mulți. Totodată, problemele medicale care pot „lovi” la 30 de ani și după sunt mai serioase decât cele care puteau să apară în jurul vârstei de 20 de ani.

Și, mai ales că din punct de vedere fizic nu sesizezi mari diferențe între cum te simțeai atunci și cum te simți acum, s-ar putea să neglijezi analizele medicale de rutină, care pot duce la descoperirea din timp a unor afecțiuni.

How Stuff Works îți oferă câteva sfaturi legate de sănătate, pentru a-ți păstra vigoarea de la 30 de ani și dincolo de 40.

 

Ai grijă de oase

După 30 de ani, masa osoasă a bărbaților intră într-un declin și, deși pierderile în această perioadă sunt minore, dacă ai în familie cazuri de osteoporoză, fumezi sau ești sedentar, ar fi bine să îți faci o examinare a oaselor (absorbțiometria duală cu raze X), pentru a-ți fi măsurată densitatea lor.

De asemenea, poți lua zilnic 1.000 de miligrame de calciu combinate cu 400 de unități (internaționale) de vitamina D și poți face exerciții fizice de susținere a greutății, inclusiv mers pe jos.

 

Fii atent la prostată

Cercetările au arătat că bolnavii de cancer la prostată care au depistat boala în jurul vârstei de 30 de ani au avut o evoluție mai bună decât cei care au descoperit-o mai târziu.

De aceea, este bine să nu fii preocupat într-atât încât să devii ipohondru, dar să fii atent la simptomele timpurii ale acestei afecțiuni: urinări frecvente (în special când nevoile apar noaptea), urinări sau ejaculări dureroase (uneori însoțite de sânge), dificultăți în a avea sau a menține o erecție și dificultăți în a da drumul jetului de urină sau în a-l opri. Dacă observi unul din aceste simptome, mergi la medic.

 

Micșorează porțiile

După 30 de ani, corpul începe să ardă mai puține calorii pentru îndeplinirea tuturor funcțiilor, astfel că riscul de a acumula kilograme în plus este mai mare chiar și dacă ești activ. De aceea, ar fi indicat să mai reduci și din porții, mai ales că, cel mai probabil, sunt mai mari decât are organismul nevoie.

 

Ai grijă de inima ta

În jurul vârstei de 30 de ani apar câteva schimbări în ceea ce privește sistemul cardiovascular: fiind un mușchi, inima începe să dea semne de îmbătrânire, ca orice alt mușchi, corpul începe să-și piardă din abilitatea de a extrage oxigen din sânge, iar colesterolul poate începe să se depună pe pereții arterelor, determinând astfel creșterea tensiunii arteriale.

O soluție ar fi să începi să alternezi intervale scurte de exerciții fizice făcute la intensitate mare (cam 80%-90% din capacitatea maximă a inimii), cu intervale de recuperare.

 

Fă-ți analize

Este recomandat ca, după 30 de ani, un bărbat să își facă o examinare fizică completă la fiecare trei ani și, în plus, să meargă anual la doctor pentru analize de rutină, spre a depista din timp un eventual diabet sau cancer de colon ori prostată.

 

Verifică starea testiculelor

Cancerul testicular reprezintă cea mai comună formă de cancer la bărbații cu vârste între 15 și 35 de ani, conform Institutului Național de Sănătate al SUA. Însă, dacă este depistat suficient de devreme, seminomul testicular (forma cea mai puțin agresivă) determină o rată de peste 95% de supraviețuire.

De aceea, este foarte important ca bărbații să fie atenți la semnele cancerului testicular: o senzație de greutate în scrot, o durere surdă în abdomen, durere la nivelul unui testicul sau la nivelul scrotului, mărire a pieptului sau sensibilitate a acestuia, o stare generală de oboseală.

De asemenea, un alt simptom este un nodul sau o denivelare la nivelul testiculelor, ambele putând fi depistate printr-o autoexaminare (cel mai indicat este să faci acest lucru atunci când faci un duș fierbinte, deoarece scrotul este relaxat). Așadar, prinde fiecare testicul între vârfurile degetelor și mișcă-le pe rând astfel încât să verifici toată suprafața. Dacă observi o umflătură de mărimea unui bob de mazăre, ar trebui să mergi la medic.

Ai grijă însă deoarece un testicul are și vase de sânge în relief, deci nu este perfect rotund și neted, și s-ar putea să te îngrijorezi fără motiv din cauza lor. De aceea, ar fi indicat să faci în mod regulat această autoexaminare, pentru a te obișnui cu structura lui și a observa apoi o eventuală schimbare, dacă apare.

Este indicat să faci acest lucru lunar, până la vârsta de 35 de ani (sau mai târziu, dacă ai în familie cazuri de cancer testicular).

 

Supraveghează-ți nivelul testosteronului

Un studiu realizat cu ajutorul a 1.500 de bărbați a arătat că unul din patru bărbați de peste 30 de ani are un nivel scăzut de testosteron. Simptomele unei deficiențe de testosteron includ: letargie, pierderea libidoului, depresie, insomnie, mai puține erecții noaptea, o scădere a motivației sau a încrederii în sine, o reducere a forței.

Unele dintre acestea pot fi legate și de înaintarea în vârstă, dar pot indica și faptul că organismul nu mai are o cantitate suficientă din hormonul principal masculin, astfel că este mai bine să mergi la un medic.

 

Fii atent la stările emoționale

Depresia la bărbații de peste 30 de ani este destul de frecventă și nici nu se manifestă mereu doar prin simptomele clasice, cum ar fi lipsa motivației, tristețe și lipsă de energie, ci se poate manifesta și printr-un comportament mai riscant, prin furie, agresivitate sau abuz de alcool.

De asemenea, poate fi definită drept „criza bărbatului de vârstă mijlocie”. Așadar, dacă te simți posomorât fără să existe o cauză evidentă, ar fi indicat să ceri ajutor specializat (după ce ai făcut o analiză pentru a verifica nivelul testosteronului, o cantitate scăzută a acestuia fiind legată de depresie).

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!