Sfaturi pentru un business de succes (II)

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 9 februarie 2015

 

Prima impresie contează

Prima impresie se formează în câteva secunde, dar se poate schimba în ani. Când ai de-a face cu clienţi sau colaboratori noi, asigură-te că prima întâlnire te pune într-o lumină bună.

 

Fă-ți timp pentru a te îngriji de clienți

E bine să-ţi consacri două ore, în fiecare dimineaţă, pentru a menţine o bună legătură cu clienţii deja existenţi sau pentru a dobândi clienţi noi. Orice fel de distrageri de la această activitate trebuie evitate, atâta timp cât nu implică în mod direct activitatea ta. Este uşor să te complaci în lumina unor contracte existente, dar menţinerea lor necesită muncă continuă; costul pierderii lor poate fi uriaş. În egală măsură, trebuie căutate noi oportunităţi de afaceri, iar aceasta necesită timp (câte două ore pe zi).

 

Ţine-ţi clienţii aproape

Informează-ţi mereu clienţii despre produsele noi, despre progresul proiectelor lor (chiar dacă veştile sunt proaste!) şi despre orice altceva ar fi util să fie împărtăşit cu clienţii.

 

Comunică atent. Cu emoţie.

Atunci când ai ceva de comunicat, asigură-te mereu că ceea ce comunici este mesajul corect, transmis corect, persoanei corecte. Fiind mai atent faţă de modul în care comunici, îţi dai şanse mai mari ca mesajul tău să aibă un impact mai mare asupra celorlalţi. Ţine cont mereu de cum se va simţi cel care primeşte mesajul tău şi nu doar de ce va gândi el. Emoţiile generează acţiuni. Clienţii vor fi mai dispuşi să cumpere, iar angajaţii mai dispuşi să asculte dacă mesajele vor fi transmise responsabil.

 

Clientul știe cel mai bine

Fă-ţi timp şi discută cu clienţii pentru a le înţelege adevăratele nevoi. Observă modul în care ei folosesc produsul sau serviciul pe care îl oferi ca să afli ce gândesc ei. Apoi, foloseşte informaţiile dobândite pentru a-ţi optimiza serviciile şi a fi pe placul clienţilor. Încurajează-ţi clienţii să-ţi dea feedback şi fii pregătit să-i asculţi. Astfel reiese tot ce merge bine şi tot ce trebuie îmbunătăţit, dar fii cu bagare de seamă nu numai la ce vrei să auzi. Clientul mulţumit este cel mai bun susţinător, însă nu toate comentariile vor fi pozitive. În general, ai mai multe de învăţat de la un client nemulţumit, decât de la unul mulţumit.

 

Fii ușor de plătit

Trimite mereu facturile în plicuri autoadresate şi timbrate. Astfel eviţi neplăcerea de a nu primi plata la timp din cauză că oamenii nu au mereu la îndemână plicuri sau timbre.

 

Trimite notificări politicoase

Trimite e-mail-uri clienţilor cu 5 zile înaintea scadenţei facturilor, pentru a le reaminti şi pentru a-i întreba dacă au vreo problemă – cu banii sau cu factura. Trimite cea de-a doua notificare la scurt timp după scadenţă pentru a elimina motivul de neplată în baza serviciilor proaste oferite.

 

Bunăvoința sporește cash flow-ul

Generează bunăvoinţă prin plata furnizorilor la timp sau chiar mai devreme în cazul micilor furnizori locali. Astfel, vei primi înţelegere sau chiar sprijin atunci când vei fi nevoit să amâni plăţile din motive financiare.

 

Volum pentru orgoliu, profit pentru sănătate

Majoritatea afacerilor se ghidează după modelul celor cu clienţi puţini, dar importanţi, aflate permanent în căutarea măririi bazei de clienţi. Alţi manageri se concentrează, în schimb, să mărească volumul tranzacţiilor, cu riscul de a-şi reduce foarte tare marginea de profit. Dacă fiecare înţelegere în parte, făcută cu clienţii, nu aduce profitul menit, atunci înţelegerile sunt greşite. Nu te grăbi să scazi din preţ pentru a câştiga un volum mai mare de tranzacţii.

 

Abordează creditorii cât de repede posibil

Este foarte important ca atunci când un întreprinzător se confruntă cu dificultăţi în a-şi plăti creditorii (furnizori, banci etc.), să-i abordeze pe aceştia pe cât de curând posibil.

De cele mai multe ori se arată bunăvoinţă dacă cel ce se află în dificultăţi financiare face primul pas spre comunicare. Odată clarificată situaţia, se pot stabili amânări de plată de comun acord cu creditorii.

 

Nu te teme să spui Nu”

Nu te teme să-ţi refuzi clienţii atunci când ţi se solicită credit sau amânări de plată. Cash flow-ul este esenţa afacerilor. Păstrează controlul, plăteşte-ţi furnizorii la timp şi nu le permite clienţilor să profite de bunăvoinţa ta în mod gratuit.

 

Reconciliază-ți mereu contul bancar

Reconciliază-ţi zilnic contul bancar pentru a-ţi administra cât mai bine cash flow-ul. Toate tranzacţiile nerecunoscute vor fi elucidate imediat, vei şti dacă plăţile eşuează şi care clienţi nu şi-au plătit factura. Reţine: fluxul numerar (cash flow-ul) plăteşte salariile, nu profitul!

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!