Sfaturile unui contabil român la Londra

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 28 aprilie 2014

Ghid pentru evaluarea reputaţiei unui tax adviser

 • Apelaţi întotdeauna la firme care au deja o reputaţie solidă şi experienţă de mai mulţi ani în procesarea şi recuperarea taxelor.
 • Este bine să vă adresaţi constant aceluiaşi contabil, încercând să dezvoltaţi cu acesta o relaţie fidelă de lungă durată; în felul acesta incidentele de felul celor expuse mai sus pot fi eliminate.
 • Un contabil sau un tax adviser trebuie să verifice întotdeauna actele de identitate ale solicitantului. El va pune numeroase întrebări fireşti în acest stadiu al procesării aplicaţiei. În cazul în care acesta pune întrebări puţine şi promite multe devine suspect.
 • Fiecare tax return trebuie semnat de solicitant, indiferent dacă este trimis prin poştă sau online. Contabilul sau tax adviser-ul trebuie să facă o situaţie contabilă reală şi să explice exact clientului care este profitul, nivelul cheltuielilor şi al veniturilor, aşa cum rezultă din calculele făcute.
 • Dacă biroul de taxe vă datorează bani, datele dvs. de cont trebuie să fie înscrise pe formularul trimis. Este preferabilă virarea banilor în contul personal şi nu în acela al falşilor contabili, care pot deturna sumele cuvenite clientului.

 

Cum ne protejăm împotriva furtului de identitate?

 • Nu aruncaţi la gunoi nicio scrisoare, document sau notiţă care conţin date personale, doar după ce le-aţi distrus în prealabil.
 • Nu lăsaţi la îndemână documente care să conţină date personale la care ar putea avea acces alte persoane.
 • În cazul în care nu locuiţi singuri şi împărţiţi casa cu alte persoane, chiar dacă sunt români, nu daţi datele personale nimănui, chiar dacă vă promit că vă vor găsi un loc de muncă.
 • Nu trimiteţi datele personale prin poştă, fax sau e-mail atunci când presupuşi potenţiali angajatori vă cer acest lucru fără să fi avut un interviu iniţial sau să vă fi întâlnit personal cu aceştia.
 • Nu vă încredeţi în alte persoane care vă promit ajutor în recuperarea taxelor. Chiar dacă acestea vă tratează cu respect deosebit şi vă vor calcula raportul între venituri şi cheltuieli exact după dorinţa dvs. , ele pot face corecturi ulterioare în aplicaţia de TR însuşindu-şi bani în numele dvs.

 

Pericole computerizate

Nu doar hackeri supradotaţi pot să fure identitatea unei persoane, avertizează românca Simona D., care lucrează la un birou specializat în servicii de asistenţă financiară din Londra. Ea adaugă că a observat din proprie experienţă că cei mai mulţi români care muncesc în Marea Britanie sunt neglijenţi când vine vorba de protejarea datelor personale. „Majoritatea persoanelor nici nu sunt conştiente că sunt victima unui furt de identitate, până când este prea târziu, şi descoperă că au contul gol, că au taxele făcute sau realizează că nu mai au acces la propriile conturi ori că nu le mai vin scrisori pe adresa lor sau se trezesc cu amenzi şi investigaţii”, opinează românca.

De aceea, ea recomandă românilor „cele mai elementare metode de protejare la nivel virtual şi anume:

 • nu vă păstraţi parolele şi alte date personale pe un calculator la care au acces şi alţii, ca acestea să nu poată fi furate, copiate şi duplicate;
 • nu lăsaţi unităţi de memorie electronică mobilă, ca memory stick-urile, la îndemâna nimănui, mai ales dacă acestea conţin informaţii personale;
 • nu trimiteţi prin intermediul computerului CV-uri care să conţină data de naştere, adresa completă, numărul de cont bancar sau card ori copii scanate ale unor documente de identitate, mai ales dacă acestea sunt şi cu semnătură;
 • nu permiteţi nimănui să instaleze programe pe care nu le cunoaşteţi pe calculatorul propriu şi protejaţi-l cu softuri antivirus;
 • nu vă lăsaţi niciodată datele propriilor conturi de e-mail sau ale altor conturi on-line, atunci când folosiţi internetul pe un calculator care nu vă aparţine.

 

Cum evităm surprizele nedorite apărute în momentul recuperării taxelor?

 • Trebuie declarate toate veniturile realizate în ultimul an financiar, atât cele din activităţile ca self-employed, cât şi ca angajat, dacă persoana respectivă a lucrat ca angajat.
 • Persoanele care au plătit taxe în cursul anului vor trebuie să prezinte toate „payslip-urile”.
 • Persoanele care au lucrat ca angajaţi vor avea nevoie de formularul P60 sau P45 care conţine toate detaliile despre venitul şi taxele deduse ca angajat pe anul respectiv financiar.
 • Persoanele care au lucrat fără să plătească taxe vor prezenta toate invoice-urile şi toate extrasele bancare pe anul financiar respectiv.
 • Cheltuielile permise sunt doar cele făcute în scopul desfăşurării activităţii ca lucrător.
 • Nu permiteţi nimănui să ajungă în posesia propriilor acte de identitate şi nici să aibă acces la date confidenţiale, cum ar fi contul bancar sau elementele de siguranţă ale cardurilor.
 • Orice self-employed ar trebui să ţină o evidenţă clară a încasărilor şi cheltuielilor, păstrând toate documentele care le-ar putea fi de folos, cum ar fi facturi, chitanţe, vouchere, payslips, statemente de la companii şi extrase de cont pe o perioadă de 6 ani, timp în care ar putea fi oricând investigaţi de către Inland Revenue.
 • Nu trebuie să lăsaţi pe nimeni altcineva să vă folosească CIS-ul pentru a munci, deoarece acest lucru va duce la existenţa unor venituri mai mari şi la îngreunarea posibilităţii recuperării taxelor.
 • Constructorii nu trebuie să permită nici companiilor să plătească mai multe persoane pe CIS-ul lor. Acest lucru este valabil şi pentru conturile bancare, care ar trebui să fie personale şi nu folosite şi de alţi membri ai familiei/prieteni etc. În caz de investigaţie, va fi mai greu de demonstrat, uneori chiar imposibil, că banii respectivi nu sunt parte din veniturile personale.

Autor articol: Simona D., tax adviser la Londra


Comentarii

4 pareri la “Sfaturile unui contabil român la Londra”

 1. andrei Spune:

  Vreau si eu un contabil exact cum ar trebui sa fie, dupa cum a explicat mai sus

 2. claudia Spune:

  Da Andrei, bine zis…si eu vreau unul 😉

 3. Gabriela Spune:

  Asi dori sa va contactez pentru niste informatii mai complicate nu foarte grave de fel dar beneficiale nr este 07459191875 disponibil orice ora rog foarte mare seriozitate si va multumesc pentru acceptarea dunmeavoastra

 4. Adrian tapciuc Spune:

  buna buna ziua ma numesc adrian tapciuc si caut un cotabil sa ma ajute cu thxle ca am 3 ani si un am luat taxslie de un nr de cutac 07899795464 te rog suna

Spune-ti si tu parerea!