Sfaturi pentru un business de succes (III)

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 16 februarie 2015

afaceristi1

Ieși în evidență ca să fii plătit rapid

Cel mai bine este ca facturile să fie emise pe hârtie fluorescentă, pentru a sări în ochi din mormanul de hârtii şi să fie mai uşor de reperat prin birouri în orice situaţie.

 

Planifică-ți şi deficitul și surplusul

Alocă-ţi timp pentru stabilirea unui plan eficient referitor la fluxul de numerar (cash flow). Pregăteşte-te în caz de deficit; dacă se întâmplă, nu intra în panică, ci aplică o strategie bine formulată, prioritizează-ţi cheltuielile şi comunică situaţia creditorilor. În egală măsură trebuie să ai un plan şi în cazul surplusului, asigurându-te că acesta nu va fi irosit, ci va lucra în favoarea afacerii tale.

 

Cunoaște-ți limitele

Stabileşte un flux de numerar fără câştiguri pentru a fixa un prag de rentabilitate. Nu te lăsa dus de val, nu supraestima. Foloseşte-ţi mereu capul.

 

Dacă nu ceri, nu primești

Pentru a reduce costurile la minimumul posibil, trebuie să te interesezi mereu de reduceri din partea furnizorilor şi să le soliciţi. Astfel, îţi poţi reduce simţitor costurile.

 

Țintește mereu pentru o afacere mai bună

Prima ofertă nu trebuie niciodată acceptată. Mereu va exista o oportunitate de afaceri mai bună. Îi poţi spune firmei care te aprovizionează că vrei să încetezi colaborarea cu ei. Nu trebuie s-o faci, dar dacă rămâi cu acea firmă, probabil că vei plăti mai puţin.

 

Negociează energic

Contractele negociate viguros vor fi mereu reînnoite. Ţine mereu evidenţa datelor contractuale şi trimite notificările necesare la timp pentru a facilita negocierile.

 

Cere reducere când plătești cu banii jos

Atunci când achiziţionarea anumitor bunuri implică plata cu banii jos, se pot obţine mai mereu reduceri. De cele mai multe ori acestea se rezumă la procente de maxim 3%, care înseamnă totuşi ceva.

 

Fă sacrificii și concentrează-te asupra viitorului

Este foarte important să înţelegi că administrarea propriei tale companii implică faptul ca vei avea mai puţini bani, mai puţin timp şi chiar mai puţină libertate decât prietenii tăi care sunt angajaţi. Prezentul cere sacrificii mari pentru ca viitorul să poată răsplăti pe deplin implicarea şi dedicarea unui întreprinzător.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!